S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Ujistěte se, že nemáte tyto 3 maloobchodní akcie v portfoliu, oborníci říkají, že nemusejí přežít recesi

Pavel Botek
22. 10. 2022
6 min read

Odborníci spekulují nad dalším tržním výhledem, kde se většina shoduje na jediném - recese zde udeří v roce 2023, což poznamená řadu společností. Především se to dotkne těchto maloobchodních akcií, které budou čelit nezaměstnanosti a svému vysokému dluhu, což může v kombinaci s dalšími faktory způsobit bankrot.

BBBY je jednou ze společností, která je zahrnuta v seznamu pro možný bankrot.

Americké maloobchodní řetězce se během pandemie ukázaly jako překvapivě silné. Zpomalující ekonomika však může přinést novou vlnu zavírání obchodů a bankrotů. Maloobchodníci, kteří prodávají převážně diskreční zboží, se starají o spotřebitele se středními a nižšími příjmy a mají slabé rozvahy, právě ty budou nejzranitelnější.

"Společnosti, které bruslily na hraně před covidem, měly krátký oddech. Nyní se vracíme ke starým pravidlům," řekla Berna Barshayová, nezávislá maloobchodní analytička.

Tito maloobchodníci a mnoho dalších se v současné době potýkají s kombinací sil, které zahrnují vyšší náklady, nadbytečné zásoby a finančně sužované zákazníky.

Vzhledem k tomu, že pandemie ustoupila, spotřebitelé přesouvají své výdaje ze zboží na služby, jako je cestování a zábava. Inflace se drží stále vysoko, což způsobuje pokles důvěry spotřebitelů a pokles v diskrečních oblastech, jako je například nábytek a oděvy. To je také důvod, proč jsou zásoby maloobchodníků nafouklé a společnosti se uchylují k propagačním akcím, aby se pokusily stimulovat poptávku.

"Věříme, že mnozí se obrátí k agresivnímu diskontování, aby vyřešili svůj problém se zásobami, což pravděpodobně vyvolá 'závod ke dnu'," uvedli analytici Morgan Stanley v pondělí. "Tato dynamika bude mít velký dopad na marže a podpoří zpomalení zisků."

Federální rezervní systém také rychle zvyšuje úrokové sazby, aby bojoval proti inflaci, která pravděpodobně způsobí určitou ekonomickou bolest a ztrátu pracovních míst. Fed očekává, že míra nezaměstnanosti by se mohla v příštím roce vyšplhat na 4,4% z 3,5% v září.

  • Mnoho investorů a ekonomů předpovídá recesi v roce 2023. Takový scénář by vedl k poklesu tohoto odvětví, ale i řady dalších.

"To vše ohrozí vysoce zadlužené maloobchodníky a slabé společnosti," uvedla Raya Sokolyanska, analytička Moody's. "Očekáváme, že se zvýší počet nesplácených obchodů mezi spekulativními maloobchodníky."

Odborníci předpokládají, že největší šanci na bankrot budou mít tyto společnosti 👇

Bed Bath & Beyond $BBBY 

BBBY je v tomto seznamu jakožto jedna z nejvolatilnějších akcií letošního roku, která si v jednu chvíli připsala až 400% skok, který následně opět smazala.

Proč zde hrozí bankrot? 

  • Společnost Bed Bath & Beyond letos oznámila několik opatření na snížení nákladů, uzavřela asi 150 kamenných poboček a propustila asi 20% zaměstnanců.
  • Postupně se zhoršují i finanční výsledky:

Tržby ve fiskálním druhém čtvrtletí klesly o 28%. Ztráta na akcii -3,22 USD oproti očekávaným -1,85 USD. Čistá ztráta společnosti se výrazně zvýšila na 366 milionů dolarů, neboli 4,59 dolaru na akcii, ze 73 milionů dolarů.

  • V posledních 3 letech zde můžeme také zaznamenat nárůst dluhu, razantně klesají i aktiva společnosti a provozní kapitál, volný peněžní tok se stal záporným a drasticky poklesl i provozní cash flow.

Rite Aid $RAD-16.8% 

Rite Aid je dalším jménem, které může zažít bankrot.

Rite Aid Corporation je americký maloobchodní řetězec lékáren se sídlem ve Philadelphii v Pensylvánii. Bohužel pro ni, byl vytvořen seznam společností, které mají pravděpodobnost od 10-90%, že zbankrotují - BBBY a RAD jsou na vrcholu tohoto seznamu (největší pravděpodobnost bankrotu).

Podobně jako u BBBY se zde zvyšují náklady, aktiva klesají, provozní kapitál v posledních letech výrazně klesá a dluh za poslední 3 roky výrazně vzrostl. Výhled pro rok 2023 nevypadá příliš dobře, jelikož společnost oznámila své předpoklady, které jsou však pod očekáváním analytiků. Nejvýraznější je však položka čisté ztráty, která by dle společnosti mohla být až 246,3 milionu USD oproti předchozímu výhledu 167 milionů.

Gap $GPS+3.8% 

Tento maloobchodní řetězec čelí možnému uzavření až stovek svých obchodů.

Gap je americká globální módní značka a oděvní firma, kterou analytici označují za vysoce rizikovou. Společnost také nabízí oblečení, doplňky a výrobky osobní péče pro muže, ženy a děti.

Navzdory tomu, že firma překonala odhady analytiků, finanční výkonnost ve druhém čtvrtletí, stejně jako v Q1, byla špatná. Tržby klesly, hrubý zisk klesl, marže se snížily a v důsledku toho čistá ztráta firmy činila 49 milionů dolarů ve srovnání se ziskem 258 milionů dolarů v předchozím čtvrtletí.

Jak zdůraznilo vedení, špatné výsledky prodeje byly způsobeny zpožděním zásob souvisejícím s pokračujícím narušením globálního dodavatelského řetězce, pokračující nerovnováhou velikosti a sortimentu a strategickým uzavíráním obchodů, jakož i nepříznivým dopadem deviz.

V červenci 2022 generální ředitel firmy nečekaně odstoupil. Takové události jsou často signálem, že se firma nepohybuje správným směrem.

V září firma oznámila své plány na snížení nákladů na snížení počtu pracovních míst v podnicích o 500 pracovních míst. Zatímco snižování počtu pracovních míst může být účinným opatřením ke snížení nákladů, je to pravděpodobně další varovný signál, že firma je ve finančních potížích.

Závěr

Analytici představili seznam společností, kterým hrozí bankrot, do tohoto seznamu se (mimo zmíněné) řadí i Party City, Tuesday Morning, Wayfair a Stitch Fix. Důvody jsou převážně stejné - snižování pracovních míst, uzavírání obchodů, odliv investorů, špatný výhled, rostoucí náklady, zvyšující se dluhy a další. Je jasné, že riziko bankrotu hrozí mnoha společnostem, když se budou podmínky na trhu zhoršovat a budeme blíže recesi.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.