S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Michal Stupavský: Investorům doporučuji spíše defenzivní nastavení jejich portfolií, riziko recese stále přetrvává

Pavel Botek
7. 11. 2022
9 min read

S Michalem Stupavským se dnes zaměřujeme na aktuálně nejprobíranější témata z investiční scény, kde jednoznačně dominuje Pražská burza, rizika recese, očekávání od roku 2023, ale také na zajímavé akcie ze střední Evropy a výsledky big tech společností.

Michal Stupavský

Tentokrát jsem pro rozhovor oslovil známého investičního stratéga Michala Stupavského, který působí ve společnosti Conseq Investment Management.

Aktuálně jsme svědky čtvrtletních výsledků big tech společností z USA, které prozatím nevypadají příliš slibně. Výsledky jsou ovlivněny řadou negativních faktorů, které se postupně promítají do jednotlivých rozvah. Dalo by se však říct, že řada z těchto akcií se blíží k atraktivnímu ocenění, což neuniká investorům, kteří si jdou dravě po známých titulech - Microsoft, Google apod.

Je však správný čas na investici nebo nám hrozí ještě větší a rozsáhlejší propady a problémy?

Big tech společnosti z USA jsou sdruženy v indexu NYSE FANG+. Ten ze svého historického maxima ke dnešku poklesl již o 45 procent. Spousta investorů a analytiků se proto nyní domnívá, že aktuální cenové úrovně těchto akcií jsou již atraktivní k nákupu. Já si to nicméně prozatím ještě nemyslím a klíčovým důvodem k tomuto mému postoji jsou valuace. Aktuální poměrový ukazatel P/E indexu NYSE FANG+ činí 22x a to mi vzhledem k masivnímu nárůstu úrokových sazeb za poslední rok a faktu, že většina společností z této skupiny již nemá příliš mnoho růstových charakteristik, jako atraktivní nákupní příležitost zatím nepřijde. Navíc platí, že další očekáváný růst základních úrokových sazeb amerického Fedu a prostupná realizace globálního stagflačního scénáře budou pro finanční hospodaření těchto společností představovat další nemalé problémy. Tudíž bych určitě rád viděl jejich valuace ještě podstatně níže.

Jak velké je nyní riziko recese? 

Mezinárodní měnový fond ve své poslední říjnového prognóze světové ekonomiky jasně naznačil, že mírná recese světové ekonomiky se v příštím roce rozhodně vyloučit v tuto chvíli nedá. Osobně se domnívám, že mírná recese světové ekonomiky v průběhu příštího roku je v tuto chvíli pravděpodobná tak z 50 procent.

Jaká investiční strategie by mohla v tomto období sklízet úspěch? Respektive, kam investovat v období recese?

Investorům proto nyní doporučuji spíše defenzivní nastavení jejich investičních portfolií. Kdo má kratší investiční horizont do dvou let, měl by podle mě využít podílových fondů, které ukládají fondový kapitál s minimálním kreditním a úrokovým rizikem do České národní banky v rámci dvoutýdenních repo operací. Kdo má delší investiční horizont minimálně sedmi let, měl by podle mě již v tuto chvíli začít postupně nakupovat agresivnější podílové fondy s velkým zastoupením akcií, protože globální akciové trhy již od svého vrcholu ze dne 16. listopadu 2021 poklesly ke dnešku dle nejširšího globálního akciového index MSCI All Country World o 22 procent. Akcie jsou proto nyní podstatně levnější než před rokem. A ti investoři, kteří mají střední investiční horizont kolem pěti let, určitě neudělají chybu s vyváženým podílovým fondem, jehož dluhopisová složka je zatím stále výrazně podvážená na duraci a jehož akciová složka se snaží spíše vyhýbat růstovým technologickým akciovým titulům. Dále se domnívám, že by se neměli drobní investoři snažit časovat trh například podle toho, zdali se na finančních trzích očekává ekonomická recese či nikoliv. Obvykle je totiž třeba chovat se ke svým investicím kontrariánsky, což znamená, že by měli investoři nakupovat agresivní akciové podílové fondy zejména právě v průběhu ekonomické recese, kdy jsou tržní ceny akcií přechodně na příliš nízkých a fundamentálně podhodnocených úrovních. Pro drobné investory toto obvykle ovšem není vrozená přirozenost, takže je podle mého názoru většinou vhodnější nechat si peníze spravovat investičními profesionály, a to primárně podle délky investičního horizontu a rizikové profilu konkrétního drobného investora, například podle rad zmíněných výše v závislosti na délce investičního horizontu.

