S&P 500 ^GSPC 5,108.39 +1.19%
Alphabet GOOG $173.66 +9.94%
Nvidia NVDA $876.54 +6.08%
Amazon AMZN $179.67 +3.46%
Microsoft MSFT $409.12 +2.53%
Tesla TSLA $167.35 -1.66%
Meta META $442.63 +0.28%
Apple AAPL $170.06 +0.10%

Google, Microsoft a Amazon milují tuto společnost, které analytici predikují až 111% růst

Dominik Petrnoušek
15. 10. 2022
5 min read

Jak je možné, že společnost spolupracující s Microsoftem a Googlem není v naprostém středobodu a největším zájmu všech investorů? A co víc, její akcie se navíc propadly o víc než 90 %!? To si vysvětlíme v tomto článku 👇

Tato společnost spolupracuje s největšími technologickými giganty

Co mají společného Amazon $AMZN+3.5% , Microsoft $MSFT+2.5% a Google $GOOG+9.9%? Tedy kromě toho, že se jedná o jedny z největších světových technologických lídrů?

Všichni tři spolupracují s malou, na první pohled nenápadnou společností zabývající se umělou inteligencí - C3.ai $AI+2.4%. Mimochodem s tickerem to docela vyhráli 😁

C3.ai je lídrem v umělé inteligence pro podniky. Bez nadsázky toto odvětví pomohla vytvořit. Společnost vyvíjí hotová a přizpůsobitelná podniková řešení pro stovky firem z různých odvětví, která mohou podstatně urychlit jejich zavádění pokročilých technologií.

Proč si je ale tak zamilovali tři giganti? Odpovědí je jedno slovo - cloud. Cloudové výpočetní technologie (nebo spíše i v češtině zaběhnutější výraz "cloud computing") jsou klíčové pro podniky, které fungují online v jakékoli podobě. No a pochopitelně tito tři jsou na onlinu závislí naprosto extrémně. A taky jsou čirou náhodou světově třemi největšími poskytovateli cloudových služeb. Amazon Web Services, Microsoft Azure a Google Cloud. Tyto platformy nabízejí svým zákazníkům stovky nástrojů, které mohou urychlit obchodní operace - a schopnost vytvářet modely umělé inteligence je jedním z nich.

Market share třech největších hráčů na cloudovém trhu. Zdroj

Umělá inteligence je schopna zvládnout běžné úkoly za zlomek času člověka. Zejména pokud se týkají velkých objemů dat. Takže je logické, že se podniky dožadují integrace této technologie. A právě zde přichází na scénu C3.ai, který přináší všemožná usnadnění vývoje AI modelů, což šetří čas. S nástrojem od C3 je časová úspora naprosto drastická. Prý odpadá až 99 % kódování.

https://www.youtube.com/watch?v=LOdnpnd6VgY

Poskytovatelé cloudových služeb si uvědomují hodnotu, kterou to přináší, a proto spolupracují s C3.ai, aby urychlili zavádění AI do podnikání svých zákazníků. Microsoft Azure i Google Cloud využívají technologii C3.ai ke zlepšení svých cloudových služeb.

Celkem má nyní C3.ai 228 zákazníků z různých odvětví od technologií přes výrobu až po ropný a plynárenský průmysl. Zajímavostí je, že třeba ropný gigant Shell využívá C3.ai k monitorování více než 13 000 zařízení, aby zlepšil bezpečnost, snížil emise a předvídal poruchy.

Roční graf není úplně hezký
Financials

Vše zní pozitivně. Co ale způsobilo to, že od začátku roku akcie spadla o 64 % a od ATH si odepsala dokonce přes 90%?

C3.ai zatím není zisková, během čtvrtletí prodělala 71,9 milionu dolarů. To je hlavní důvod, proč její akcie utrpěly ztrátu, protože investoři se letos ztrátovým společnostem pochopitelně vyhýbají. Společnost má však silnou rozvahu s více než 900 miliony dolarů v hotovosti, ekvivalentech a krátkodobých investicích, což znamená, že má dostatek munice na investice do růstu a inovací.

Tržní ocenění společnosti C3.ai se po poklesu o 93 % z jejího historického maxima nyní pohybuje na úrovni pouhých 1,37 miliardy USD. A vida! Společnost má ale přeci 900 milionů v hotovosti! To znamená, že investoři oceňují skutečný podnik pouze na zhruba 500 milionů dolarů.

Potenciál společnosti je tedy opravdu gigantický. Problém je, že to působí trochu jako Palantir $PLTR+3.0%. Podobné odvětví, podobně "bezkonkurenční" produkt, geniální akcie... jen ten trh to ne a ne pochopit. V žádném případě tedy neodsuzuji ani jednu, ani druhou. Jen je mi to trochu podezřelé.

Predikce ceny C3.ai na dalších 12 měsíců. Zdroj

Zajímavé je, že cena se zdá být opravdu tak nízko, že i ti nejskeptičtější analytici predikují alespoň nějaký růst. Ti pozitivní jsou ale opravdu štědří a společnost vidí za rok na 111 % své aktuální hodnoty.

Jak se společnost líbí vám? Jde tu o skrytý potenciál, nebo ji trh potrestal právem? 

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.