S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Pokiaľ nekúpite túto dividendovú akciu pri aktuálnej cene je vysoko pravdepodobné, že to budete v buducnosti ľutovať

Kristian Šooš
23. 10. 2022
5 min read

Cena akcií tejto spoločnosti je vo výraznom prepade, nakoľko situácia na trhu je nesmierne volatilná. Tento prepad akcií je aj napriek tomu, že spoločnosť má obrovský potenciál. Z tohto dôvodu sú teraz ocenenie spoločnosti a dividendový výnos na veľmi lákavých úrovniach.

Perspektívna spoločnosť v zaujímavom prepade ceny akcií.

Medvedie trhy môžu byť pre investorov neuveriteľne brutálne. Akcie sa zdajú byť na nekonečnej klesajúcej špirále bez dna v nedohľadne. To môže spôsobiť, že bude paralyzujúce vrhnúť sa na nové investície, pretože ceny by mohli naďalej klesať. Akcie kvalitných spoločností však niekedy klesnú tak ďaleko, že sa musíte odhodľať a pustiť do toho, pretože sa zdá byť vysoko pravdepodobné, že sa nakoniec zotavia a zaznamenajú veľký percentuálny nárast. Zdá sa, že je to prípad popredného priemyselného realitného giganta Prologis.

Krátka definícia spoločnosti $PLD-2.8% 

Prologis, Inc. je globálnym lídrom v oblasti logistických nehnuteľností so zameraním na trhy s vysokými bariérami a rýchlo rastúcimi trhmi. K 31. decembru 2020 spoločnosť vlastnila alebo mala investície v úplnom vlastníctve alebo prostredníctvom spoločných investícií, nehnuteľností a developerských projektov, ktorých celková plocha sa očakáva približne 91 miliónov štvorcových metrov v 19 krajinách.

Vzhľadom na finančnú silu spoločnosti a vložené vyhliadky rastu to v súčasnosti vyzerá ako taká neuveriteľná hodnota, že investori budú pravdepodobne ľutovať, že nekúpili akcie na súčasných úrovniach. 

Zdroj: Bulios

Čo stojí za prepadom?

Akcie Prologisu začali klesať koncom apríla po tom, čo gigant elektronického obchodu Amazon uviedol, že má viac skladového priestoru, ako momentálne potrebuje. Táto správa vyvolala obavy, že horúci dopyt po skladových priestoroch ochladne. Samozrejme do karát nezahrala ani aktuálna situácia na trhu a fakt, že takmer všetky spoločnosti sú v prepade.

Medzitým logistický gigant  FedEx vyvinul ďalší tlak na sektor skladov tým, že v septembri poskytol nepriaznivé vyhliadky. To viedlo FedEx k okamžitému prijatiu opatrení na zníženie nákladov, vrátane zrušenia plánovanej kapacity rozširovania siete. Investori sa obávajú, že tento krok by mohol ďalej znížiť dopyt po skladových priestoroch.

Nemusí to byť také zlé, ako sa zdá

Napriek všetkým negatívnym titulkom spoločnosť Prologis nezaznamenala žiadny významný vplyv na svoje podnikanie. Obsadenosť v treťom štvrťroku vzrástla na 97,7 % do konca augusta z 97,6 % v druhom štvrťroku. Zatiaľ čo Amazon si na začiatku tretieho štvrťroka neprenajal od spoločnosti žiadne nové priestory, iné spoločnosti elektronického obchodu a spoločnosti pôsobiace v rôznych odvetviach, ako je doprava, výroba a maloobchod rozširovali. Nájomné podpísané v tomto období bolo preto o 52,1 % vyššie ako pri končiacich nájomných vzťahoch za rovnaký priestor. To je nárast zo 45,6 % v druhom štvrťroku.

Keďže väčšina priestorov spoločnosti Prologis je zabezpečená dlhodobými prenájmami, zaberá len zlomok súčasného trhového nájomného. Spoločnosť v druhom štvrťroku odhadla, že rozdiel medzi jej existujúcim nájomným a trhovými sadzbami bol v celom jej portfóliu takmer 56 %. To je viac ako 2 miliardy USD z vloženého čistého prevádzkového príjmu, ktorý môže spoločnosť zachytiť, keď existujúce lízingy vypršia a budú sa meniť na trhové sadzby.

Zdroj: Yahoo

Ako môžeme vidieť analytici z Wall Street definovali Prologisu rating medzi BUY a STRONG BUY, čo je určite dobré hodnotenie a mediánová cena je na úrovni 137 dolárov, čo je oproti aktuálnym 103 dolárom veľmi pekný nárast.

Okrem zabudovaného rastu nájomného má Prologis niekoľko ďalších hnacích síl rastu. Spoločnosť má rozsiahly rozvojový fond s niekoľkými projektmi vo výstavbe a rozsiahlou pôdou na podporu ďalšieho rozvoja. Nedávno tiež získala  priemyselného kolegu REIT Duke Realty - 26 miliárd dolárov. Akvizícia okamžite prispeje k jej finančným prostriedkom z operácií FFO na akciu, pričom sa rozšíri jej rozvoj. Tieto investície ešte viac zvýšia tempo rastu FFO na akciu.

Zdroj: Yahoo

Z finančného grafu môžeme vidieť, že výnosy z roka na rok rastú a aj zárobky sú na pomerne dobre úrovni každý rok.

Akcie Prologis boli pod obrovským tlakom kvôli obavám, že dopyt po skladoch sa ochladí. Spoločnosť však o tom zatiaľ nevidí žiadne dôkazy. Okrem toho má obrovský rast vďaka veľkému rozdielu medzi trhovým nájomným a súčasnými nájomnými zmluvami, rozsiahlym rozvojovým fondom a akvizíciou Duke Realty. Z tohto dôvodu vyzerá Prologis ako výhodný obchod s viac ako 3%+ dividendovým výnosom. Aj keď akcie môžu naďalej klesať, hodnotová ponuka, ktorá je v súčasnosti ponúkaná je taká presvedčivá, že investori by mohli ľutovať, že nevyužili príležitosť kúpiť akcie spoločnosti Prologis na týchto úrovniach. Samozrejme nie je to investičná rada, iba názor retail investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.