S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Streamovací gigant Netflix provádí zásadní změny ve svém obchodním modelu, které přispějí k silnému růstu akcií

Pavel Botek
27. 10. 2022
8 min read

Mnoho investorů sice už Netflix odepsalo, možná to byl ale ukvapený krok. Přestože akcie $NFLX+0.2% ztrácí od začátku roku něco málo přes 50%, tak vše nasvědčuje tomu, že streamovací gigant podniká důležité kroky pro obnovení svého dominantního postavení.

Dokáže si Netflix opět získat své dominantní postavení?

Netflix v poslední čtvrtletní zprávě oznámil, že získal 2,4 milionu nových předplatitelů a překonal svá vlastní očekávání ohledně 1 milionu nových placených členů a ukončil tak sérii dvou čtvrtletí ztrát předplatitelů po sobě. Společnost navíc očekává, že v prosincovém čtvrtletí přidá dalších 4,5 milionu předplatitelů.

V dnešním článku se podíváme na novinky, pokroky a také na jednu zajímavou spekulaci. Prvně však začneme zmiňovanou zásadní změnou 👇

O jakou zásadní změnu se jedná?

Sdílení účtů je jedním z benefitů, který Netflix nabízí. S postupem času se však ukázalo, že tento benefit je dobrý pro uživatele, ale výrazně problémový právě pro Netflix.

Proč problémový? Pro příklad - Je pro vás lepší, když budete mít milion plnohodnotných předplatitelů nebo 200 000 předplatitelů, kteří svůj účet propůjčí zdarma zbytku domácnosti a známým? Odpověď je zde zcela jasná. Tento způsob nemůže být pro Netflix dlouhodobě udržitelný a efektivní, obzvlášť v době, kdy konkurence vylepšuje co se dá, aby získala větší podíl na trhu.

Problém tedy nastává v tom, že místo toho, aby počet předplatitelů rostl, tak v posledních čtvrtletích klesal (mimo poslední čtvrtletí). Jedna věc je sdílení účtů s vícero domácnostmi, no a na druhé straně to může být také obsahem, který je sice mnohdy kvalitní, ale často se na něj čeká poměrně dlouho = pozastavení předplatného mnoha domácností.

Jaké je řešení?

Netflix už nějakou dobu pracuje na této problematice. Konkrétně se chystá sdílení hesel určitým způsobem minimalizovat. Konkrétní řešení není známé, ale můžeme se podívat na to, jak funguje testovací verze, která se aktuálně zkouší v některých částech světa.

Testování probíhá především v Latinské Americe, kde jsou uživatele upozorněni na činnost porušující podmínky a dostali možnost se k hlavnímu účtu připojit jako další uživatel. Těmto uživatelům byl nabídnut měsíční poplatek, který je však výrazně nižší než plnohodnotné předplatné. Třeba na Kostarice, kde nejdražší verze streamovací služby stojí 19,99$, to bylo 2,99$. Je to však omezeno pouze pro pár uživatelů, aby nedošlo k tomu, že jeden platí 19.99$ a na něj bude připojeno dalších 100 lidí, kteří si zaplatí pouhé 2.99$.

Nemyslete si však, že to jde nějakým způsobem obejít. Netflix zde pomocí IP adresy, použitého zařízení totiž identifikuje přihlášení z jiné domácnosti a uživatele ihned upozorní a nabídne mu možnosti. Pokud to bude ignorováno, tak budete z účtu odhlášeni.

Jaké zaznamenává Netflix pokroky?

Netflix byl větší část roku řazen do kategorie nejvíce zasažených společností. To se však obrátilo, když si za posledních 6 měsíců připsaly akcie $NFLX+0.2% přes 58%.

Reklama na prvním místě

Poté, co společnost zaznamenala pokles růstu předplatitelů v obou z prvních dvou čtvrtletí roku, může existovat ještě lepší důvod, proč se nadchnout pro akcie právě teď.

Streamovací gigant se chystá zahájit své nové předplatné podporované reklamou, což by mohlo být obrovské.

Začátkem listopadu by měl Netflix začít nabízet novou základní úroveň s reklamami ve 12 zemích, které tvoří zhruba 75% celosvětových výdajů na televizní reklamu. Předplatné s reklamou by mělo stát o 20% až 40% méně než typický základní plán. Například v USA plánuje Netflix nabídnout základní plán s reklamami za 6.99$ za měsíc, což je zajímavá sleva ve srovnání s jeho cenou 9.99$ za měsíc pro základní typ předplatného.

