S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 dividendoví aristokraté, kteří vám přispějí tučnou a především udržitelnou dividendou

Pavel Botek
8. 10. 2022
7 min read

Dividendoví aristokraté jsou elitní skupinou společností, které všechny vyplácely a zvyšovaly dividendy po dobu nejméně 25 po sobě jdoucích let. Dnes si představíme hned 3 dividendové aristokraty, kteří vám přispějí tučnou a především udržitelnou dividendou, která není k zahození v této náročné době.

Walgreens Boots Alliance je jedna ze společností, na které se dnes podíváme.

Proč se vlastně zajímat o dividendové investování a vyhledávat akcie s tučnou a stabilní dividendou? Od ledna 2000 do ledna 2020 výnos indexu S&P500 činil 129,95 % bez započtení dividend. Ale pokud byste během této doby získali a reinvestovali všechny dividendy vyplácené akciemi v indexu, výnos by vyskočil až na 235,65%. To je sakra velký rozdíl a také jeden z důvodů, proč investoři dividendy milují.

Zde je seznam 3 akcií, které se řadí k dividendovým aristokratům a vyplácejí poměrně tučnou dividendu 👇

Walgreens Boots Alliance $WBA+0.6% 

Dividenda 5,95%

Z mé strany se jedná o nejatraktivnější volbu v tomto seznamu.

Walgreens Boots Alliance je americko-britsko-švýcarská holdingová společnost, která vlastní maloobchodní lékárenské řetězce Walgreens a Boots a také několik farmaceutických výrobních a distribučních společností. Přestože cena akcií posledních několik let klesá (cca od roku 2015), tak společnost stále přináší investorům řadu benefitů, jelikož od roku 2015 odkoupila více než 20% svých akcií v oběhu a ve své sérii tučných výplat dividend se dostala už na 46 rok v řadě (pokud tento trend vydrží, tak se brzy zařadí do kategorie dividend kings).

Walgreens se navíc obchoduje s atraktivním oceněním, i když trh nadále trestá jeho akcie. Věřím, že akcie WBA se staly příliš levnými a ztratily se v chaosu způsobeném klesajícími indexy a vysokou inflací. Dnes se WBA obchoduje za 8,86x FCF, obchoduje se slevou ze svého vlastního kapitálu a drží si atraktivní poměr P/E 5.17. Btw - Ve srovnání s odvětvovým mediánem znamenají násobky P/E, P/S a P/B podhodnocení ve výši 71 %, 81 % a 65 %. Dosavadní výsledky WBA naznačují, že budoucí zpětné odkupy a zvýšení dividend budou probíhat i nadále, protože mají bezvadné výsledky při generování FCF.

  • I přes atraktivní ocenění zde stále převládá riziko - Je spravedlivé se obávat, že zpřísnění měnové politiky a rostoucích úrokových sazeb může vést k vyšším nákladům na dluh a nižší ziskovosti, což by se opět mohlo promítnout do ceny akcie WBA. Příležitost rizika a odměny je ale pro akcie $WBA+0.6% podle mého názoru atraktivní.

Kimberly-Clark $KMB-0.9% 

Dividenda 4.14%

Další zajímavou dividendovou akcií je $KMB-0.9%, která má taktéž našlápnuto na roli dividendového krále, jelikož ji chybí už jen pouhý rok pro splnění této mety. Kimberly-Clark Corporation je americká nadnárodní společnost pro osobní péči, která vyrábí převážně papírové spotřební výrobky. Společnost také vyrábí výrobky z hygienického papíru a chirurgické a lékařské nástroje.

U $KMB-0.9% se mi ocenění až tolik nezamlouvá, jelikož cena akcie vesměs stagnuje a při pohledu na dlouhodobý graf by investor získal +-0%, kdyby do společnosti investoval v roce 2014 a držel dodnes. Dividendový aristokrat bude brzy korunován na dividendového krále, protože si investoři užili slušných 49 po sobě jdoucích let zvyšování dividend. Pokud jde o dividendu, není si na co stěžovat. Zatímco výplata dividend má trend vzestupný, tak výkonnost akcie není až tolik atraktivní, což by mi vadilo. Pokud bych se měl ochudit o vysoká procenta, která mi může přinést jiná akcie, tak bych požadoval o něco vyšší dividendu, a nebo výraznější slevu.

  • Kimberly-Clark je vyspělá společnost. V důsledku toho se zdá, že její růst hrubých příjmů dosáhl vrcholu. Ale nesnížil se. Hrubá a provozní marže společnosti Kimberly-Clark jsou poměrně konzistentní. Čistý zisk společnosti byl o něco volatilnější, ale během posledních 11 účetních období byl pozitivní.
  • Kimberly-Clark Corporation se již nějakou dobu potýká s eskalací vstupních nákladů. Nákladová inflace totiž vyvíjí tlak na zisky společnosti. Právě proto bych požadoval větší slevu, pokud bych měl přemýšlet o této investici, avšak za pozornost rozhodně stojí a s větší slevou by to bylo opět o něčem jiném.

AbbVie $ABBV-4.6% 

Dividenda 4.02%

AbbVie je americká veřejně obchodovaná biofarmaceutická společnost, která nabízí produkty zahrnujícími imunologii, onkologii, neurovědy, péči o oči, virologii, gastroenterologii a estetiku.

Přestože společnost vykazuje růst, tak to stále není to, co by investoři a analytici požadovali. Nicméně se očekává,  že se společnost vrátí k růstu do roku 2025. Mezitím se investoři nemusejí bát o své peníze, jelikož společnost vykazuje mírný růst a udržuje si dividendu přes 4%.

Největším rizikem pro společnost a její investory je nadcházející ztráta exkluzivity pro její trhák (LOE) Humira, které mají být uvedeny na trh v roce 2023. Humira, lék na léčbu revmatoidní artritidy, Crohnovy choroby a dalších autoimunitních onemocnění, je jedním z nejúspěšnějších léků vůbec, s tržbami v roce 2019 ve výši 19,2 miliardy dolarů a pravidelně na vrcholu seznamu nejprodávanějších léků. Od svého uvedení na trh v roce 2002 přinesla Humira společnosti AbbVie tržby ve výši téměř 200 miliard dolarů. Brzy by však měla přijít o patentovou ochranu, což je problém.

  • Přestože je to riziko, tak společnost stále drží klíčové výrobní patenty, jejichž platnost nevyprší až do roku 2034, což nám dává ještě slušný prostor pro klid.

Už teď ale můžeme sledovat nově příchozí katalyzátory pro růst - Jedním z příkladů potenciálního růstu společnosti AbbVie jsou léky Skyrizi a Rinvoq používané k léčbě psoriázy a těžké revmatoidní artritidy. Společnost AbbVie se domnívá, že tyto dvě terapie mohou do roku 2025 dosáhnout tržeb ve výši 15 miliard dolarů, což významně kompenzuje lék LOE společnosti Humira.

Závěr

Kouzlo dividend zkrátka nikdy nevymizí a výběrem dividendových aristokratů a dividendových králů si můžeme získat určité stabilní plátce dividend, kde máme větší jistotu a možnosti pro navyšování těchto pravidelných výplat. Jak už píšu na začátku, tak můj favorit by v tomto seznamu byl jednoznačně $WBA+0.6%, jelikož je atraktivně oceněn a brzy dosáhne statusu dividend king, což svědčí něco o jejich dividendě. Mimo jiné je zde také benefit v podobě zpětných odkupů akcií, což také není k zahození vzhledem k sestupnému trendu akcie WBA.

  • Přemýšlíte/máte některou z těchto akcií v portfoliu?🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.