S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Rychlý pohled: Mondelez International- Cukrovinkový gigant s téměř 3% dividendou

Martin Bartkovský
5. 10. 2022
8 min read

Zdravím všechny investory. V dnešním rychlém pohledu se podíváme na cukrovinkového giganta. Tím je firma Mondelez international $MDLZ-0.3% . Možná to někteří neví ale také sem tam si nejspíš dají nějakou tu sladkost, kterou vyrábí právě tato společnost. Proč zrovna tato společnost? Vzhledem k tomu, že poslední dva týdny jsme měli prodejce se spotřebním zbožím, tak jsem se rozhodl, vzhledem k tomu, že jste nepsali pod posledním příspěvkem žádnou společnost na kterou byste chtěli rychlý pohled, že na poslední díly rychlého pohledu takto navážu a podíváme se na výrobce spotřebního zboží z oblasti jídla a sladkostí. Protože i v krizi každý nejde nějakou tu korunu, aby si i v těchto těžkých časech osladil život. Tak jdeme na to.

P/E- Průměrný čistý zisk společnosti činil za posledních pět let zhruba 3,6 mld. USD, což nám dává při současné tržní kapitalizaci P/E poměr ve výši zhruba 22. Zisk za poslední rok byl potom 4,3 mld. USD, což při současné tržní kapitalizaci dává P/E poměr ve výši zhruba 19. Většinou u takovýchto společností hledám P/E poměr pod 20 v obou případech. Zkrátka za takové společnosti nechci platit příliš velké prémium. Záleží však na každém, jak velké prémium chce platit nebo ne. U tohoto ukazatele bych chtěl ještě pokles.

Tržní kapitalizace- Společnost má aktuálně tržní kapitalizaci ve výší zhruba 81,5 mld. USD, řadí se tedy mezi obrovské společnosti, co se tržní kapitalizace týče. Tyto společnosti mají tržní kapitalizaci na 10 mld. USD jenom pro představu. Jinak samozřejmě se zde nejedná o nějak závratně důležitý údaj, tržní kapitalizace je jenom číslo. Je to v podstatě cena za celou společnost.

Marže- Čisté marže společnosti za posledních pět let činily 11%, 15%, 15%, 13% a 15%, což nám dává průměrnou čistou marži za posledních pět let kolem 14%. V případě takovýchto společnosti vyhledávám společnosti s průměrnou čistou marží nad 10%, což je zde splněno. Ještě si zde můžeme všimnout, že společnost má poměrně dost konzistentní čisté marže. Zkrátka zde čisté marže tolik nekolísají.

Růst tržeb a zisků- Tržby společnosti za posledních pět let rostly průměrně o zhruba 2% ročně. Průměrný čistý zisk poté rostl průměrně o zhruba 10% ročně. Zde by se hodilo zvýšit tempo průměrného růstu tržeb, ale to je u této společnosti docela složité. Zisk roste rychleji proto, protože se společnosti daří někde snižovat náklady. Nepředpokládal bych tedy moc velký příliv nových organických tržeb, ale to si shrneme v závěru proč.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost za posledních pět let snižovala množství akcií v oběhu pomocí zpětných odkupů akcií a to průměrně o zhruba 1,5% ročně, čímž ještě kromě dividendy dávala hodnotu akcionářům této společnosti.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Tak v tomto bodě se podíváme na to zda by společnost byla schopna uhradit všechny svoje závazky i v případě krátkodobého úplného výpadku příjmů, to znamená, že by nevydělala ani dolar. Zde bohužel by společnost toho schopná nebyla. Tento bod není tolik důležitý, protože se jedná o teoretický bod kdy zvažuji, zda pokud by společnost v nějakém roce nevydělal vážně ani dolar, tak jestli může své krátkodobé závazky, které se v daném roce uhradit musí, uhradit prodejem svých krátkodobých aktiv (zásoby, pohledávky, peníze na účtech a v krátkodobých investicích atd.)

