S&P 500 ^GSPC 5,064.08 -1.02%
Tesla TSLA $184.78 -4.78%
Microsoft MSFT $395.28 -1.73%
Nvidia NVDA $865.54 -1.37%
Alphabet GOOG $165.76 -1.27%
Amazon AMZN $179.18 -0.98%
Meta META $430.25 -0.55%
Apple AAPL $173.23 -0.16%

Warren Buffett právě prodal akcie této americké banky v hodnotě 4 miliardy dolarů. Měli bychom také?

Michal Šnobl
19. 11. 2022
5 min read

Není žádným tajemstvím, že generální ředitel Berkshire Hathaway Warren Buffett má rád akcie finančního sektoru. Ze současných 49 držených podílů zabírají akcie z finančního sektoru téměř čtvrtinu jeho portfolia. Tento podíl je však menší, něž býval a to zejména ze dvou důvodů. Tím prvním jsou Buffettovy nákupy ropných a plynárenských společností během posledních 6 měsíců, druhým potom více něž 60 % snížení pozice v akciích US Bancorp, které byly celou řadu let jednou z největších pozic Berkshire. A právě na tento dramatický prodej se v tomto článku blíže podíváme.

Warren Buffett 

Konglomerát známého investora prodal od 30. června 84 milionů akcií mateřské společnosti US Bank $USB-1.4%, jak vyplývá z čtvrtečního hlášení Komise pro cenné papíry.

Buffettova společnost počítá US Bancorp mezi své největší podíly od roku 2007 a na začátku ledna vlastnila 145 milionů akcií v hodnotě 8,1 miliardy dolarů. Nyní drží pouze 53 milionů akcií v hodnotě 2,4 miliardy dolarů, což odráží její prodeje akcií a 22% pokles akcií US Bancorp v tomto roce.

Akcie US Bancorp v za posledních 5 let poklesly o 16,30 %

Před prodejem činila nákladová základna Berkshire 5,4 miliardy dolarů, tedy asi 38 dolarů za akcii. Akcie US Bancorp se v období od 1. července do 31. října, kdy došlo k naprosté většině prodejů, obchodovaly kolem 45 USD za akcii. Společnost Berkshire tedy pravděpodobně dosáhla 18% zisku ze svých prodejů, což je přibližně 600 milionů USD.

Část prodejů se pravděpodobně uskutečnila ve třetím čtvrtletí letošního roku, protože podle nedávných výsledků Berkshire v tomto období prodala bankovní, finanční a pojišťovací akcie v hodnotě 4,7 miliardy USD.

Zatímco Berkshire byla v minulém čtvrtletí čistým kupcem akcií, snižovala několik dlouhodobě držených pozic. Například začátkem tohoto měsíce odhalila, že mezi 1. zářím a 1. listopadem prodala akcie společnosti BYD v hodnotě přibližně 275 milionů dolarů. Od července tak snížila svůj podíl v konkurenční společnosti Tesla o 19 %, tedy téměř o 900 milionů dolarů, poté co se této sázky nedotkla od roku 2008.

Buffett poprvé koupil USB v roce 2006

US Bancorp je jedním z nejstarších holdingů v portfoliu Berkshire Hathaway. Warren Buffett poprvé koupil akcie největšího regionálního věřitele v zemi v prvním čtvrtletí roku 2006. A i když byl ohledně pozice USB vždy upjatý, Buffettovy kroky v posledních několika čtvrtletích naznačovaly, že něco takového by mohlo být v nedohlednu.

Ostatně Buffett ve druhém čtvrtletí roku 2022 snížil podíl v USB o 5 %, neboli 6,6 milionu akcií. V každém z prvních tří čtvrtletí roku 2021 také ořezal podíl. Pravdou je, že Buffett postupně snižoval vystavení Berkshire Hathaway vůči USB. Ale tyto nůžky byly v ostrém kontrastu s tím, co udělal s mnoha dalšími akciemi bank.

Jen v rychlosti Berkshire Hathaway zahodila to, co zbylo z jejího podílu ve Wells Fargo v prvním čtvrtletí roku 2022 a opustila pozice v JPMorgan Chase, Goldman Sachs, PNC Financial Services a Travelers za posledních pár let.

Warren Buffett - Berkshire Hathaway, 11 největších pozic 

Jistě, Warren Buffett v žádném případě neskončil s akciemi velkých bank. Bank of America je po Apple druhým největším holdingem Berkshire Hathaway. Druhá největší banka v zemi podle aktiv představuje 10,3 % celkové hodnoty portfolia Berkshire.

Berkshire Hathaway také vlastní 55,2 milionů akcií v Citigroup, pozici, kterou Warren Buffett zahájil v prvním čtvrtletí roku 2022. S 0,8 % portfolia je Citigroup jednou z 15 největších investic Berkshire Hathaway.

Mezi další akcie finančního sektoru v akciovém portfoliu Berkshire Hathaway patří American Express, Bank of New York Mellon, Mastercard, Visa  a Ally Financial. 

Co to všechno znamená

Sečteno a podtrženo, akcie US Bancorp dlouhodobě zaostávají za trhem, a tak bychom možná neměli být příliš překvapeni, že se Warren Buffett rozhodl, že je čas dramaticky odlehčit pozici.

Je také spravedlivé předpokládat, že to není dobrá zpráva pro akcie USB. Pokud nedávná historie Warrena Buffetta s akciemi velkých bank nabízí nějaké vodítko, Berkshire Hathaway možná brzy prodá ještě více akcií USB.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.