S&P 500 ^GSPC 5,116.1 +1.02%
Apple AAPL $184.54 +6.65%
Nvidia NVDA $874.32 +1.88%
Tesla TSLA $182.96 +1.64%
Microsoft MSFT $403.72 +1.48%
Meta META $445.13 +0.78%
Amazon AMZN $186.16 +0.78%
Alphabet GOOG $168.41 -0.03%

Takto se domlouvají miliardové nápady. Zveřejněny tajné konverzace Elona Muska s osobnostmi finančního světa

Dominik Petrnoušek
21. 10. 2022
8 min read

Zajímalo vás někdy, jak můžou vypadat konverzace mezi nejbohatšími muži planety? Pak jste tu správně! Podíváme se totiž na uniklé zprávy Elona Muska, ve kterých domlouval obrovské potenciální obchody.

Jedna z uniklých konverzací byla také mezi Muskem a bývalým CEO Twitteru Dorseym

Obrovské množství textů bylo zveřejněno minulý měsíc v soudních dokumentech, které mají dopomoct k objasnění Muskova nákupu Twitteru, který je už několik měsíců jedním z největších témat. Věnoval se mu nedávno zde třeba @pavelbotek ve svém článku, případně i já ve svých starších příspěvcích.

Elon Musk vymyslel geniální kličku, jak vycouvat z akvizice Twitteru. Nezašel tím už příliš daleko?

Když Musk 4. dubna oznámil svůj devítiprocentní podíl v Twitteru a následujícího dne ho Twitter veřejně jmenoval do své správní rady, vyvolalo to v technologickém světě šok i jásot, protože mnozí spekulovali, že Musk přepracuje platformu na plně svobodnou. Musk ale o několik týdnů později oznámil svůj překvapivý plán na nepřátelské převzetí společnosti do soukromých rukou. Pak se snažil z nákupu odstoupit, pak soudy... však už to znáte. Podstatné je, že kvůli těmto tahanicím byly zveřejněny jeho soukromé konverzace, které skrývají množství zajímavých věcí!

Podle dokumentů byl Muskův telefon letos na jaře zaplaven zprávami známých kolegů podnikatelů, investorů, technologických osobností a celebrit, mediálních osobností.

Pojďme se na některé z nich podívat! 

Jack Dorsey

Nejzajímavější postavou (jak z pohledu dění kolem Twitteru, tak celkově) je jednoznačně Jack Dorsey. Bývalý CEO Twitteru $TWTR a CEO Blocku $SQ+6.9%.

Nejpodstatnější část konverzace vypadala takto:

Dorsey: "Ano, je potřeba nová platforma. Nemůže to být společnost. To je důvod, proč jsem odešel.

Musk: Ok, jak by měla vypadat?

Dorsey: Myslím, že to musí být protokol s otevřeným zdrojovým kódem, financovaný jakousi nadací, která protokol nevlastní, pouze ho rozvíjí. Něco jako to udělal Signal. Nemůže mít reklamní model. Jinak máte plochu, kterou se vlády a inzerenti budou snažit ovlivňovat a kontrolovat. Pokud za ním bude stát centralizovaný subjekt, bude napadán. Není to složitá práce, jen se to musí udělat správně, aby to bylo odolné proti tomu, co se stalo Twitteru.

Musk: Super zajímavý nápad

Dorsey: "Tohle je pro mě velmi důležitá věc, kterou jsem chtěl říct: V polovině května odcházím z představenstva Twitteru a pak úplně ze společnosti. Mám v úmyslu dělat tuto práci a napravovat naše chyby. Twitter začal jako protokol. Nikdy to neměla být společnost. To byl prvotní hřích.

Musk: Rád bych pomohl, pokud budu moci.

Dorsey: Chtěl jsem si s tebou o tom promluvit, až budu mít jasno, protože ti na tom tolik záleží, chápeš, jak je to důležité, a mohl bys rozhodně nesmírně pomoci. V době, kdy k nám přišel ten aktivista, jsem se ze všech sil snažil, abys byl členem naší rady, a naše rada to odmítla. Tehdy jsem se rozhodl, že musím pracovat na tom, abych odešel, i když to pro mě bylo těžké.

Musk: Máš chvilku? Probrali bychom to.

Dorsey: Chystám se jít na večeři, ale na chvíli můžu.

