S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Proslulý analytik a autor knih představil speciální seznam akcií, které prý brzy strčí zbytek trhu do kapsy

Dominik Petrnoušek
22. 10. 2022
6 min read

Legendární analytik představil seznam společností, který vychází z jednoduché metriky a ukazatele. Pokud se bude historie opakovat, tak se jedná o opravdu zajímavé tipy na společnosti se slušným potenciálem!

Tyhle akcie podle známého analytika zaručeně nezklamou vaše očekávání

Matt Krantz - autor několika knih a nespočtu popularizačních i analytických článků. Minule jsem vám představil jeho výběr společností, kterým by se zaručeně vyhnul. Nyní se podíváme na jeho výběr titulů, které jsou podle něho naopak velice slušnou volbou!

Legendární analytik představil seznam společností, kterým by se nyní vyhýbal jako čert kříži. Vlastníte některou z nich?

Půjdeme na tento výběr opět s pomocí čísel a zajímavé metriky -  Akcie společností z indexu S&P 500, které v uplynulých 12 měsících trvale překonávaly zisky, totiž letos v průměru klesly pouze o 8 %. To je výrazně lepší, než 20% pokles indexu S&P 500 za tuto dobu.

YTD výkonnost indexu je zatím přes 22 % v mínusu

"Současný 25% pokles akcií do značné míry zohledňuje pohyb úrokových sazeb směrem vzhůru, ale nezahrnuje pokles zisků, který je podle našeho názoru pravděpodobný s tím, jak ekonomika zpomaluje," řekl Jim Besaw, investiční ředitel společnosti GenTrust.

A co to znamená? To znamená, že společnosti, které překonají výhledy na zisky, budou o to více ceněny. Zejména protože růst zisků v indexu S&P 500 zpomaluje. Podle Krantze by tedy bylo vhodné sledovat právě tyto společnosti, protože mají dobře nakročeny k tomu, aby překonaly své kolegy.

Výsledková sezona se nám rozbíhá naplno. Analytici se zatím domnívají, že zisk společností z indexu S&P 500 vzroste pouze o slabých 2,4 %. To by byl nejnižší růst zisků od doby, kdy ve třetím čtvrtletí roku 2020 zisk klesl o 5,7 % v době pandemie.

Ale stále je tu šance, že zisk překvapí. Většina společností zatím vykazuje lepší než očekávaný zisk. A soudě podle historických norem, pokud se to stane znovu, růst zisku v indexu S&P 500 by mohl skončit blíže 6 % nebo 7 %!

Na které společnosti by se to tedy dalo aplikovat? Tak třeba T-Mobile US $TMUS+0.1% je králem ziskových překvapení v indexu S&P 500. Společnost T-Mobile US nejenže naplňuje odhady zisku každé čtvrtletí. Ona je znovu a znovu zcela překonává.

V posledních čtyřech čtvrtletích vykázala tato komunikační společnost zisk, který překonal očekávání v průměru o 508 %. Příkladem je druhé čtvrtletí. Společnost nakonec vykázala upravený zisk ve výši 1,94 USD na akcii, čímž překonala očekávání o 454 %.

I díky tomu je T-Mobile jednou z mála akcií, která letos není v červeném

A ani to nebylo největší překonání. T-Mobile US ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 rozdrtil odhady zisku o 1 122 %. Když překonáváte odhady o tolik a tak pravidelně, není divu, že akcie letos vzrostly o 15 %.

Dokáže to T-Mobile US zopakovat i ve třetím čtvrtletí? Analytici si myslí, že společnost v tomto čtvrtletí vydělá 49 centů na akcii, což je o 63 % méně. To je nízká laťka. Společnost podá zprávu 27. října.

I pojišťovna W.R. Berkley $WRB-0.5%  ukazuje, jak moc mají investoři rádi překvapení v podobě růstu. Akcie této společnosti letos vzrostly o víc 30 %. Proč? Velká část zisků je způsobena tím, že společnost v posledních čtyřech čtvrtletích překonala odhady zisku v průměru o téměř 24 %.

Další ze zelených grafů

Jen ve druhém čtvrtletí společnost vydělala 1,12 USD na akcii, což bylo o 30 % více, než se očekávalo. Očekává se, že ve třetím čtvrtletí, kdy bude 24. října reportovat, vykáže o 2 % nižší zisk ve výši 86 centů na akcii. To zní jako snadná překážka k překonání. A jak je vám už jasné - znamenalo by to šanci, že společnost bude perfektně plnit to, co jsme si na začátku popsali. Ne ale nutně! V investicích není jisté nic, to víte.

Ne vždy akcie po každém překonání zisku vzrostou. Společnost Prologis $PLD-2.8%, která se zabývá pronájmem skladů, v posledních čtyřech po sobě jdoucích čtvrtletích překonala odhady zisku v průměru o 115 %. I přesto však akcie v letošním roce poklesly o 40 % v souvislosti se zpomalením online obchodování.

I přes překonávání zisků investoři společnosti očividně nevěří

A co další společnosti, které jsou podle Krantze potenciálně schopné překonat zisky a růst? Tak třeba $MET-0.9%, ten překonal v posledních 4 čtvrtletích zisky průměrně o 36,1 %. Letos je nahoře o 7,43 %.

MetLife se drží v mírném zisku

Dále je to naopak společnost, která zisky překonává, ale přesto její akcie klesají. Je to Ceridian $CDAY+0.1% , který byl them potrestán hodně. Celých -47 %. A to i přes to, že poslední rok překonává zisky o 74,4 %. Do podobné kategorie patří i ETSY $ETSY-0.3% -55 %, ale zisky překonává o 34,1 %.

Dále jsou v seznamu zahrnuty i Valero Energy $VLO-4.6%, Gartner $IT-8.0%, Travelers $TRV-0.3%a CBRE Group $CBRE-1.2% .

Určitě by dle zadaných kritérií šlo dohledat i další společnosti mimo index, které by dle této metriky mohly být dobrou volbou. Jako ilustrace ale tento seznam myslím poslouží.

Co vy? Věříte některé z vyjmenovaných možností?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.