Co očekáváte od roku 2023? Budou inflační tlaky výrazně ustupovat již v tomto roce?

Podle výpočtů agentury Bloomberg vzrostla globální peněžní zásoba M2 v pandemických letech 2020 a 2021 o bezprecedentních 22 bilionů dolarů neboli v relativním vyjádření o 27 procent oproti stavu na konci roku 2019, kdy globální peněžní zásoba M2 činila 81 bilionů dolarů. Byl to důsledek masivních monetárních (kvantitativní uvolňování) a fiskálních stimulů na podporu ekonomik silně zasažených pandemií. Aktuální průměrná globální míra inflace dle agentury Bloomberg na úrovni 10,2 procenta meziročně je podle mého názoru přímým důsledkem výše zmíněného bezprecedentního nárůstu objemu peněz ve světovém finančním a ekonomickém systému. Domnívám se, že pokud jsme již vůbec viděli z celkového globálního pohledu vrchol inflace, pak se budeme dostávat výrazně níže k 2 procentním inflačním cílům velice pomalu a pozvolně. Konec konců podle výše zmíněné nové prognózy Mezinárodního měnového fondu by měla průměrná globální míra inflace za celý příští rok činit 6,5 procenta, což znamená průměrnou úroveň inflace ve světové ekonomice stále výrazně nad inflačními cíli klíčových centrálních bank. Jsem proto toho názoru, že k 2 procentním inflačním cílům se míra inflace v celkovém globálu přiblíží až v průběhu roku 2024, byť je také dost dobře možné, že kvůli četným strukturálním důvodům zůstane míra inflace výrazně zvýšená nad inflačními cíli klíčových centrálních bank klidně ještě několik let.

V jednom z vašich článků jsem četl, že hodnotíte jako zajímavě oceněný trh ve střední Evropě. Je tomu tak stále? Jaké firmy vás zde zaujaly?

Valuace P/E středoevropského akciového indexu CECEEUR, který zahrnuje Česko, Polsko a Maďarsko, nyní činí 5x. Středoevropský region je proto v tuto chvíli snad vůbec tím nejlevějším akciovým regionem na světě. Mezi naše tři hlavní akciové sázky v tomto regionu přitom nyní paří slovinská banka NLB, rakouská Raiffeisen Bank a polská energetika Tauron.

Jaké akcie nyní preferujete? Proč tomu tak je?

V tuto chvíli rozhodně preferuji hodnotové akcie oproti akciím růstovým. Domnívám se totiž, že valuační prémie růstových akcií oproti akciím hodnotovým je stále nepřiměřené velká. P/E globálního indexu růstových akcií MSCI All Country World Growth nyní činí 23x a P/E globálního indexu hodnotových akcií MSCI All Country World Value nyní činí 11x. Prémie růstových akcií proto nyní činí více než 100 procent a to se mi zdá skutečně jako příliš ve světle postupné realizace globálního
stagflačního scénáře a markantně vyšších úrokových sazeb oproti tržní situaci před rokem.

Co říkáte v současnosti na české akcie a celé to dění okolo windfall tax? Investoval byste nyní do akcií z Pražské burzy?

Z hlavního parketu pražské burzy máme v tuto chvíli hlavní akciové sázky v akciích VIG, Erste Bank, Colt a Kofola. Na druhou stranu máme negativní názor a tudíž jsme vůči srovnávacímu indexu podvážení v akciích Moneta Money Bank, ČEZ a Phillip Morris ČR.

Nejzajímavější postřehy z rozhovoru:

  • Aktuální poměrový ukazatel P/E indexu NYSE FANG+ činí 22x a to mi vzhledem k masivnímu nárůstu úrokových sazeb za poslední rok a faktu, že většina společností z této skupiny již nemá příliš mnoho růstových charakteristik, jako atraktivní nákupní příležitost zatím nepřijde. 
  • Osobně se domnívám, že mírná recese světové ekonomiky v průběhu příštího roku je v tuto chvíli pravděpodobná tak z 50 procent. Investorům proto nyní doporučuji spíše defenzivní nastavení jejich investičních portfolií. 
  • Jsem proto toho názoru, že k 2 procentním inflačním cílům se míra inflace v celkovém globálu přiblíží až v průběhu roku 2024, byť je také dost dobře možné, že kvůli četným strukturálním důvodům zůstane míra inflace výrazně zvýšená nad inflačními cíli klíčových centrálních bank klidně ještě několik let.

Tímto děkuji za obsáhlé vyjádření a pohled zkušeného analytika, kterým je Michal Stupavský.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.