Toto vypadá jako nesmírně důležitá konverzace mezi dvěma nesmírně důležitými a mocnými muži. Dorsey předkládá opravdu zajímavý nápad, který Musk považuje za naprosto přelomový. Konverzace pochází z 26. března - mohl toto být jeden z klíčových okamžiků, který Muska vedl k jeho dalším krokům ohledně Twitteru?

https://www.youtube.com/watch?v=U4qiRBSrhcs

Konverzace ale neskončily jen u Dorseyho. Můžeme zde nalézt množství dalších zajímavých jmen. A opět to bylo spojeno se sociálními sítěmi a platformami!

Reid Hoffman

Reid Hoffman je spoluzakladatel a výkonný předseda společnosti LinkedIn. 27. dubna, dva dny poté, co Twitter přijal Muskovu nabídku na akvizici, Hoffman nabídl miliardáři, že ho zkontaktuje s generálním ředitelem Microsoftu Satyou Nadellou.

Hoffman: Skvělé. Spojím vás se Satyou Nadalem.

Hoffman: Předpokládám, že nemáte zájem o venture $. (Venture dolary - tedy venture capital investice - rizikové investice do rozvíjejících se podniků)

Musk: Finanční podpory je dost, ale jsi přítel, takže ti jen dávám vědět, že bys měl přednost. Venture capital peníze nejsou problém, pokud chcete.

Hoffman: Super! Dobře - kdybych dal dohromady $, jakou částku byste mohl dát k dispozici?

Musk: Jakoukoli si budete přát. Ostatní prostě poškrtám.

Musk: Potřeboval bych znát přibližnou částku do příštího týdne.

Hoffman: Jaká by byla největší částka $, která by byla v pořádku? Konzultoval jsem to s našimi LP  (Limited Partnery) a mám silnou poptávku. Byla by to zábava!

Musk: 2 miliardy dolarů?

Hoffman: Skvělé. Pravděpodobně proveditelné - podívám se.

Musk: Může být i méně, pokud to bude snazší. Jen musím ostatním investorům říct, jaká je jejich alokace, ideálně do začátku příštího týdne.

Musk: Mám vás spojit s týmem Morgan Stanley?

Hoffman: Ano, prosím. Zejména s podmínkami atd. Znám Michaela Grimese, btw.

Musk: Klidně mu zavolejte přímo.

Přátelé - takhle se to dělá! Dvě miliardy dolarů? není problém, prostě napíšete zprávu 😇

Parag Agrawal

Opět se vracíme ke kauze Twitter - tentokrát s jeho současným CEO - Paragem Agrawalem. Ten se na Muska ohradil po jeho tweetu z 9. dubna 2022.

https://twitter.com/elonmusk/status/1512785529712123906

Na který Agrawal odpověděl takto:

Klidně můžete tweetovat "umírá Twitter?" nebo cokoli jiného o Twitteru - ale je mou povinností vám říct, že mi to v současném kontextu nepomůže Twitter vylepšit. Až spolu budeme příště mluvit, rád bych vám poskytl svůj pohled na to, jaká je právě teď míra interního chaosu a jak to škodí naší schopnosti pracovat. Doufám, že AMA pomůže lidem poznat vás, pochopit, proč Twitteru věříte, a důvěřovat vám - a já bych byl rád, kdyby se společnost dostala do stavu, kdy budeme odolnější a nebudeme se rozptylovat, ale v tuto chvíli tam nejsme.

Musk odpověděl o necelou minutu později.

"Co se vám tento týden podařilo?  Nepřipojím se k představenstvu. Je to ztráta času. Podám nabídku na převzetí Twitteru do soukromých rukou."

Předseda správní rady Twitteru Bret Taylor se o několik minut později spojil s Muskem a požádal ho o rozhovor.

"Napravit Twitter tím, že si budu povídat s Paragem, nebude fungovat,"  "Je třeba přijmout drastická opatření. Jako veřejná společnost to lze těžko provést, protože vyčištění od botů způsobí, že čísla budou vypadat hrozně, takže restrukturalizace by měla být provedena jako soukromá společnost. To je i Jackův názor." říká Musk Taylorovi.

https://www.youtube.com/watch?v=H6UP2U9oI5I

Dokumenty naleznete v originále zde.

Člověk by čekal, že zprávy nejbohatšího muže planety budou poněkud víc... jiné, než když zvete kamaráda na pivo. I Musk je ale člověk a prostě se jen pohybuje na vyšších úrovních vlivu a operuje s většími částkami 😁Zbytek konverzací si můžete projít v dokumentu, na kterým jsem dal odkaz výše.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.