S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Túto dividendovú akciu s vysoko nadpriemerným výnosom môžete kúpiť a spokojne držať aj celý život

Kristian Šooš
26. 10. 2022
5 min read

Existujú spoločnosti, ktoré majú dlhodobo perspektívny business model a toto je určite jedna z nich. Čo určite potvrdzuje aj stabilita a navyšovanie vyplácania dividend, a to 12 rokov po sebe. Tento typ podnikania sa ukázal ako silný a perspektívny aj počas turbulentného roka 2022, kedy dokonca preskočili očakávania.

Dividendová spoločnosť určená pre dlhodobých investorov.

Asi nikomu z vás nemusím špeciálne predstavovať $UPS+0.9%, poprednú logistickú a kuriérsku spoločnosť.
Krátka definícia spoločnosti $UPS+0.9%

United Parcel Service, Inc. poskytuje doručovanie listov a balíkov, prepravu, logistiku a súvisiace služby. Pôsobí v dvoch segmentoch, a to americký domáci balík a medzinárodný balík. Segment domácich balíkov v USA ponúka doručovanie listov, dokumentov, malých balíkov a paletizovaného nákladu prostredníctvom leteckých a pozemných služieb v Spojených štátoch amerických. Segment medzinárodný balík poskytuje medzinárodné prepravné služby s garantovaným dňom a časom v Európe, Ázii a Tichomorí, Kanade a Latinskej Amerike, na indickom subkontinente, na Strednom východe a v Afrike. Tento segment ponúka garantované expresné možnosti s časovou istotou. Spoločnosť tiež poskytuje medzinárodnú leteckú a námornú špedíciu, colné sprostredkovanie, distribúciu a popredajné a poštové a poradenské služby v približne 200 krajinách a územiach.

United Parcel Service vyšiel z pandémie veľmi dobré, až nad očakávania a priniesol výnimočný rast vyplácania dividend aj zisku na akciu. Všadeprítomné kamióny spoločnosti zostali na cestách a United Parcel Service si naďalej udržiava náskok na trhu ako celok aj počas nepokojov v podmienkach medveďa v roku 2022. S neustálym rastom a 12 priamymi rokmi zvyšovania dividend sa zdá, že UPS je pripravená poskytnúť aj pasívny príjem tým, ktorí sú ochotní investovať do spoločnosti a dlhodobo ju držať.

Zdroj: Bulios

Môžeme vidieť, aj napriek tomu, že sa spoločnosti výborne darí graf a cena za akciu je oproti minulému roku podstatne nižšie.

Dividendové výnosy United Parcel Service výrazne prevyšujú priemerný dividendový výnos indexu S&P 500, ktorý k septembru predstavuje iba 1,82 %. Výnos UPS je v súčasnosti na úrovni 3,64 %. Správa o príjmoch za tretí štvrťrok výjde čoskoro. United Parcel Service zvyšovala svoju dividendu každý rok za posledných 12 rokov ako už bolo spomenuté, pričom tento rok zaznamenala vo februári štvrťročné zvýšenie približne o 49 % za marcovú výplatu. Ide o najväčší nárast v histórii spoločnosti. Tento typ solídneho poskytovania dividend a rastu ponúka presne ten typ pasívneho príjmu, ktorý mnohí investori hľadajú od dlhodobo držaných aktív.

Zdroj: Yahoo

Spoločnosť tiež oznámila pokračovanie svojho programu spätného odkúpenia akcií, pričom revidovala sumu spätného odkúpenia smerom nahor na celkovú hodnotu 3 miliardy USD pre rok 2022. United Parcel Service má k júnu 2022 k dispozícii hotovosť alebo peňažné ekvivalenty v hodnote 11,7 miliardy USD. Spätné odkúpenie akcií často naznačuje pozíciu sily ako spoločnosti demonštrujú, že nevyžadujú dodatočné kapitálové financovanie, a peňažné toky zo správ spoločností v tom istom období vykazujú príjem vo výške 5,5 miliardy USD.

Ohrozenie rastu?

"Očakávame, že dôjde k úpravám predpovedí objemu smerom nadol," povedal podľa Reuters Paul Melander, senior viceprezident FedEx Ground.

Takéto stiahnutie objemu by mohlo zasiahnuť všetky doručovacie spoločnosti, ale táto slabosť sa nemusí rozšíriť na všetky sektory, pretože logistika UPS a FedEx sa v mnohých kľúčových oblastiach líši. UPS získava veľkú časť svojich príjmov z vnútroštátnej prepravy, čo predstavuje približne 75 % jej príjmov z prepravy. Medzinárodná (a zahraničná vnútroštátna) preprava FedEx tvorí viac ako polovicu celkových príjmov spoločnosti z balíkov, čiže vidíme tu výrazný rozdiel v prospech UPS.

Zdroj: Money.CNN

Ako môžeme vidieť, tak 6/10 top vlastníkov akcií navyšuje svoje podiely. BlackRock dokonca takmer o 9%, čo je zaujímavý nárast.

Pokiaľ ide o pasívny príjem, inteligentní investori hľadajú bezpečnosť a rast spolu s vysokými výnosmi. Percento nemusí byť také dôležité, ak spoločnosť nevydá dividendy za štvrťrok alebo pomalý rast dividend nedokáže držať krok s trhom. United Parcel Service sa osvedčila v predchádzajúcich desaťročiach a jej posledný rok priniesol hviezdne výnosy a stabilný rast a tento model považujem osobne za veľmi perspektívny aj po ďalšie roky, avšak je to len môj názor a nie investičná rada.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.