S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Kompletní přehled danění dividend u brokerů. Vystřelí eToro díky žhavé novince na pozici nejlepšího brokera?

Dominik Petrnoušek
31. 10. 2022
7 min read

eToro je bezesporu jedním z nejoblíbenějších brokerů na naší i světové scéně. V našich končinách mu ale byla často investory vyčítána absence jedné důležité věci. To se teď eToro rozhodlo změnit a nadělilo investorům předčasný vánoční dárek!

Je eToro novým králem?

👉 Pokud zatím o brokerovi eToro nic nevíte, mrkněte na jejich stránky.

Každopádně, eToro se těší velké popularitě mezi investory zejména díky kombinací možností, které jiní brokeři prostě nenabízí. Frakční akcie, kopírování portfolia, přehledná aplikace a mnoho dalšího.

Více najdete také v naší recenzi na tohoto brokera: Recenze investiční platformy eToro

Domácí dividendoví investoři měli však jednu zásadní výtku - absenci formuláře W-8BEN, který broker prostě neposkytoval. To se ale nyní rozhodli změnit a vyjít vstříc svým uživatelům.

Co je W-8BEN?

A proč je to skvělá zpráva hlavně pro dividendové investory? Jednoduché - tento formulář zamezí vyššímu zdanění dividend, které bylo dlouhou dobu trnem v patě mnoha investorů. Americká IRS (Daňová správa) totiž po neamerických rezidentech vyžaduje zaplacení daně z akcií amerických společností právě v USA.

Podepsáním formuláře potvrdíte, že vaše země pobytu je pro daňové účely opravdu mimo USA a bude tak možné danit výnosy z dividendových akcií 15 % místo původních 30 %.

https://www.youtube.com/watch?v=WCgApNJiTF8

Jak W-8BEN podepsat?

Pokud jste stávajícím uživatelem platformy, pak není co řešit. Postačí pouhé přihlášení do platformy a formulář vám bude k podepsání poskytnut (pokud jste tak už neučinili). Formulář je poskytován formou vyskakovacího okna se zaškrtávacím polem.

Je eToro nyní nejlepší volbou?

Jako vždy bude odpověď složitější. Záleží totiž na tom, co od svého brokera očekáváte.

eToro nabízí množství nástrojů, které konkurence nemá. Investoři často oceňují možnost frakčních akcií, které jim dovolují koupit třeba pouze část drahé akcie. Byť to s sebou může nést některé komplikace, které jsem popsal v tomto článku: Jak zdanit frakční akcie? Tady je odpověď od špičkových odborníků

Broker se také profiluje jako bezpoplatkový. To je opravdu téměř pravda. Samozřejmě ale musí společnost z něčeho žít. Poplatek je tak skryt ve vyšším spreadu. Pro částky obchodované běžným uživatelem je to ale stále snesitelné procento. 

eToro je mezi uživateli také oblíbené kvůli své povaze sociální sítě. Investoři mohou sdílet své nákupy, analýzy nebo dokonce nechat ostatní kopírovat celé své portfolio. Menší nevýhodou pak může být omezenější výběr titulů, kde kupříkladu zcela chybí české společnosti. Také je zde otázka skutečného vlastnictví akcií, které jsem rozebral v dalším ze svých článků o brokerech: Jsem opravdu vlastníkem akcie? Brokeři poskytli odpověď na palčivou otázku mnoha investorů

I přes absenci W-8BEN formuláře byl broker jednou z nejčastějších voleb investorů. Lze tedy očekávat, že se nyní bude těšit ještě větší oblibě.

Pro investory, kteří vědí co chtějí a co mají očekávat, udělal nyní tento oblíbený broker další krok správným směrem.

👉 Pokud vás tato novinka zaujala, neváhejte a běžte si založit účet eToro.

https://www.youtube.com/watch?v=-R9zUwTNo90

Jak si stojí v konkurenci?

Aby to bylo kompletní, našel jsem pro vás výši srážkové daně, kterou mají ostatní brokeři. Opravdu se zdá, že eToro bylo posledním, kdo ještě nižší zdanění neuměl.

LYNX

Jedná se o formulář amerického daňového úřadu (Internal Revenue Service, IRS), kterým klient potvrzuje daňový domicil. Tento formulář zamezuje dvojímu zdanění dividend, které byly vypláceny z USA, Kanady a Austrálie.

Obdržíte-li dividendu třeba od americké společnost, tak místo obvyklé 30% daně Vám bude stržena srážková daň ve výši 15 %, jako by se jednalo o dividendu obdrženou od společnosti s českým daňovým domicilem.

Daný formulář má každý klient námi předvyplněn při založení účtu na základě informací, které uvedl ve formuláři při založení účtu. Pokud by byla zapotřebí jeho aktualizace, tak vás systém k tomuto kroku vyzve po přihlášení do správy účtu.

Ve správě účtu je také možné zkontrolovat správnost vyplněných údajů ve formuláři, popřípadě dané údaje upravit. Zdroj

XTB

Klienti XTB, kteří investují do amerických společností vyplácejících dividendy, si mohou snížit daně z 30 na 15 % pomocí formuláře
W-8BEN.

Snížená daňová sazba vychází z příslušné smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi USA a zemí, ve které má klient sídlo. Pokud je klient daňovým rezidentem v jiné zemi než v České republice, snížená sazba daně se může lišit. Zdroj

Degiro

Dividendy od českých společností se daní zvýšenou sazbou 35 % namísto klasických 15 %.

Co se zdanění amerických dividend týče, základní sazba je 30 %. Obchodníci ovšem mohou sazbu snížit na polovinu (15 %), pokud vyplní formulář W-8BEN.

Zdroj

IB

Interactive brokers podporuje formulář W-8BEN, který zabraňuje dvojímu zdanění dividend z USA. Díky tomu se dividendy od amerických společností daní standardní sazbou 15 %. Zdroj

FIO

Dividendy vyplácené fyzickým osobám společnostmi se sídlem v České republice jsou v současné době zatížené 15% srážkovou daní. Dividendy jsou tak vyplacené v čisté výši a do daňového přiznání se neuvádí.

U dividend společností se sídlem v zahraničí závisí, zda má Česká republika s danou zemí dohodu o zamezení dvojího zdanění. V tomto případě je možné uplatnit zápočet daně zaplacené v zahraničí.

Některé země mají vyšší daň oproti ČR a lze žádat o refundaci rozdílu – vzhledem k administrativní náročnosti a výši poplatku se však žádost vyplatí pouze při větších objemech.  Např. v Německu činí sazba daně z dividend většinou 26,375 %, ve Spojených státech 15 %. Zdroj

Trading 212

Zdanění dividend je 15 % (v CZ jako srážková daň), stejné je i zdanění akcií z USA pouze 15%. Při nákupu akcií u Trading 212 je povinností vyplnit formulář W-8BEN, díky kterému se zabraňuje dvojímu zdanění. Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.