S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

UBS: Těchto 10 akcií vám pomůže ochránit své portfolio před rizikem recese a zároveň se připravit na budoucí oživení

Michal Šnobl
8. 10. 2022
7 min read

Trhy po celém dávají varovné signály, že globální ekonomika balancuje na hraně útesu. Otázkou recese už není jestli, ale kdy. Investoři by proto podle USB měli sázet na defenzivní akcie, sledovat by ale měli a ty cyklické pro případ brzkého oživení. Zde je 10 akcií, které banka doporučuje nakupovat.

USB je největší švýcarskou bankou a jednou z největších na světě

Trojice analytiků UBS $UBS-0.4%, kteří se zabývají maloobchodem - Michael Lasser, Atul Maheswari a Mark Carden - ve svém komentáři z 29. září napsala, že současná ekonomická nejistota pravděpodobně udrží akcie "v určitém rozmezí přinejmenším v nejbližším období". Protože je však téměř nemožné načasovat trh, je podle analytiků rozumné připravit se na jakýkoli výsledek vytvořením vyváženého portfolia složeného z defenzivních i ekonomicky citlivých akcií.

"Pro příštích několik měsíců je nejlepší zaujmout defenzivní postoj, ale zachovat si určitou ofenzivní pozici pro delší období," napsali analytici v poznámce. "Jakmile trh zaznamená vrchol růstu sazeb, bude to pravděpodobně znamení k přechodu na cykličtější expozici v rámci skupiny."

V době recese se zaměřte na defenzivní akcie 

V dobách, kdy ceny akcií prudce kolísají a akciové indexy mají tendenci klesat, by se investoři měli zaměřit na defenzivní (antiticyklické) akcie stabilních společností. Tyto akcie zdánlivě odporují přirozenému koloběhu trhu, což znamená, že se jedná o akcie společností, které dosahují relativně stabilní výkonnosti bez ohledu na celkový stav ekonomiky. Defenzivní akcie poskytují zboží nebo služby, po kterých je stabilní poptávka v různých fázích hospodářského cyklu. Nejběžnějším příkladem jsou základní spotřební zboží, tedy zboží základní potřeby, které spotřebitelé v případě poklesu ekonomiky pravděpodobně nevyřadí ze svého rozpočtu. Navíc návratnost dividend z defenzivních akcií bývá často solidní. 

Analytici se podělili o 5 defenzivních akcie, kterým by se v případě recese mělo dařit výrazně lépe, něž zbytku trhu. Všech pět jmen má od UBS nákupní rating s výjimkou jednoho, který má neutrální hodnocení. Jedná se o diskontní prodejce Dollar General $DG-0.4%a Dollar Tree $DLTR+0.0%. Diskontní prodejna je varianta maloobchodního prodeje snažící se konkurovat klasickým prodejnám a supermarketům zejména co nejnižší cenou. Analytici dále zmiňují akcie prodejců autodílů O'Reilly Automotive $ORLY-1.0%, Advance Auto Parts $AAP+0.6% a AutoZone $AZO+0.0%, které budou v nejbližším období nadále dosahovat lepších výsledků.

Nyní si pojďme blíže rozebrat poslední jmenovanou akci. Zatímco se akciový trh dostal v letošní roce pod tlak ale prodejců autodílů, jako je AutoZone, si vedli lépe. Investoři považují AutoZone za defenzivní společnost, které se může dařit v jakémkoli ekonomickém prostředí. Lidé potřebují svá auta, aby se dostali do práce, do školy nebo pro potraviny, bez ohledu na stav ekonomiky. Když se vám porouchá auto, váš život se zastaví a vy ho potřebujete co nejrychleji opravit.

Akcie AZO v letošním roce přidaly téměř 10 % v porovnaní s indexem S&P 500, který k 6.10. ztratil více než 21 %

Je samozřejmě, že někteří majitelé vozů odvezou své auto do opravny, kterou AutoZone zásobuje, ale společnost se většinou zaměřuje na kutily. Aby AutoZone tyto zákazníky přilákal, poskytuje bezplatné služby, jako je kontrola baterie a světel a diagnostika systému. Pronajímá také nářadí pro kutily na jednotlivé projekty. Je logické, že v období recese se zákazníci snaží ušetřit, například se vzdát účtu za opravu auta a provést opravu sami.

Kromě diskontních prodejců a prodejců autodílů analytici vidí silný potenciál dále u společností Costco $COST+1.0% a Walmart $WMT+0.1%. Nejnovější údaje z National Retail Federation ukazují, že Walmart nadále vede jako nejlepší americký maloobchod. V roce 2021 společnost dosáhla maloobchodních tržeb ve výši 459,51 miliardy dolarů v USA – meziroční nárůst o 6,6 procenta. Dařilo se však také společnosti Costco, která dosáhla rekordních tržeb ve výši 140,06 miliardy dolarů.

Nezapomínejte ani na ekonomicky citlivé akcie pro případ oživení

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell ve svém projevu na konci srpna otevřeně varoval, že snaha Fedu omezit inflaci agresivním zvyšováním úrokových sazeb „přinese určitou bolest“. Několik náročných měsíců je tak pravděpodobně před námi. Jakmile ale Fed přestane se zvyšováním úrokových sazeb, což většina ekonomů očekává na začátku roku 2023, mohlo by dojít k oživení na akciích, které jsou ekonomicky citlivé. Podle názoru analytiků by měli být investoři v tomto případě připraveni nakupovat akcie ekonomicky citlivých maloobchodních prodejců. 

Maloobchodníci s tvrdým sortimentem, tedy prodejci méně osobního zboží, jako jsou spotřebiče a elektronika, obvykle trpí růstem úrokových sazeb, ale mají tendenci se odrazit od dna na počátku hospodářského oživení. Přesto analytici poznamenali, že v současné době je pravděpodobně ještě příliš brzy na nákup akcií těchto maloobchodních firem, i když recese již začala. Investoři by s nákupem akcií cyklických maloobchodních společností měli počkat, až Federální rezervní systém omezí zvyšování úrokových sazeb a až se revize zisků směrem dolů změní v pozitivní, poznamenali analytici.

Analytici Lasser, Maheswari a Carden mají rádi zejména dva cyklické maloobchodníky: Target $TGT+0.2% a Home Depot $HD+0.9%. Tyto dva subjekty analytici v poznámce označili za "top nápady". Totéž platí pro společnost Floor & Decor $FND+2.7%. Všechna jména mají od UBS hodnocení "koupit". Nyní se opět podíváme na jednu z akcií více podrobněji.

Akcie HD se v letošním roce svezly s trhem a poklesly o 29 %

HD je největší maloobchodní prodejce domácích potřeb podle tržní kapitalizace, vyplácí dividendu již 35 let po sobě. V současné době Home Depot vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 1,90 USD na akcii, což představuje 2,75% roční dividendový výnos. Navzdory obtížným meziročním srovnáním, inflaci a klesajícímu trhu s bydlením tato silná společnost pokračuje v růstu tržeb a vykazuje zisky. Současné ekonomické podmínky mohou společnost Home Depot ještě vyčerpat a vedení očekává, že druhá polovina roku 2022 bude náročnější než první polovina. Ale navzdory tomu, co se stane v blízké budoucnosti, je Home Depot hvězdnou společností s obrovským dlouhodobým potenciálem.

Pokud se podíváme na aktuální ocenění společnosti Home Depot, její poměr P/E je v době psaní tohoto článku přibližně 17. Pro srovnání, pětiletý průměr poměru P/E společnosti Home Depot je 22,70.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.