S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tieto 3 dividendové akcie sú stroje na generovanie pasívneho príjmu, ktoré môžete držať dlhodobo

Kristian Šooš
2. 11. 2022
7 min read

Tieto spoločnosti by nemali mať problém udržať si atraktívne dividendy aj počas nasledujúcich rokov. Neustále ponúkajú nadpriemerný dividendový výnos a majú tendenciu dlhodobo zvyšovať svoje dividendové platby. To z nich robí ideálne možnosti pre tých, ktorí hľadajú pasívny príjem.

Spoločnosti poskytujúce nadpriemerný dividendový výnos.

O ktoré 3 spoločnosti teda ide? Tri spoločnosti, ktoré boli v priebehu rokov strojmi na pasívny príjem, sú Gladstone Commercial $GOOD+0.1%, WP Carey $WPC+0.2% a Equity Residential $EQR-0.7%

1. Gladstone  Commercial $GOOD+0.1% 

Krátka definícia spoločnosti

Gladstone Commercial Corporation je realitný investičný fond zameraný na získavanie, vlastníctvo a prevádzkovanie čistých prenajatých priemyselných a kancelárskych nehnuteľností v celých Spojených štátoch. Vrátane platieb do septembra 2020 spoločnosť Gladstone Commercial zaplatila 189 po sebe nasledujúcich mesačných hotovostných distribúcií zo svojich kmeňových akcií. Pred vyplácaním distribúcií na mesačnej báze vyplatila spoločnosť Gladstone Commercial päť po sebe nasledujúcich štvrťročných distribúcií hotovosti.

Gladstone Commercial vypláca dividendy vo vysokej miere od svojho IPO v roku 2003, čiže takmer 20 rokov čo je naozaj obdivuhodné. Spoločnosť vypláca mesačnú dividendu vo výške 0,125 USD, čo je výplata, ktorá sa za posledných 15 rokov takmer neposunula, ale výnos bol neustále oveľa vyšší ako priemerný akciový REIT.

Gladstone Commercial vlastní 136 nehnuteľností rozmiestnených v 27 štátoch a jej zoznam klientov obsahuje 112 nájomníkov v 19 odvetviach. Súčasný mix trustu je 52 % priemyselných a 44 % kancelárskych s množstvom medicínskych a maloobchodných nehnuteľností. Žiadny nájomca netvorí viac ako 4 % svojho nájomného a žiadne odvetvie viac ako 15 %.

Teraz môže byť obzvlášť vhodný čas na kúpu Gladstone Commercial. Spoločnosť sa aktívne snaží zbaviť kancelárskych nehnuteľností v prospech silnejšieho priemyselného sektora a jej aktuálna obsadenosť je na úrovni 97,3 % so zostávajúcimi podmienkami prenájmu v priemere asi sedem rokov, čo je tiež priemerná dĺžka prenájmu, ktorú požaduje pre svoje cielené akvizície.

Zdroj: Yahoo

Aktuálne sa akcie predávajú za približne 17,50 USD, čo je zatiaľ v tomto roku pokles o približne 33 %, a analytici hodnotia túto akciu ako nákup s konsenzuálnou cieľovou cenou 23-24,50 USD. To je veľká výhoda a ak nakupujete dlhodobo, pravdepodobne si počas toho užijete spoľahlivý tok dividendových príjmov pri trhových výnosoch.

2. WP Carey $WPC+0.2%

Krátka definícia spoločnosti

WP Carey sa radí medzi najväčšie čisté nájomné REIT s podnikovou hodnotou približne 18 miliárd USD a diverzifikovaným portfóliom prevádzkovo kritických komerčných nehnuteľností, ktoré zahŕňa 1 215 čistých nehnuteľností na prenájom. Za takmer 50 rokov spoločnosť investovala do vysokokvalitných priemyselných, skladových, kancelárskych, maloobchodných a skladových nehnuteľností s jedným nájomcom, ktoré sú predmetom dlhodobého čistého prenájmu so zabudovanými eskalátormi na prenájom. Jej portfólio sa nachádza predovšetkým v USA a severnej a západnej Európe a je dobre diverzifikované podľa nájomníkov, typu nehnuteľnosti, geografickej polohy a odvetvia nájomníkov.

