S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Je čas prijať novú generáciu technologických gigantov a toto bude jeden z nich

Kristian Šooš
6. 11. 2022
4 min read

Blíži sa koniec FAANG a nastupuje nová generácia? Niekomu sa to môže zdať nereálne alebo ťažko predstaviteľné, avšak prvé náznaky môžeme vidieť napríklad u Mety. Akcie starých technológií majú problémy a teda nastupuje nová generácia?

Nová generácia budúcich technologických gigantov.

Koniec starého a začiatok nového? Toto sú slová, ktoré sme už všetci určite počuli. A práve teraz sa to deje na akciovom trhu spôsobom, ktorý vytvára obrovské príležitosti pre odvážnejších a pripravených investorov.

Ako som už písal v úvode. Akcie „starých technológií“ majú problémy. Stačí sa pozrieť na Meta $META-10.6%. Materská spoločnosť Facebooku, Instagramu, Messengeru a WhatsApp-u čelí mnohým problémom. Akcie sú teraz v podstate o 70 % nižšie len v tomto roku! A ako opozitum prudko stúpa „nová technológia“ s názvom ServiceNow $NOW-4.0%. Poskytovateľ podnikového softvéru nedávno vykázal vynikajúce štvrťročné čísla.

Končí éra Facebooku a podobných spoločností?

Každý, kto chce účet na Facebooku, ho už má. Niektorí používatelia dokonca opúšťajú tieto platformy pre začínajúcich používateľov, ako sú TikTok, Snap, BeReal a ďalšie. Medzitým priemerné výnosy na používateľa v skutočnosti klesajú, čiastočne preto, že miera zapojenia klesá. Navyše, oblasti, ktoré používatelia stále trávia, sú krátke videá. Meta zatiaľ nenašla dokonalý reklamný mechanizmus pre tento formát.

Zdroj: Ycharts, Porovnanie spoločností

Krátka definícia spoločnosti $NOW-4.0%

ServiceNow, Inc. poskytuje podnikové cloudové výpočtové riešenia, ktoré definujú, štruktúrujú, konsolidujú, riadia a automatizujú služby pre podniky na celom svete. Prevádzkuje platformu Now pre automatizáciu pracovného toku, umelú inteligenciu, strojové učenie, automatizáciu robotických procesov, analýzu výkonu, katalógy elektronických služieb a portály, systémy na správu konfigurácie, porovnávanie údajov, šifrovanie a nástroje na spoluprácu a vývoj. Poskytuje služby vláde, finančným službám, zdravotníctvu, telekomunikáciám, výrobe, IT službám, technológiám, rope a plynu, vzdelávaniu a spotrebným produktom prostredníctvom tímu priameho predaja a partnerov pre ďalší predaj. Má strategické partnerstvo so spoločnosťou Celonis, aby pomohla zákazníkom identifikovať a uprednostniť procesy, ktoré sú vhodné na automatizáciu.

Zdroj: Yahoo

Ako môžeme vidieť perspektívu tejto spoločnosti vidia aj analytici z Wall Street, ktorí definovali Service Now rating medzi BUY a STRONG BUY.

Používateľská základňa Meta sa znižuje. ServiceNow pokračuje v raste svojej zákazníckej základne s ročným trendom o viac ako 20 %. Miera rastu výnosov spoločnosti Meta sa dostala do záporných hodnôt. ServiceNow stále rastie a výnosy sú o 20-25 % vyššie na základe konštantnej hodnoty. Ziskové marže Meta klesajú oproti tomu prevádzkové ziskové marže ServiceNow sa v minulom štvrťroku zvýšili o 40 bázických bodov na maximá.

Zdroj: Money.CNN

Môžeme vidieť, že 7/10 top vlastníkov akcií navyšuje svoje pozície, čo považujem za potvrdenie perspektívy tejto spoločnosti.

Je to príbeh dvoch opozít. Meta je „stará technologická“ firma, ktorá čelí masívnemu spomaleniu rastu, ktorý pripomína existenčnú krízu. ServiceNow je „nová technologická firma“, ktorá si udržiava silné miery rastu, ktoré majú pred sebou obrovskú cestu a priestor na rast. Samozrejme túto cestu môžu sprevádzať rôzne výzvy, ktoré môžu ohroziť rast ale veľa faktorov nasvedčuje tomu, že by mohol mať Service Now pred sebou skvelú budúcnosť. Avšak určite si spravte ešte vlastní prieskum a nevnímajte to ako investičnú radu, len ako analýzu zaujímavej spoločnosti.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.