S&P 500 ^GSPC 5,099.63 +1.01%
Alphabet GOOG $173.47 +9.83%
Nvidia NVDA $864.60 +4.63%
Amazon AMZN $179.03 +3.09%
Microsoft MSFT $409.70 +2.67%
Meta META $439.38 -0.45%
Apple AAPL $170.37 +0.28%
Tesla TSLA $170.64 +0.27%

Takhle se Zuckerberg rozloučil se zaměstnanci, které vyhodil. Proč META zažívá své nejhorší období?

Dominik Petrnoušek
18. 11. 2022
4 min read

META nyní rozhodně nezažívá své nejlepší období. I proto se její CEO Mark Zuckerberg rozhodl k radikálnímu kroku. O co se jedná?

Zuckerberg se rozhodl pro radikální krok

Generální ředitel společnosti Meta $META-0.5% Mark Zuckerberg podnikl radikální opatření. Společnost, která se poslední dobou topí v problémech, se musel zbavit značné části svých zaměstnanců. CEO se ale i přes svou pověst chladnokrevného génia zhostil této situace překvapivě dobře. Nabídl odcházejícím zaměstnancům slova uznání a povzbuzení. Alespoň to tak vypadá na uniklém záznamu videohovoru, který se zaměstnanci interně vedl.

Na internetu se objevila část hovoru, v němž Zuckerberg chválí jejich práci a říká, že bylo těžké zrušit tolik pracovních míst. Propouštění se týkalo asi 11 000 lidí, tedy 13 % společnosti, která vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp.

Člen velké pětky se letos propadl už o 67 %

"Opravdu jste do toho dali srdce a duši," řekl Zuckerberg. "Bez ohledu na to, v jakém týmu jste pracovali, každý z vás se podílel na vzniku produktů, které každý den používají miliardy lidí."

Podle všeho se jednalo o jeden ze dvou samostatných videohovorů, které Zuckerberg ve středu uspořádal se zaměstnanci společnosti Meta: jeden videohovor pro propuštěné zaměstnance a druhý pro ty, kterých se to netýká.

https://www.youtube.com/watch?v=wUByzuLTvcM

Zuckerberg propuštěným také sdělil, že za toto rozhodnutí přebírá "plnou odpovědnost".

"Jsem zakladatel a generální ředitel. Jsem zodpovědný za zdraví naší společnosti, za naše směřování a za rozhodování o tom, jak ho budeme realizovat, včetně věcí, jako je tato. A toto bylo v konečném důsledku mé rozhodnutí," řekl.

"A bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem musel za 18 let vedení společnosti učinit," dodal.

Ačkoli přijal odpovědnost za propouštění, Zuckerbergova autorita nad Metou nebyla nikdy zpochybněna. Ovládá většinu akcií společnosti s hlasovacím právem, takže ho představenstvo společnosti Meta ani její akcionáři nemohou přehlasovat nebo vyhodit. Wall Street na propouštění reagovala pozitivně, cena akcií společnosti Meta po zprávě vzrostla o více než 5 %.

Proč je Meta v problémech?

Den po zveřejnění zprávy o výsledcích za třetí čtvrtletí se společnost Meta dostala do ještě větších problémů. Společnost se ocitla v problémech zejména poté, co se investoři utvrdili v názoru, že metaverse možná není úplně dobrý nápad.

Pravděpodobně nepomáhá ani série vysoce zásadních pochybností, interních i externích, o metaverse společnosti Meta. Společnost oznámila, že letos zatím prodělala více než 9 miliard dolarů na své divizi Reality Labs, která je domovem jejích agresivních výpadů do oblasti VR hardwaru a virtuálních sociálních sítí.

Také se zdá, že dlouhodobě prohrávají souboj s konkurencí na Instagramu i Facebooku. Jejich platformy jsou pro inzerenty i uživatele čím dál méně zajímavé. A o to víc začali sázet na "šílenou" vizi Marka Zuckerberga.

Zdá se, že investoři toto poselství, respektive jeho nedostatek, pochopili. Společnost je v těchto dnech ještě více než kdy jindy show právě jejího CEO. Otázkou teď je, zda má pravdu Zuckerberg, jakožto vizionář, nebo dav investorů, kteří společnosti věří méně a méně.

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.