Diverzifikovaná spoločnosť REIT od svojej prvej verejnej ponuky v roku 1998 každý rok zvyšovala výplatu dividend a svojim investorom vo väčšine štvrťrokov poskytla zvýšenie. V priebehu rokov vykonala aj niekoľko špeciálnych dividend.

WP Carey by mal byť schopný pokračovať v zvyšovaní dividend aj v budúcnosti. REIT má dva faktory rastu. Ťaží zo stabilne rastúceho príjmu z prenájmu v rámci svojho existujúceho portfólia, pretože takmer všetky jej dlhodobé čisté nájmy obsahujú klauzuly o ročnej eskalácii nájomného, ​​z ktorých väčšina má zvýšenie miery inflácie. Keďže inflácia je v týchto dňoch horúca, miera rastu čistého prevádzkového príjmu z rovnakého obchodu sa tento rok zdvojnásobila.

Medzitým má WP Carey vynikajúce výsledky v oblasti akvizícií zvyšujúcich hodnotu. REIT nedávno dokončila fúziu v hodnote 2,7 miliardy dolárov s neobchodovanou REIT, ktorú spravovala, čo zvýši jej príjmy z nehnuteľností. Okrem toho očakáva, že v tomto roku získa 1,75 až 2,25 miliardy USD ďalších nehnuteľností. Tieto nové prírastky poskytnú okamžité zvýšenie príjmov z prenájmu a zároveň ich z dlhodobého hľadiska zvýšia, keď sa sadzby prenájmu zvýšia.

Zdroj: Yahoo

WP Carey má primeraný výplatný pomer dividend a solídnu súvahu investičného stupňa. Tieto funkcie mu poskytujú veľkú finančnú flexibilitu na financovanie nových investícií a zvýšenie dividendy. So svojou výplatou, ktorá v súčasnosti prináša 5,8%, je to skvelá akcia s pasívnym príjmom na nákup na dlhú trať.

3. Equity Residential $EQR-0.7%

Krátka definícia spoločnosti

Equity Residential sa zaviazala vytvárať komunity, kde sa ľuďom darí. Spoločnosť, člen indexu S&P 500, sa zameriava na akvizíciu, rozvoj a správu rezidenčných nehnuteľností nachádzajúcich sa v dynamických mestách a ich okolí, ktoré priťahujú vysoko kvalitných dlhodobých nájomcov. Equity Residential vlastní alebo investuje do 305 nehnuteľností pozostávajúcich zo 78 568 bytových jednotiek, ktoré sa nachádzajú v Bostone, New Yorku, Washingtone, DC, Seattli, San Franciscu, južnej Kalifornii a Denveri.

Stratégiou spoločnosti je zamerať sa na mestá so silným trhom práce spolu s drahými rodinnými domami. Mnoho mladších pracovníkov v týchto lokalitách si nemôže dovoliť dom, ale chcú si prenajať luxusnú budovu. Títo typickí nájomníci zapadajú do kategórie HENRY, čo je skratka pre ľudí s vysokými zárobkami, ktorí ale ešte nie sú bohatí.

Indexy nehnuteľností začínajú medzimesačne klesať. Najnovšie čísla Federálnej agentúry pre financovanie bývania ukázali, že ceny domov v auguste medzimesačne klesli o 0,7 %. Na medziročnej báze stále vzrástli o dvojciferné percentá. Nárast cien domov a hypotekárnych sadzieb ovplyvnil dostupnosť bývania, najmä pre tých, ktorí kupujú nehnuteľnosti prvýkrát. To znamená, že veľká časť nájomnej základne Equity Residential nebude mať inú možnosť, ako pokračovať v prenájme.

Zdroj: Yahoo

Napriek rečiam o recesii bývania a klesajúcich cenách domov, Equity Residential práve zaznamenal 19,5% nárast finančných prostriedkov z operácií – kľúčový ukazovateľ výkonnosti REIT – za tretí štvrťrok a k tomu 3,8% dividendový výnos spoločnosti je celkom atraktívny.

Všetky tri spoločnosti sú REIT, ktoré sú známe svojimi nadpriemernými výplatami, čo sa týka výšky dividendy, a preto sú pre investorov lákavé. Čo sa týka obáv ohľadom nehnuteľností, tie majú svoje opodstatnenie ale tieto tri firmy to majú pomerne dobre zabezpečené. Samozrejme toto je len analýza 3 zaujímavých spoločností a nie investičná rada, preto si pred samotným investovaním zvážte možné riziká.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.