S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Známy investor, ktorý predpovedal Veľkú recesiu zvoní na poplach a odporúča investorom ako sa majú pripraviť

Kristian Šooš
5. 11. 2022
4 min read

Zvýšený dlh a stagflácia sú na prvom mieste v zozname dôvodov na obavy Nouriela Roubiniho. Podľa neho je určite dôležité, aby investori mali stratégiu, ktorá zabezpečí, že budú primerane pripravení na turbulencie na trhu. Nouriel Roubini si myslí, že by sa mohlo rozvinúť niečo podobné ako Veľká recesia. Ale aké zlé to bude?

Roubini odporúča investorm stratégiu.

Kto je Nouriel Roubini?

Nouriel Roubini zastával počas posledných niekoľkých desaťročí viacero pozícií na medzinárodnej ekonomickej scéne a rôzne zodpovednosti, od poradcov v Medzinárodnom menovom fonde, Federálnom rezervnom systéme a Svetovej banke až po držanie titulu senior ekonóm počas Clintonovej administratívy. Vo finančnej komunite však môže byť najznámejší pre presné predpovedanie finančnej krízy v roku 2008, vďaka čomu si vyslúžil prezývku Dr. Doom.

Dr. Doom vyjadruje svoje obavy a nedávno poskytol podrobné vysvetlenie, prečo sa obáva, že nadchádzajúce roky by mohli pripomínať neželanú kombináciu stagflačných 70. rokov a Veľkej recesie. Rovnako ako jeho kolegovia aj Roubini sa obáva, že boj Federálneho rezervného systému s infláciou bude žalostne krátky a neúspešný, zatiaľ čo šance na jemné pristátie, ktoré dokáže skrotiť infláciu a udržať ekonomiku v dobrom stave, sa zmenšujú.

Namiesto toho si Roubini myslí, že ekonomiku čaká tvrdé pristátie do konca tohto roka. Uvoľnená menová politika prijatá na začiatku pandémie COVID-19 zrýchlila ekonomiku na dovtedy nevídanú úroveň. Teraz brzdí a z toho dôvodu by mohli trhy ešte viac spadnúť.

Kombinácia inflácie, vyšších úrokových sadzieb, problémov s dodávateľským reťazcom vyplývajúcich z čínskej politiky a vysokých cien energií v dôsledku konfliktu na Ukrajine takmer znemožňuje možnosť jemného pristátia bez veľkých a neželaných dôsledkov pre investorov a ekonomiky. Aby sa pridali ďalšie pochybnosti do rovnice, Roubini poukázal na to, že USA nedosiahli mäkké pristátie, keď inflácia bola nad 5% a miera nezamestnanosti bola pod 5% od druhej svetovej vojny.

https://www.youtube.com/watch?v=1RYGWwn88wQ&ab_channel=BloombergMarketsandFinance

Príprava na najhoršie? Ak má Roubini pravdu, čo by potom mali investori robiť?

  • Vo svojom základnom scenári vidí pokles akcií od 30 % do 40 % alebo viac.
  • Dlhopisy nemusia byť tradičným bezpečným prístavom, akým bývali. 
  • Pre adekvátnu prípravu je dôležité, aby investori vedeli, aký je ich časový horizont. 
  • Ak ste mladší investor s časom na vašej strane, vaša stratégia by sa nemala príliš meniť. Zbaviť sa rizika svojho portfólia je dôležité, ale malo by to byť menej znepokojujúce, ak investujete len do spoločností so solídnymi základmi, ktoré plánujete držať aspoň päť až desať rokov. 
  • Je viac než pravdepodobné, že vaše obľúbené spoločnosti budú "vo výpredajoch", pretože ich akcie zápasia s makroprostredím, a to môže byť skvelá príležitosť na nákup za dobré ceny.
  • Odporúča zvážiť alokáciu portfólia 60/40.
  • Aby sa maximalizoval potenciál počas stagflačného prostredia, portfólio viac zamerané na akcie a aktíva odolné voči inflácii, ako je zlato, by prinieslo lepšie výnosy.
  • Okrem toho môžu portfóliá zlepšiť svoju výkonnosť investovaním do celého radu akcií v konkrétnych sektoroch. Niektoré z tradičných sektorov odolných voči inflácii sú komodity a spotrebné produkty, pretože sa tešia konzistentnejšiemu dopytu.
  • Najjednoduchšou a najefektívnejšou možnosťou môže byť investovanie do fondov obchodovaných na burze (ETF), ktoré poskytujú širokú expozíciu voči sektoru. Existujú ETF, ktoré špecificky sledujú komodity, zlato alebo dokonca dlhopisy chránené pred infláciou.

Samozrejme nikto z nás ani úspešní investori nevedia, aký bude presný scenár. Ale v časoch, ako sú tieto stále existujú možnosti a spôsoby, ako chrániť a nastaviť svoje portfólio na budúci úspech.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada, iba odporúčanie známeho ekonóma a investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.