  • Reklamní plány budou mít zhruba pět minut reklamy za hodinu.
  • Netflix však varuje, že se výsledky a efektivita nových předplatných neprojeví v dalším čtvrtletí, jelikož to bylo celé zahájeno v polovině čtvrtletí a bude nějakou dobu trvat, než si získá dynamiku a vybuduje publikum.

Netflix odhaduje, že trh s televizní reklamou ve 12 zemích, kde spouští reklamní úroveň, má hodnotu 140 miliard dolarů, což je asi polovina velikosti 300 miliard dolarů placeného televizního a streamovacího průmyslu. Jinými slovy, Netflix právě rozšířil svůj adresovatelný trh zhruba o 50%.

Společnost také uvedla, že získává 8% z celkového televizního času v USA a Velké Británii, což jsou dva z jejích nejzavedenějších trhů. Pokud by tento podíl přeměnila na podíl na reklamním trhu, poskytla by společnosti více než 10 miliard dolarů příjmů s vysokou marží..

Reklama může být klíčová pro další růst

Netflix uvedl, že reakce inzerentů na jeho novou nabídku byla "extrémně pozitivní" a je snadné pochopit proč. Netflix nabízí inzerentům něco, co nikde jinde nedostanou, masivní publikum více než 200 milionů domácností po celém světě s jednou platformou. To dává inzerentům druh cílení, který jinak nemůžete získat nikde.

Existují také dva hlavní sekulární trendy, které upřednostňují reklamní podnikání Netflixu. Za prvé, růst reklamy na sociálních médiích byl rozdrcen novými omezeními společnosti Apple na cílení reklam, což odřízlo cennou příležitost pro inzerenty a poslalo je hledat alternativy.

Za druhé, ekosystém klasických televizních reklam se hroutí, protože diváci jsou přitahováni ke streamování.

Na závěr si představíme také jednu zajímavou spekulaci

Nedávné titulky popisující ztrátu předplatitelů v Netflixu v kombinaci s reklamní dohodou streamovacího giganta s Microsoftem o spuštění úrovně předplatného podporovaného reklamou v roce 2023 vedly k nové vlně spekulací o tom, zda by Netflix mohl být ochoten prodat sám sebe.

  • Někteří analytici se dokonce ptají, zda by Microsoft mohl být potenciálním kupcem.

Je snadné pochopit, proč tato myšlenka zaujala investory. Společnost Microsoft již provozuje Game Pass, který se často nazývá "Netflixem her", s podobným modelem předplatného a prezentací. Netflix se nedávno přesunul i do vydávání her a zpřístupnil více než 20 mobilních her zdarma placeným předplatitelům.

Pokud byste tyto dva velké hráče zkombinovali, bylo by to na spotřebitelské úrovni prakticky bezkonkurenční. Dokonce i kdyby přibalené předplatné obsahovalo pouze část obsahu Netflixu v kombinaci s nabídkou Game Passu za jednu konkurenční cenu, s možností streamovat vše přímo do telefonu nebo tabletu prostřednictvím cloudu, byl by to snadný výběr pro rozpočet na zábavu kohokoli.

Samozřejmě musíte brát v potaz, že Microsoft aktuálně řeší koupi Activision Blizzard, což je finančně náročné a zabere to jistě ještě dost času. Nicméně by tohle spojení mohlo vytvořit na trhu opravdu něco takřka bezkonkurenčního.

Analytik Jeffrey Wlodarczak tomuto spojení očividně dost věří 👇

"Nadále věřím, že generální ředitel Reed Hastings se bude snažit prodat Netflix (s největší pravděpodobností Microsoftu) již v roce 2024 (se schválením regulačními orgány v roce 2025 pod potenciální novou administrativou)," uvedl analytik.

Závěr

Přestože se Netflix větší část roku utápěl ve značné krizi a mnozí jej takřka odepsali, tak vedení rozhodně nelenilo a využilo tento čas pro inovace a posílení, které se začne v nejbližších letech plně projevovat. Co se týká spekulace ohledně prodeje - Zde bych podotkl, že tento názor jsem zahlédl už několikrát, mnozí říkají, že Netflix bude koupen nějakou větší entitou a ti druzí na rovinu tvrdí, že bude koupen právě Microsoftem.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.