S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tyhle 3 býčí signály mě přesvědčily, že teď je ten správný čas vrátit se na trhy naplno

Martin Bartkovský
17. 11. 2022
6 min read

Tempo růstu inflace nám začíná brzdit. Začíná se na konci tunelu objevovat světlo naděje? Nebo se podíváme zase směrem dolů? Dnes se každopádně podíváme na tři signály, které podle mě dávají trhům dost velkou naději.

Existuje jenom jeden způsob, jak na trhu vydělat peníze, a to koupit levně a prodat draze. Ti, kteří v minulosti nakoupili nějaké akcie levně a začátkem tohoto roku je prodali, tak si přišli na slušné zisky. Spoustě lidem se ale už potom nechce zpět do vyklesaných trhů. Jsou si nejistí a neví, jestli to půjde nahoru, anebo ještě více dolů.

Naštěstí zde existují určité vodítka, kterých se můžeme chytit. Dnes se podíváme na tři grafy, které mě přesvědčily, že armagedon se na trzích nekoná, a můžu v klidu fungovat dále. Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že trhy můžou poklesnout, ale nepředpokládám, že se dostaneme pod nejnižší low v tomto roce. Proč si to myslím? Pojďme si to tedy rozebrat.

První věc, kterou zde moc nechci rozebírat, protože je rozebírána všude, tak je inflace. Tempo růstu inflace nám v poslední době začalo klesat, neznamená to, že by se zmenšovala inflace samotná, ale už neroste tak rychle jako v průběhu tohoto roku. Trhy na to reagovaly samozřejmě pozitivně, a to růstem. Mohlo by totiž dojít k tomu, že FED by mohl přistoupit na mírnější opatření v boji proti takto vysoké inflaci.

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost, respektive její míra, je pro mě důležitým faktorem, a také prvním dílem skládačky. Ukazuje mi totiž, jak na tom firmy jsou a zda situaci zvládají dobře, nebo špatně. Pokud se firmy totiž dostanou do větších problémů, tak jsou nucené šetřit. Prvním ze zdrojů, kde firmy začínají šetřit, jsou ty lidské.

Graf nezaměstnanosti od roku 2011 po současnost,

Jak z grafu vyplívá, tak aktuálně nečelíme žádnému výraznému růstu nezaměstnanosti v USA. Nezaměstnanost se aktuálně drží na úrovních z let 2018 a 2019. Říká mi to, že firmy situaci zvládají s přehledem a nepotřebují šetřit na nákladech. Jsou zkrátka ochotné i v “takto těžkých časech“ tolerovat nižší produktivitu práce. Zkrátka firmy nemají důvod šetřit na nákladech. Pokud si to srovnáme s rokem 2020, kde firmy v podstatě kolikrát své produkty a služby nemohly prodávat, nebo po nich byla omezená poptávka, tak v aktuální situaci se toto neděje, a z pohledu chování firem tento scénář ani nenastane.

Snižování počtu short pozic velkých hráčů

Na trzích existuje také dokument zvaný COT report, ve kterém mimo jiné velcí hráči jako manažeři fondů, správci majetku atd. musí uvádět své pozice na hlavních amerických indexech. To mi dává pohled na to, jak jsou tito hráči naladěni, zda věří v to, že trhy půjdou nahoru, nebo poletíme dolů. Zde je graf z největšího amerického indexu S&P500.

Podíl Long a Short pozic velkých hráčů

Zde se koukám na skupinu, která má nejvíce pozic v trhu, a to jsou správci majetku a fondy. V grafu vidíme druhý sloupec z leva jejich rozložení pozic. Zhruba 60 % jejich pozic jsou long pozice, a zbylých zhruba 40 % pozic jsou short pozice. To nám dává jistou nápovědu, že tito hráči začínají vsázet na růst trhů.

Sázku velkých hráčů na růst trhu mi potvrzuje ještě graf s počtem celkových pozic, kdy tito hráči zase začali být na tomto indexu aktivní a začali své pozice zase navyšovat.  Co je ale důležitější, když si vytáhneme jenom short pozice, tak zjistíme, že od zhruba začátku října tito hráči snížili své short pozice o zhruba 17 %.

Index VIX

Jedná se o index volatility. Jednodušeji ho lze chápat jako index strachu, protože pokud lidé začnou panikařit a vyprodávat své portfolia, tento index roste. Zjednodušeně řečeno nám tento index říká, jak moc velká panika je na trzích.

Index volatility od roku 1992 až po současnost.

Tento index je v tuto chvíli podle mě poměrně klidný. Když si ho srovnáme s krizí v roce 2008 a krizí v roce 2020, tak zjistíme, že vlastně na trhu dnes žádná pořádná panika není. Tento index mi slouží spíše jako potvrzení situace. Je to ten poslední nejmenší díl do skládačky.

Pokud si tyto tři indikátory dáme do hromady, tak zjistíme, že firmy na tom nejsou až tak spatně, aby museli hromadně propouštět své zaměstnance, jak se tomu dělo v minulých krizích. Dále velcí hráči převážně sází svými pozicemi na růst trhů, a podle našeho “strejdy VIXe“ není na trzích žádná velká panika, nebo aspoň ve srovnání s minulými krizemi.

Já osobně jsem v trhu furt. Pokud budete chtít nastupovat, tak si pamatujte, že k propadům dojít může, ale podle mě už je nedostaneme pod hranici 350. Pro eliminaci krátkodobých pohybů můžete využít například postupné přikupování.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.