S&P 500 ^GSPC 5,305.88 -0.04%
Tesla TSLA $178.68 +2.13%
Nvidia NVDA $937.60 -1.08%
Amazon AMZN $181.69 -1.01%
Apple AAPL $192.38 +0.70%
Microsoft MSFT $427.47 +0.50%
Alphabet GOOG $178.79 +0.18%
Meta META $468.55 -0.06%

Tyto 3 technologické akcie se zajímavou dividendou se nyní prodávají ve slevě

Martin Bartkovský
8. 11. 2022
8 min read

Technologický sektor je dost často drahý a dividendy v něm nejsou běžný pojem. Po poklesech trhů v letošním roce se ale v tomto sektoru vyskytly zajímavé nákupní příležitosti. Dnes se podíváme na tři technologické akcie, které se prodávají se slevou.

Slova jako technologická akcie a dividenda se na trzích hledají špatně, a ještě hůře se hledá slovní spojení levná technologická akcie a dividenda. Dnes se podíváme na pět velkých technologických akcií, které se po poklesech trhů aktuálně nabízejí za atraktivní ceny.

Broadcom $AVGO-1.2% 

https://www.youtube.com/watch?v=j9oCHB69W9U&t=2s

Jedná se o amerického výrobce polovodičů, jehož portfolio produktů zahrnuje produkty například pro datové centra, širokopásmá připojení, bezdrátové sítě atd.

Vzhledem k tomu, že neznáme ještě výsledky z posledního roku, tak pro P/E použijeme zisk za poslední čtyři čtvrtletí a pro P/FCF použijeme volné cashflow za poslední čtyři čtvrtletí, kde P/E vychází kolem 19 a P/FCF vychází kolem13.

Tržby rostly za posledních pět let průměrně o 11 %, a čistý zisk průměrně o skoro 60 %. Společnost se aktuálně může chlubit dividendou ve výši 3,5 %. Poměr dluhu k vlastnímu jmění zde vychází na 1,5.

Provozní cashflow rostlo za posledních pět let průměrně o 22 % ročně, a co se týče volného cashflow tak to zaznamenalo průměrný roční nárůst ve výši 28 % za posledních pět let.

Společnost se od začátku roku na burze propadla o zhruba 32 %. Nastává zde tedy situace, kdy cena akcie klesá, ale tržby a zisky nadále rostou, zde nám tedy trh naděluje příležitost koupit úplně stejnou akcii za mnohem lepší cenu, než tomu bylo v minulosti.

Intel $INTC-0.7% 

https://www.youtube.com/watch?v=FqzCyLxcYcc&t=2s

Jeden z lídrů v oblasti polovodičů na americkém trhu. I když společnost technologicky zaostává za konkurencí, tato pozice se jí nedá upřít. To, že zaostává za konkurencí má také samozřejmě svůj důvod, a ze stejného důvodu jsem také do společnosti investoval. Tím důvodem je výroba. Ostatní společnosti si své produkty navrhují a vyrábí jim je společnost $TSM-0.7%  . Samozřejmě aby Intel tuto svou ztrátu za konkurencí částečně kompenzoval, tak začal také zadávat některé zakázky společnosti $TSM-0.7%  , mezitím však pracuje na zlepšení a rozšíření své vlastní výroby, což ho bude stát spoustu kapitálových investic. Pojďme se tedy podívat na čísla z výkazů.

Základní cenové ukazatele jako je P/E a P/FCF jsou u této společnosti poměrně malé, což může ukazovat na značnou slevu. P/E poměr zde vychází kolem 8 a P/FCF poměr zde vychází kolem 17. Už jenom tyto poměry poukazují na to, že společnost není mezi investory moc vyhledávaná, což může být dobrá příležitost k nákupu.

Když se podíváme na finanční výsledky za posledních 5 let, tak zde vidíme růst tržeb průměrně o 5 % ročně, a růst zisků průměrně o 21 % ročně. Společnost nabízí dividendový výnos zhruba 5,2 %, který je dobře krytý z volného cashflow.

Co se týče zadlužení společnosti, tak poměr dlouhodobého dluhu k vlastnímu jmění je 0,35, což je hodně pozoruhodné, to značí velmi nízké zadlužení podniku. Jen pro představu, Intel je v tak pozoruhodné kondici, že kdybyste vzali všechny likvidní aktiva, tak těmito aktivy poplatíte celý dluh, a ještě vám zůstane zhruba 24 mld. USD.

