S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Rychlý pohled: General Mills- Jeden z možných konkurentů?

Martin Bartkovský
12. 10. 2022
6 min read

V minulém rychlém pohledu jsem se dívali na společnost Mondelez International $MDLZ-0.3% , no a vždycky si dáváme alespoň jednoho z konkurentů, tak dneska si dáme společnost General Mills $GIS-0.8% . Vzhledem k tomu že, jak už jsem prozradil, se jedná o konkurenci, tak samozřejmě společnost působí ve stejném oboru a má stejné zaměření produktů. Tudíž se jedná o výrobce různých cukrovinek, rychlých svačin atd. Dneska si to dáme zase formou srovnání s $MDLZ-0.3% . Tak jdeme na to.

P/E- Průměrný čistý zisk za posledních pět let byl ve výši 2,22 mld. USD, což nám při současné tržní kapitalizaci ve výši 45,70 mld. USD dává P/E poměr vy výši kolem 21. Její konkurent $MDLZ-0.3% má tento poměr o něco nižší a to ve výši 19. Nejedná se zde o veliký rozdíl. Je potřeba také vzít v úvahu růst obou společností, na který se podíváme o pár bodů níže.

Tržní kapitalizace- Jak jsem psal již výše, současná tržní kapitalizace společnosti činí nějakých 45,70 mld. USD. Její konkurent $MDLZ-0.3% je co se týče tržní kapitalizace skoro dvakrát větší. Tržní kapitalizace $MDLZ-0.3% je zhruba 81,5 mld. USD.

Marže- Společnost měla za posledních pět let následující marže: 13%, 10%, 12%, 13%, 14%. Průměrná čistá marže za posledních pět let mi potom tedy vyšla ve výši kolem 12%. Konkurent $MDLZ-0.3% má průměrnou čistou marži za posledních pět let ve výši kolem 14%. U obou dvou společností se marže v posledních pěti letech pohybovali v čtyřbodovém rozpětí. Zde bych teda viděl jako malinkého vítěze $MDLZ-0.3% , ale jenom o kousek.

Růst tržeb a zisků- Tržby společnosti rostly průměrně zhruba o 4% ročně za posledních pět let a čisté zisky potom průměrně o zhruba 6%. $MDLZ-0.3% byl na tom následovně, růst tržeb průměrně zhruba o 2% a růst zisků průměrně zhruba o 10%. Zde se těžko vyvozuje "vítěz", protože každá společnost má jeden parametr horší a jeden lepší, zde bych to dal tak, že společnosti z toho vyšly nastejno.

Snižování počtu akcií v oběhu- Zde mě společnost moc nepotěšila, protože za posledních pět let navyšovala počet svých akcií v oběhu průměrně o zhruba 1% ročně, zatímco její konkurent počet akcií v oběhu snižoval a to průměrně o zhruba 1,5% ročně. zde bych tedy viděl jako vítěze společnost $MDLZ-0.3% .

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Tento bod nám nesplňuje ani jedna z obou společností.

Růst provozního a volného cashflow- Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních pět let průměrně o zhruba 3% ročně. Volné cashflow potom rostlo za posledních pět let průměrně o zhruba 5% ročně. $MDLZ-0.3% nám dal následující data. Průměrný růst provozního cashflow 12% ročně a průměrný růst volného cashflow 20% ročně. Zde je tedy jasně vidět, že co do růstu cashflow se lépe daří společnosti $MDLZ-0.3% .

P/FCF- Průměrné volné cashflow společnosti za posledních pět let bylo ve výši zhruba 2,5 mld. USD, což nám dává při současné tržní kapitalizaci hodnotu P/FCF ve výši zhruba 18. Společnost $MDLZ-0.3% má tento poměr ve výši kolem 30. Zde tedy jako "vítěz" vychází společnost $GIS-0.8% .

Návratnost investovaného kapitálu- Průměrná návratnost investovaného kapitálu za posledních pět let byl kolem 11% ročně. $MDLZ-0.3% dosahoval návratnosti pouze 5,5% ročně. Zde je tedy na tom lépe společnost $GIS-0.8% .

Splácení závazků z volného cashflow- Zde pokud by společnost vynakládala své průměrné volné cashflow za posledních pět let na splácení závazků, tak by své závazky měla splacené zhruba do 9 let. Zde hovoříme o celkových závazcích, to je celá strana pasiv. pokud by jsme to stáhli pouze na dlouhodobý dluh tak je to do zhruba 4 let. Společnost $MDLZ-0.3% zde měla termíny 14 let a 7 let. Zde tedy také jako "vítěz" vychází společnost $GIS-0.8% .

Ocenění:

Průměrný růst volného cashflow společnosti za deset let by zhruba o 5% ročně. Za posledních pět let to potom bylo  také 5% ročně. tudíž do budoucna budu počítat růst  o 5%, 2,5% a 7% a  P/FCF 12, 10 a 15.  Návratnost požaduji jako vždy 12,5%.

Po započtení bezpečnostního polštáře ve výši 20% mi cena vyšla kolem 40 USD za akcii.

Závěr:

Co říct k této společnosti závěrem? Já myslím, že je to jasné z výše zmíněných bodů. Společnost je méně zadlužená, má lepší návratnost investovaného kapitálu a je lépe oceněná z hlediska poměru ceny a volného cashflow oproti $MDLZ-0.3% . Na druho stranu zde společnost nezaznamenává takový růst volného cashflow jako $MDLZ-0.3% . Já bych osobně řekl, že obě jsou v tuto chvíli na stejném levelu. Každá má své pro a proti. Co je ale důležité, že obě jsou i z takto rychlého pohledu dosti předražené. Dále je zde stejný problém, jako u $MDLZ-0.3%  a to hit nové generace a zdravé stravování a životní styl, takže si myslím, že aktuálně tyto dvě společnosti vyjdou zhruba na stejno.

Pokud by vás zajímalo nějaké srovnání dvou společností, napište mi je prosím do komentáře a já to srovnání udělám. Budu rád, když mi tam hodíte nějaké "duely".

Děkuji.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.