S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

4 vysoce výnosné dividendové akcie pro všechny investory bojující s nebývale vysokou inflací

Michal Šnobl
30. 10. 2022
6 min read

I v současné době, kdy ceny akcií klesají a spotřebitelské ceny rostou nejrychleji za posledních několik desítek let existují pro investory dobré zprávy. Dividendové akcie s vysokým výnosem se obchodují za velmi atraktivní ocenění. Kromě peněžních toků však zle od těchto vysoce výnosných dividendových akcií očekávat také kapitálové zisky. Pojďme se podívat, o jaké akcie se jedná.

Chevron Corporation 

Chevron $CVX+1.0% 

Chevron se vzepjal na současném medvědím trhu. Akcie ropného gigantu letos vzrostly o více než 37 %, což z něj dělá s velkým náskokem nejvýkonnější akcie indexu Dow. Vyšší ceny ropy pomohly podpořit rally Chevronu. Zatímco ropa se ze svého vrcholu ochladila, ropa je stále zhruba o 15 % meziročně vyšší.

Pětiletý cenový graf akcií CVX

Chevron letos vydělává na vyšších cenách ropy. Společnost během první poloviny roku 2022 vyprodukovala 21,8 miliardy dolarů v cash flow z provozu, což je nárůst z 11,2 miliardy dolarů v období před rokem. To dalo Chevron finanční prostředky na:

  • Rozvíjejte své tradiční a nové energetické podniky, včetně akvizice předního výrobce obnovitelných paliv Renewable Energy Group za více než 3 miliardy USD.
  • Zvýšit svou dividendu o dalších 6 %, čímž  Dividendový aristokrat zaznamenal 35. rok růstu. Hrubý dividendový výnos v současnosti představuje 3,16 %. 
  • Pokračuje ve snižování dluhu a snižujte svůj pákový poměr hluboko pod cílový rozsah.
  • Zvyšuje horní hranici rozsahu zpětného odkupu akcií na 15 miliard USD.

Investice Chevronu by mu měly umožnit další růst i v budoucnu. Díky tomu zůstává ve vynikající pozici pro vytváření dodatečné hodnoty pro akcionáře během příštího býčího trhu.

Pfizer $PFE-3.8%

Pfizer je významná farmaceutická společnost s bohatou nabídkou léků a vakcín. Podnikání společnosti si stále celkově vede dobře, a to díky své vakcíně COVID-19 Comirnaty a její léčbě této nemoci, Paxlovid. Dividendový výnos je v současnosti 3,37 %. 

Pětiletý cenový graf akcií PFE

Celkové tržby společnosti Pfizer ve druhém čtvrtletí meziročně vyskočily o 47 % na 27,7 miliardy dolarů. To je působivé, zvláště vezmeme-li v úvahu, že výsledky společnosti Pfizer v loňském roce byly již díky Comirnaty abnormálně vysoké. Sečteno a podtrženo, společnost Pfizer vykázala zisk na akcii ve výši 1,73 USD, což je o 77 % více než ve čtvrtletí předchozího roku.

Růst příjmů nakonec klesne zpět na Zemi, až pandemie odezní. Aby bylo jasno, prodej produktů společnosti COVID-19 se zcela nezastaví, protože nemoc téměř jistě zůstane. Ale jak opustíme výjimečný stav, ve kterém jsme byli v důsledku pandemie, klesne poptávka po vakcínách a terapiích proti COVID-19. Naštěstí Pfizer díky svému úspěchu v této oblasti již vygeneroval miliardy a tyto prostředky investuje do různých iniciativ na posílení svého podnikání.

Rio Tinto $RIO-0.5% 

S tržní kapitalizací téměř 90 miliard USD je Rio Tinto jednou z největších těžařských akcií dostupných investorům. Podobně jeho ohromující 12,95 % forwardový dividendový výnos je pozoruhodně vysokou možností pro investory, kteří si chtějí vybudovat pasivní příjmem.

Pětiletý cenový graf akcií RIO

Zkušení investoři vědí, že honba za vysokým výnosem může být pošetilá snaha. Ale v případě Rio Tinto mohou i konzervativní investoři najít důvod, proč si být jisti, že vysoká výplata společnosti ji finančně neohrozí.

Za poslední čtyři roky měla společnost průměrný výplatní poměr 57 %. A nezdá se, že by obezřetný přístup managementu slábl; za posledních 12 měsíců je výplatní poměr Rio Tinto 40,3 %.Nicméně volný peněžní tok společnosti a vysoká dividenda se zdá být dobře krytá. Za posledních pět let je průměrná roční distribuce společnosti Rio Tinto na akcii 2,82 USD – období, během kterého Rio Tinto vygenerovalo průměrný roční volný peněžní tok na akcii ve výši 4,21 USD.

Vzhledem k tomu, že finanční úspěch společnosti je citlivý na výkyvy tržních cen, pravděpodobnost, že Rio Tinto bude moci nadále vracet hotovost akcionářům, se může setkat s určitou skepsí. Je to spravedlivé, ale je také důležité si uvědomit, že společnost se nezabývá pouze produkcí jednoho minerálu. Místo toho má portfolio, které odráží rozmanitost aktiv včetně železné rudy, mědi, hliníku, lithia a diamantů – rozmanitost, která zmírňuje riziko, že jakákoli jednotlivá komodita utrpí pokles cen.

Newmont Corporation $NEM+12.5%

Tržní kapitalizace společnosti Newmont Mining Corp. ve výši 66,8 miliard USD z ní činí přední světovou společnost v oblasti zlata . Jednou z klíčovou vlastností společnosti Newmont, která z ní dělá důstojný podíl, je to, že vyplácí dividendu. Investiční výnos znamená mnohem více, když se kupní síla dolaru zhoršuje. Jeho aktuální výnos je solidních 5,13 %. 

Pětiletý cenový graf akcií NEM

Značné zásoby a zdroje zlata a jiných kovů společnosti znamenají, že bude generovat zisky po mnoho let. Podle Newmontových prezentací má Newmont 96 milionů uncí (Moz) ve zlatých rezervách a 112 milionů Moz ve zlatých zdrojích. Navíc má 69 Moz v jiných (měď, stříbro a další) rezervy a 112 milionů Moz ve zdrojích.

Abychom uvedli tato čísla do kontextu, management očekává, že do roku 2026 bude každý rok produkovat 6 až 6,8 Moz ve zlatě a 1,3 až 1,6 Moz v jiné produkci každý rok minimálně do roku 2026. Na základě současné produkce má Newmont 15 let rezerv a 18 let zdrojů ve zlatě, stejně jako podstatně více v zásobách a zdrojích pro jiné nerosty.

Vzhledem k rostoucímu trendu ceny zlata v dlouhodobém horizontu je pravděpodobně, že se hodnota rezerv a zdrojů Newmontu časem výrazně zvýší – a tím i cena jeho akcií.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.