Provozní cashflow rostlo za poslední rok o zhruba 7 % ročně, a volné cashflow v posledním roce kleslo o 54 %, což smazalo veškerý růst volného cashflow za posledních 5 let. Jedním z hlavních důvodů snížení volného cashflow je nárůst kapitálových výdajů, které firma vynakládá právě na růst a rozšiřování své výroby a tímto rokem to nekončí.

Nyní jsme si zde představili výsledky, které v převážné většině za posledních 5 let byly pozitivní. Když se ale podívám na cenu akcie, tak cena za posledních 5 let klesla o zhruba 40 %. Na jednu stranu zde máme rostoucí tržby, zisky, nízkou zadluženost a růst volného cashflow, tedy kromě posledního roku. A na druhé straně zde máme pokles ceny akcie za posledních 5 let o zhruba 40 %. Já myslím, že to je pěkná sleva.

Zde ale pozor. Intel je spíše investicí na dlouhou dobu dopředu, kdy bude mít kompletně optimalizovanou výrobu. Já to vidím na investici minimálně tak na 5 let.

A teď takový menší bonus: Pokud by firma šla do bankrotu, tak po splacení veškerých závazků by společnost v aktuální chvíli vyplatila akcionářům 23 USD na akcii. Tudíž pokud nevěříte této společnosti, a naopak věříte v tento nejhorší scénář, tak při koupi akcie pod 23 USD můžete na této investici vydělat.

Cisco Systems $CSCO-0.4% 

https://www.youtube.com/watch?v=D5uG88WfonY

Tato společnost vyvíjí a prodává síťový hardware, software a telekomunikační zařízení. Před splasknutím dot com bubliny se jednalo o nejhodnotnější společnost světa, předběhla i Microsoft, a to už je co říct. V současné době je tržní kapitalizace této společnosti zhruba 182 mld. USD.

Co se týče cenových ukazatelů, tak poměr ceny a zisku zde vychází zhruba na 16, a poměr ceny a volného cashflow zde vychází zhruba na 28. Z hlediska poměru ceny a volného cashflow se akcie může jevit jako předražená, ale z hlediska poměru ceny k zisku se akcie jeví jako levná. Společnost dále nabízí dividendu ve výši skoro 3,5 %, která je kryta z volného cashflow.

Co se týče výsledků, tak tržby jsou za posledních 5 let v rovině a čistý zisk se prakticky také drží v rovině. Společnost v podstatě za posledních 5 let dosahuje zhruba stejných výsledků, což může být výhoda co se týče předvídatelnosti. Co se týče zadlužení, tak poměr dluhu k vlastnímu jmění je 0,21. Je to zde ta samá situace jako u Intelu. Společnost má zase dostatek likvidních aktiv, jako je například hotovost, aby svůj dlouhodobý dluh okamžitě zaplatila. Mimochodem takové společnosti měl ve své oblibě učitel Warrena Buffetta Benjamin Graham.

Co se týče cashflow, tak zde je situace naprosto stejná jako u tržeb a zisků. Provozní cashflow se za posledních 5 let pohybovalo mezi 13 a 15 mld. USD a volné cashflow se pohybovalo mezi 12 a 14 mld. USD. společnost tedy co se týče výsledku jde za posledních 5 let v rovině.

Před pěti lety se akcie této společnosti prodávaly za 40 USD za kus. Dnes jsme na ceně 44 USD za kus, s tím že v průběhu této doby jsme se podívaly k cenovým hranicím 58 až 63 USD za kus. Aktuálně jsou akcie dole o přibližně 20 % od začátku roku. Nelze zde očekávat závratný růst. Společnost vyniká hlavně pro svoji finanční stabilitu a dividendu.

Máme zde tedy 3 technologické akcie s dividendou, které jsou nyní ve slevě, která se dá využít k nákupu nebo k průměrování ceny, pokud již akcie tedy vlastníte. Osobně z těchto tří akcií se mi nejvíce líbí Intel pro jeho finanční stabilitu, dividendu a celkově se mi jeví jako nejvíce podhodnocený a Broadcom, kdy se jedná o rostoucí výsledky proti klesající ceně akcie. Cisco je potom spíše taková defenzivní sázka na finanční stabilitu, která jí je prospěšná hlavně v těžkých dobách, a k tomu samozřejmě i inkasování dividend, které jsou u takto stabilní firmy v bezpečí.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.