S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Zkolabuje Tesla? Firma právě bojuje u klíčového supportu a výhledy na Q4 naznačují zpomalení

Kryštof Jáně
15. 11. 2022
4 min read

Akciím $TSLA+5.0% se od začátku letošního roku vůbec nedaří a silně zaostávají za indexy. Tesla je od začátku roku dole o více než 50 % a na svůj vrchol z loňského roku ztrácí 54 %. Tento propad je odrazem aktuální situace ve světě. Vysoká inflace, válka, zdražování energií…to vše s sebou táhne cenné papíry směrem dolů a Tesla není výjimkou.

Elon Musk s autombilem Tesla

Pokud se na to ale podíváme z jiného úhlu pohledu (dlouhodobějšího), tak se akciím v posledních letech vede až nadprůměrně dobře. Obrovský nárůst v ceně si Tesla připsala v letech 2020 a 2021, čili v letech pandemie a obecného růstu trhů.

Aktuálně se ale pouze stěží drží nad klíčovým supportem na hodnotě 180 dolarů za akcii. Pokud by propad pokračoval a cena se dostala skrz tuto úroveň, z hlediska technické analýzy se nechystá nic dobrého. Propad navíc může umocnit a již tak pomalu činí Elon Musk, který prodává akcie, aby financoval jeho nedávný nákup Twitteru. V poslední fázi prodejů se zbavil 19,5 milionu akcií za 3,95 miliardy dolarů což v přepočtu odpovídá zhruba 95 miliardám korun. Tyto masivní prodeje můžou zapříčinit výrazný propad akcií.

Akcie $TSLA+5.0% od začátku roku

Pokud by se hodnota dostala pod support, mohou nastat dvě možnosti: Pod supportem čeká spousta nákupních objednávek, které vyženou cenu zpět nahoru a možná ještě výše anebo opačný scénář – prodejní objednávky se naplní, put opce převezmou kontrolu a stáhnou cenu níže. Pokud by se stalo toto, tak nejbližší support je na ceně 120$ a poté až na 60$, což je mimochodem cena Tesly před vypuknutím covidové pandemie.

Nedávno byla výsledková sezona za Q3 letošního roku. Třetí kvartál investory nepotěšil a akcie se po zveřejnění výsledků v aftermarketu obchodovaly o 6% níže. Firma sice oznámila nárůst počtu prodaných vozů (365 923), nicméně pokles příjmů na 21,5 miliardy dolarů. Hlavní negativní vliv přinesl až výhled na nadcházející čtvrtý kvartál, ve kterém firma snížila vyhlídky počtu prodaných aut i zisků.  Tyto informace na investory dolehly a ti začali prodávat své akcie. S menším výkyvem ceny směrem vzhůru se Tesla od vyhlášení výsledků posouvá níže a níže každým dnem.

Výroba automobilu Tesla - Q3 report pro investory

Nesmíme také zapomínat na aktuální tržní situaci a musíme brát v potaz tržní podmínky. Dnes, kdy se výhledy snižují obecně, jelikož se blíží recese a žijeme v době vysoké inflace nebyly tyto výsledky tak špatné. Jestliže se podíváme trochu do budoucnosti a zamyslíme se nad světlejšími zítřky, uvidíme jednoznačný nárůst prodejů elektrických aut a Tesla má skvěle našlápnuto.

Stále je ale Tesla obecně řazena do třídy akcií s vysokým rizikem, a to pro její vysoké denní cenové výkyvy a propojeni s nejbohatším mužem světa. Přes něj se na Teslu valí vlna rizika spojená, byť s jedním tweetem, který může „nadobro otočit hru.“ Jelikož je Elon Musk zároveň největším jejím akcionářem, může svými prodeji stáhnout cenu. Dokáže také skvěle manipulovat lidmi k prodeji či nákupu zprávami, které píše na svůj Twitter.

Ať si každý přebere tyto scénáře sám a sám si je vyhodnotí. Nikdo totiž nemá křišťálovou kouli a neví, kam se trh pohne. Sám nevlastním akcie Tesly, jelikož na mě je tato společnost opravdu nadhodnocená, ale nebráním se tomu, pokud by cena šla výrazně níže se zapojit a stát se jejím akcionářem. Pokud by bylo na mě, akcie bych v tuto nejistou chvíli s obřím P/E v zádech nenakupoval a vyčkával.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.