S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Superskandál ve světě kryptoměn. Může po tomhle ještě někdo digitálním měnám vůbec věřit?

Dominik Petrnoušek
10. 10. 2022
5 min read

Odpůrci kryptoměn si vždycky najdou záminku a důvod k nenávisti. Pravdou ale je, že občas se v tomto světě dějí věci, které jim vyloženě nahrávají na smeč. Konkrétně další superskandál projektu Celsius, který vypustil 14 000 stran údajů uživatelů.

Celsius je jedním z největších krypto skandálů všech dob

V některých případech se jednotlivci opravdu neohlíží na dobré jméno zbytku komunity nebo technologie. Podobně je tomu i v případě projektu Celsius, který rezonoval internetem několik měsíců zpátky.

Nedlouho po pádu Terra LUNA se dostal do problémů i Celsius. Celsius Network $CELUSD-3.9% , jeden z předních poskytovatelů půjček v kryptoměnách, se zhruba tři měsíce zpátky rozhodl zastavit výběry, swapy a převody mezi účty s odkazem na v té době vysokou volatilitu trhu. Jenomže se poté dostal do dalších potíží. A nyní už to vypadá, že prostě nehledí na oběti a jen se dál řítí do hlubší a hlubší propasti.

Co je vůbec Celsius?

Celsius Network je zkrachovalá společnost poskytující půjčky v kryptoměnách. Uživatelé mohli do peněženky Celsius ukládat řadu digitálních aktiv - kryptoměn, včetně bitcoinů $BTCUSD-0.5%  a etherea $ETHUSD-0.8%, a získávat tak procentuální výnos, a mohli si brát půjčky tím, že jako zástavu poskytli své kryptoměny. V květnu 2022 společnost půjčila klientům 8 miliard dolarů a spravovala aktiva v hodnotě téměř 12 miliard dolarů.

https://www.youtube.com/watch?v=1bp5S2LKcjQ

V červnu 2022 se společnost proslavila, když kvůli "extrémním tržním podmínkám na dobu neurčitou pozastavila všechny převody a výběry, což vedlo k prudkému poklesu ceny bitcoinu a dalších kryptoměn. 13. července 2022 společnost Celsius požádala o vyhlášení bankrotu.

Jaký problém má nyní?

Taky si říkáte, že společnost, která zbankrotovala a jejíž zakladatelé údajně těsně před krachem vytáhli ze společnosti každý po 50 milionech liber? Může. A rozhodně to nevrhá dobré světlo na krypto jako takové.

V rámci konkurzního řízení totiž společnost Celsius zveřejnila 14 000 stran dokumentu, v němž je uvedeno celé jméno každého uživatele, timestampy a částka každého vkladu/výběru/likvidace. Jak jistě chápete - jedná se o strašlivé a bezprecedentní narušení soukromí.

Tento seznam je online v nechráněné podobě PDF a kdokoli v něm může vyhledávat nebo si ho dokonce stáhnout.

Nese to pochopitelně nepředstavitelné množství rizik a z toho plynoucích následků. Vlezlý soused? Manžel/manželka? Zaměstnavatel? Najdete si o nich vše. Nebo to třeba může posloužit ajko naprosto perfektní seznam pro krypto podvodníky. Následky jsou nedozírné.

Může ještě člověk věřit kryptu?

Pokud chápete alespoň naprosto základní principy fungovaní kryptoměn, tak vám musí být jasné, že ano.

Ale pozor. Krypto jako takové je sice stále z principu v pořádku. Problém ovšem nastává (jak už to tak bývá) v lidském faktoru a infrastruktuře okolo. Zde došlo k pochybení hned na několika frontách. Už na začátku prostě množství uživatelů díky krypto hypu uvěřilo projektům, které nemají s kryptem samotným a bezpečností moc společného. Dále také pochybili samotní zakladatelé a lidé zodpovědní za Celsius. A nyní opět - když došlo k úniku dat.

https://www.youtube.com/watch?v=R_o12cQO_Y4

Tohle je asi jeden z nejlepších příkladů "not your keys, not your crypto". Jednoduše - pokud spoléháte na někoho jiného než na sebe, jste v nebezpečí.

Na internetu se pochopitelně objevují názory obhajující to, že jde o běžnou součást procesu. Bohužel únik seznamu transakcí v kryptoměnovém světě je naprosto pekelný scénář pro každého majitele digitálních aktiv. To už je lepší nechat na otevřených dveřích ceduli "nejsem doma a psa mám s sebou".

Je to horší, že biti jsou na tom nejvíce ti, kteří už jednou poškozeni byli - tedy zákazníci.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.