S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Bude mít tato zásadní změna strategie vliv na výkonnost akcií NIO?

Pavel Botek
10. 10. 2022
7 min read

Akcie čínského výrobce elektromobilů Nio v posledním měsíci utrpěly ztrátu ve výši necelých 37%. Celkově se však celá situace okolo společnosti lepší, máme zde zlepšující se finanční čísla, čísla dodávek a výroby a na závěr expanzi do Evropy. Společnost Nio navíc odhalila více podrobností o expanzi svých elektromobilů a služeb v Evropě na zahajovací akci v Berlíně, kde se dá mluvit o zásadní změně strategie. Bude mít úspěch?

$NIO-0.5%

Sázka na flexibilitu? I tak by se dala popsat nová strategie společnosti Nio, kterou si otestuje v Evropě. Čínský výrobce elektrických vozidel Nio, který právě expanduje do Evropy, uvedl, že bude své vozy v Evropě pouze pronajímat, namísto klasického prodeje. Tato strategie je jednou stranou investorů kritizována, já v ni však smysl shledávám a mám pro ni pochopení.

Nedá se říct, že by existoval jeden jediný důvod, proč akcie Nio klesají, jelikož mají podobnou výkonnost i jeho konkurenti Li Auto a Xpeng.

Nio čelí vysoké konkurenci v Číně od rostoucího počtu začínajících EV výrobců - Xpeng, Li Auto, BYD no a samozřejmě nesmíme zapomínat ani na aktuální globální lídry, kde v čele sedí Tesla. Strach z konkurence a expanze vyvolává určité obavy, nejde ani tak o kvalitu produktů Nia, ale o velký skok pro společnost, kde nikdy není předem daný výsledek a úspěch.

  • Jen v Evropě se bude Nio honit za Teslou a Volkswagenem o první místo v prodeji elektromobilů.

Nio navazuje různé spolupráce a podstupuje potřebné kroky k úspěšné expanzi. Prvním bodem plánu je například instalovat v Evropě do konce příštího roku nejméně 120 stanic pro výměnu baterií, řekl ředitel Nia a dodal, že to není ani tak otázka finančních investic, ale času a byrokracie potřebné k tomu, aby to bylo provedeno. Navíc společnost minulý měsíc otevřela svůj první závod na výrobu výměnných stanic v Maďarsku a zváží výrobu baterií v regionu, jakmile dosáhne prodeje baterií v Evropě, což odpovídá přibližně 10 gigawatthodinám, řekl Li.

Zpátky k věci. Proč je změna strategie klíčová?

Uživatelé v Evropě si budou moci pronajmout auto s baterií 75 gigawatthodin za 1 199-1 295 eur (1 171 až 1 264 dolarů) měsíčně v závislosti na délce předplatného.

Plán je nejnovějším netradičním krokem společnosti, který již umožňuje zákazníkům pronajmout si spíše než koupit baterii - nejdražší část elektrického vozidla (EV).

Navíc je Nio unikátní v tom, že umožňuje spíše než nabíjet své vozy doma, odvézt svůj elektromobil do stanice pro výměnu baterií, aby měli nový powerpack nainstalovaný během několika minut, aby ušetřili čas.

Nyní, když se Nio připravuje na uvedení na trh v Německu, Nizozemsku, Švédsku a Dánsku, plánuje provozovat své podnikání na základě modelu firemního leasingu a předplatného, který nabízí všechny tři modely dostupné v Číně - ET7, ET5 a EL7, přičemž druhý jmenovaný byl v Evropě přejmenován z čínského názvu ES7 kvůli sporu o značku s Volkswagenem Audi.

"Nebudeme prodávat auta," řekl generální ředitel William Li v rozhovoru v novém showroomu společnosti "Nio House" v centru Berlína, prvním z devíti nových klubů, které se letos otevřou pro fanoušky Nio v Evropě.

"Flexibilita je nová prémie."

Společnost Nio prodala od zahájení výroby v roce 2018 v Číně a Norsku téměř 250 000 vozidel. Ceny se pohybují od přibližně 50 000 do 70 000 eur (49 000 až 69 000 dolarů), v závislosti na dojezdu vozu a na tom, zda si zákazníci koupí nebo pronajmou baterii.

Proč vidím v pronajímání aktuálně větší přínos?

Za prvé: Nio se bude držet přímého prodeje na stávajících trzích částečně kvůli méně atraktivnímu zdanění modelů předplatného v Norsku a omezením týkajícím se registračních značek v Číně.

Za druhé: Není to jen aktuálním tržním prostředím a finanční situací lidí, ale málokdo si může dovolit zbrusu nový elektromobil v řádu desítek tisíc dolarů.

Za třetí: V této strategii vnímám přínos (a to nezaujatě, přestože jsem investor). Už jen z toho principu, že se tímto stylem může dostat společnost i k zákazníkům, které by nedokázala oslovit při plnohodnotné koupi vozu, což vlastně znamená, že se získá i více recenzí a zkušeností ze strany zákazníků a potencionálních kupců do budoucna. Strategie určitě nebude dlouhodobého rázu, počítal bych s tím, že během krátké doby bude lidem umožněno přímo nakupovat modely Nio v Evropě.

Generální ředitel to komentoval následovně:

Ředitel uvedl a zároveň očekává, že touha po koupi elektromobilu v Evropě by se mohla pohybovat okolo 20% (přímá koupě a vlastnictví), kdežto zbylých 80% je takřka neoslovených, což se díky této strategii může osvědčit a dostat se tak pod kůži velké části Evropy, kde nechtějí auto vlastnit (nebo na koupi zrovna nemají peníze).

  • Zároveň se ukazuje, že jednají ze skutečností a statistik, jelikož se prokázalo, že v určitých místech Evropy kraluje leasing před jednotlivou koupí vozu (obecně je to okolo 60% pro leasing).

Jelikož společnost expanduje, tak beru větší oslovitelný trh jako přínos (i přesto, že půjde o pronajímání). 80% je opravdu vysoké číslo - Tolik zákazníků a lidí, kteří mohou poskytovat zpětnou vazbu a recenze.

Pokud vás zajímá společnost Nio a její novinky, plány a úspěchy, tak doporučuji tohle krátké video:

(457) Chinese NIO Taking Over Biggest EV Market in Europe! - YouTube

Závěr

Osobně se stále držím své strategie a bullish přesvědčení i přes výrazný měsíční pokles akcií $NIO-0.5%, kterého využívám a snižuju si průměrnou nákupní cenu. Sektor EV a obzvlášť ten v Číně byl poměrně zasažen v posledním měsíci, nicméně se čísla společnosti lepší a cena akcií klesá, což v tuto chvíli vítám a zvětšuji pozici. Tržby společnosti Nio vzrostly ve druhém čtvrtletí o 22% oproti předchozímu roku, zatímco v září letošního roku dodala téměř 32 000 vozů, což představuje meziroční nárůst o 29,3 %.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.