Růst provozního a volného cashflow- Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních pět let průměrně o zhruba 12% ročně. Volné cashflow potom za posledních pět let rostlo průměrně o zhruba 20%.Kapitálové výdaje společnosti jsou víceméně stabilní, není zde žádná velká kolísavost.

P/FCF- Průměrné volné cashflow za posledních pět let bylo zhruba 2,75 mld. USD, což nám při současné tržní kapitalizaci dává poměr P/FCF kolem 30. Co se týče posledního roku, tak zde poměr P/FCF vychází kolem 26. Čistě podle poměru P/FCF mi nějaký základní nástřel vychází při dvacetinásobku průměrného volného cashflow kolem 39 USD.

Návratnost investovaného kapitálu- Návratnost investovaného kapitálu společnosti byla za posledních pět let průměrně 5,5%. Většinou rád vidím 10% a více, ale může se stát, že v tomto segmentu mají takto malou návratnost všechny společnosti. To zjistíme příští týden při analýze jednoho z konkurentů jak na tom bude on.

Splácení závazků z volného cashflow- Zde pokud by společnost vynakládal své průměrné volné cashflow za posledních pět let na splácení závazků, tak by své závazky měla splacené zhruba do 14 let. Zde hovoříme o celkových závazcích, to je celá strana pasiv. pokud by jsme to stáhli pouze na dlouhodobý dluh tak je to do zhruba sedmi let. Zde nám to může značit značnou předluženost společnosti.

Ocenění:

Z grafu P/FCF jsem se díval že společnost se často prodávala průměrně za zhruba patnáctinásobek FCF, tudíž P/FCF 15, to je náš odrazový můstek. Volné cashflow za posledních deset let rostlo průměrně o zhruba 9%, což je náš odrazový můstek číslo dva. Takže náš soupis scénářů by mohl vypadat takto. U všech tří scénářů požaduji návratnost 12,5%

1 scénář- růst FCF průměrně o 4,5% ročně a P/FCF 12

2 scénář- růst FCF průměrně o 9% ročně a P/FCF 15

3 scénář- růst P/FCF průměrně o 13,5% ročně a P/FCF 18

Po započtení bezpečnostního polštáře mi vyšla cena akcie kolem 37 USD.

Závěr:

Jak jsem slíbil už nahoře v bodu tržeb, tak teď si to všechno shrneme a bude i zde důvod, proč nevidím velký potenciál nárůstu tržeb. Takže zde máme velkou společnost která podniká v oboru výroby svačinek a různých cukrovinek v USA a v Evropě, jestli i další kontinenty to nevím.  Společnost je dle ukazatele splácení z volného cashflow předlužena, je zde nízká návratnost investovaného kapitálu. Na druhou stranu společnost má pěkné čisté marže a růst volného cashflow. Každopádně pojďme si společnost zkusit zasadit do kontextu dnešní doby, doby, kde je strašně trendy zdravý životní styl a zdravé stravování.  Asi už chápete co tím myslím. Dnešní doba podle mě přináší omezení pro růst takovýchto společností. Zase ale na druhou stranu je tato společnost docela pěkně udržitelná i v dnešní době, zvláště v USA. Spousta lidí si třeba do práce bere nějaký ten rychlý snack, nebo třeba když nestíhají svačit, tak zase třeba svačinu vyplní nějakým takovým rychlým snackem od takovýchto společností. Takže jak se říká, každá mince má dvě strany.

Pokud se vám tento nebo i další rychlé pohledy líbí, neváhejte mi dát zde follow a sdílet i rychlý pohled se svými přáteli, protože čím větší komunita zde bude tím líp, protože víc hlav víc ví. Pokud byste chtěli udělat rychlý pohled na nějakou konkrétní USA akcii napište ji do komentáře a za čtrnáct dní může vyjít právě v dalším rychlém pohledu. Příští týden nás čeká rychlý pohled na jednoho z konkurentů této společnosti.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.