S&P 500 ^GSPC 5,207.09 +0.37%
Amazon AMZN $191.03 +1.61%
Nvidia NVDA $894.46 -1.07%
Tesla TSLA $172.86 -1.06%
Meta META $475.30 +0.57%
Apple AAPL $183.73 +0.54%
Microsoft MSFT $412.68 +0.52%
Alphabet GOOG $171.10 -0.03%

3 dividendoví králové, kteří vám navýší šanci na vybudování udržitelného pasívního příjmu

Pavel Botek
21. 10. 2022
7 min read

Dividendoví králové jsou společnosti, které konzistentně zvyšují své dividendy již více než 50 let. Právě tyto společnosti jsou vhodné do tohoto tržního prostředí, jelikož vám nabídnou větší stabilitu a k tomu všemu pravidelnou výplatu v podobě tučné dividendy.

Leggett & Platt je jednou ze společností, které si dnes rozebereme.

Vyhledat dobré dividendové akcie není nic snadného. Můžete nalézt akcie, které mají nízkou dividendu, což vám v budování pasivního příjmu asi nepomůže, nebo se dá vybírat z akcií, které ji mají naopak dost vysokou, ale ve většině případů není udržitelná. Takovým zlatým středem jsou dividend aristocrats/dividend kings, kde máme něco jako jistotu, jelikož se jedná o elitní skupinu společností, které jsou trhem již dobře prověřeny.

Konkrétně dividendoví králové musí mít minimálně 50 po sobě jdoucích let nepřetržitých výplat dividend. Přestože to není zárukou budoucích úspěchů, tak je to rozhodně dobré znamení, když společnost dlouhodobě vyplácí a navyšuje dividendu. Právě proto se teď podíváme na 3 zajímavé akcie ze seznamu dividendových králů.

Leggett & Platt $LEG-1.3% 

Dividenda 5.59%

Legget & Platt je americký (poměrně dost) diverzifikovaný výrobce, který navrhuje a vyrábí různé technické komponenty a produkty, které lze nalézt v domácnostech a automobilech, je také výrobcem ložního prádla, nábytku, podlah a textilu a speciálních produktů pro automobilový a letecký průmysl.

  • Společnost aktuálně tíží vícero faktorů, což ''zkrášluje'' cenu akcie. Na jedné straně to jsou narušené dodavatelské řetězce, no a na druhé pak slábnoucí trh s bydlením (zaostává prodej nábytku, podlah, textilu, ložního prádla a dalších).

Průmyslová prognóza globální automobilové výroby se však od dubna stabilizovala a poptávka po vyrobených potrubních sestavách se vrátila na úroveň před pandemií, ale i tak zde chybí výrazný růst. Management byl ve své komunikaci velmi otevřený a nadále očekává normalizaci úrovně poptávky do roku 2024.

Rozhodnutí oportunisticky odkoupit akcie a pokračující důraz na rostoucí dividendu jsou silným znamením důvěry managementu v budoucnost společnosti.

Vedení společnosti Leggett & Platt je dobře obeznámeno se zlepšováním podnikání interně, protože cyklická povaha podnikání obvykle nevede k významnému dlouhodobému růstu tržeb. Růst peněžních toků proto musel pocházet z optimalizace dodavatelského řetězce a výroby, jakož i ze zlepšené efektivity pracovního kapitálu a snížení nákladů. Například společnosti Leggett se podařilo v roce 2020 dosáhnout trvalých úspor nákladů ve výši 90 milionů dolarů, což společnost dostalo do skvělé pozice. Pokud však společnost bude čelit vážné recesi, generální ředitel stále vidí prostor pro radikálnější snižování nákladů a především hodlá udržet výplaty dividend.

Universal Corporation $UVV-0.1% 

Dividenda 6.73%

Firma Universal Corporation vyplácí bezpečnou a udržitelnou dividendu a učinila tak v posledních 50 letech. Mohla by to být atraktivní volba pro dividendové a dividendově růstové investory. $UVV-0.1% má silné zkušenosti s vracením hodnoty svým akcionářům ve formě výplaty dividend. Firma vyplácí dividendy posledních 50 let, a dokonce se jí podařilo zvýšit výplatu v každém roce.

Ačkoli mnoho firem ztratilo letos významnou část své tržní kapitalizace, existuje také mnoho společností, které si (zatím) v tomto náročném prostředí vedly relativně dobře. Jednou z těchto společností je právě Universal Corporation, firma, která zpracovává a dodává tabákové listy a rostlinné přísady po celém světě.

V současném tržním prostředí jsou zajímavé právě ty akcie, které nabízí a prodávají zboží a služby, které vykazují nepružnost poptávky. UVV je právě jednou z těchto firem, protože poptávka po jejich produktech zůstává vysoká i přes extrémně nízkou úroveň důvěry spotřebitelů.

  • Společnost Universal Corporation vykázala ve druhém čtvrtletí silnou finanční výkonnost, poháněnou silnou poptávkou a cenami.
  • Makroekonomické nepříznivé faktory, zejména zvýšené ceny surovin, vysoké náklady na dopravu a nepříznivé devizové prostředí, však nadále negativně ovlivňují finanční výkonnost firmy. Firma zůstává atraktivní jak z hlediska ocenění, tak z hlediska dividend, přesto zde stále hrozí riziko dalších propadů (kvůli zmíněným problémům).

Federal Realty Investment Trust $FRT+0.1% 

Dividenda 4.77%

Federal Realty Investment Trust přinesl 55 let konzistentního růstu dividend a existuje jen málo důvodů věřit, že tato šňůra bude přerušena. Federal Realty Investment Trust zvýšil svou dividendu v roční průměrné míře 7% za 55letou dividendovou historii trustu.

Portfolio nemovitostí trustu se rozšiřuje a funguje dobře, je dobře diverzifikované a koncentrované v mnoha perspektivních lokalitách v USA. Federal Realty Investment Trust má slibné dlouhodobé vyhlídky na růst na svém hlavním trhu a dividenda trustu je snadno pokryta prostředky z operací.

Federal Realty Investment Trust je dobře spravovaný realitní investiční trust s rostoucím portfoliem, které generuje konzistentní tok příjmů. K 30. červnu 2022 vlastnil trust až 105 nemovitostí po celých Spojených státech, především ve velkých metropolitních oblastech, jako jsou New York, Miami, Washington, Chicago a Phoenix.

Zároveň se základní metriky společnosti Federal Realty během 2. čtvrtletí nadále zlepšovaly, protože se zlepšovala míra obsazenosti. REIT vykázala obsazenost 92%, přičemž ve 2. čtvrtletí bylo pronajato 94,1%.

Proč je zde opravdu vysoká důvěra v další navyšování dividend?

$FRT+0.1% zvyšuje dividendu každý rok od roku 1967, přičemž ji zvýšili i během: 8 recesí, 2 hospodářských krizí, 13 medvědích trhů, desítek korekcí a pullbacků, v dobách inflace až na 14,8% a například při úrokových sazbách, které dosáhly v minulosti opravdu vysokých úrovní.

Závěr

Pokud hledáte dlouhodobě udržitelnou dividendu, tak si myslím, že jsem vám dnes představil 3 solidní akcie, které jsou v elitní skupině, kam se jen tak někdo nedostane. Předchozí výkonnost a výplaty dividend sice nejsou ničím zaručeny, ale pokud se budeme bavit o akciích, které mají šnůru 50 a víc let výplat dividend, a to i během těžších krizí, recesí a dalších, tak je velká šance, že v této sérii a udržitelnosti budou pokračovat i nadále.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.