S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

48 óra alatt sztárból gazemberré vált: Sam Bankman-Fried és az FTX cseréjének megrázó története

György Sárosi
18. 11. 2022
13 min read

Az elmúlt napokban a kriptopénzpiacot a Sam Bankman-Fried-ügy és az FTX csődje rázta meg. Ma azt nézzük meg, hogyan lett egy ''zseniális látnok'', akinek nagy dolgokat kellett volna elérnie, egy gonosztevő, aki a kriptopiacot elöntötte.

Sam Bankman-Fried

Vagyontárgyak? 26 milliárd dollár! Karakter? Ártatlan vegán és emberbarát! Jövő? A kriptopénzek világának Warren Buffettje! Csak néhány nap kellett ahhoz, hogy a Sam Bankman-Friedet körülvevő mágikus aura teljesen eloszoljon... Nézzük meg együtt, mi is történt valójában.

Az SBF 1992 márciusában született a kaliforniai Stanfordban. Szülei az egyetem jogi professzorai voltak, és már korán érdeklődött az utilitarizmus iránt, amely filozófia szerint a legjobb cselekvés az, amely a legnagyobb boldogságot hozza. Fizikát és matematikát tanult az MIT-n, ahol 2014-ben diplomázott is. Első munkahelye 2013-ban a Jane Street Capital tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF) foglalkozó vállalatnál volt, ahol 2017-ig dolgozott. Aztán felfedezte a kriptovaluták világát...

"Egy nap nagyon gazdag leszek, hogy adományozhassak és segíthessek" - ezt a mondatot SBF egész fiatalkorában ismételgette. A kriptovaluták világának felfedezése nagyszerű lehetőségnek tűnt, ahol megvalósíthatja a hőn áhított vagyonát. Ráadásul észrevett egy részletet, amit mások nem vettek észre...

Az SBF észrevette, hogy a Bitcoin $BTCUSD-0.6% ára a japán tőzsdéken magasabb, mint a világ más részein. Ezt hívják "arbitrázsnak", és az SBF úgy döntött, hogy teljes mértékben kihasználja ezt, és tőkét kovácsol az árkülönbségből. 2017 őszén megalapította az Alameda Researcht, és elkezdett BTC-vel kereskedni, akár napi 25 millió dollárért. Amikor elég pénzt keresett, úgy döntött, hogy a következő szintre lép. Így 2019 tavaszán az SBF megalapította az FTX kriptotőzsdét, amely meteorikus növekedésének köszönhetően a szegmens három legnagyobb szereplője közé került. Az SBF kezd a média kedvencévé válni, akik kezdik az első hozzászólásból származó szlogeneket "papagájként" ismételgetni...

Az SBF egy hullámvölgyben volt, és miközben egyik interjút a másik után forgatta, a felszín alatt, vagy inkább a bahamai főhadiszállásán lassan kezdett buborékosodni a víz, és olyan problémát forralt fel, amely nagyon hosszú időre megbéníthatja az egész kriptopénzpiacot. A Bahamák a maga nemében érdekes. SBF kilenc másik emberrel élt ott egy luxus penthouse-ban, és mostanra kezd kiderülni, hogy ezek az emberek valamiféle szerelmi viszonyt folytattak egymással (a részleteket jobb, ha nem derítjük ki). És maga SBF is ott "találta meg" választottját.

  • Hogy jobban megóvjuk Önt a barátnőjével való kapcsolattól, először nézzük meg, mi is valójában az Alameda Research. A milliárdos Sam Bankman-Fried (az FTX alapítója és vezérigazgatója) kriptopénz-birodalma hivatalosan két fő részre oszlik: FTX (a tőzsdéje) és Alameda Research (kereskedőcége), mindkettő óriás a saját iparágában. De bár két különálló üzletágról van szó, a megosztottság egy kulcsfontosságú helyen megszakad: az Alameda mérlegében, a CoinDesk által átnézett privát pénzügyi dokumentum szerint.
  • Mérlegüktele van FTX-szel - konkrétan a tőzsdén kibocsátott FTT token, amely a tulajdonosoknak kedvezményt ad a kereskedési díjakból a piacukon. Bár ebben nincs semmi szokatlan vagy rossz, ez azt mutatja, hogy a kereskedési óriás Bankman-Fried Alameda olyan alapokon nyugszik, amelyek nagyrészt egy testvérvállalat által kitalált érméből állnak, nem pedig egy független eszközből, mint a fiat valuta vagy egy másik kriptopénz. Ez a helyzet arra utal, hogy az FTX és az Alameda közötti kapcsolatok szokatlanul szorosak.
  • Alameda az FTX másik fele. Crypto Empire. Az FTX a kriptotőzsde, az Alameda pedig a kereskedési "kar". Az Alameda központi szerepet játszik az egész modellben, mivel a kereskedés és az árjegyzői tevékenység révén jelentős bevételeket termel. Ez visszavezet minket a jelentéshez - Kiderült, hogy az Alameda vagyona június 30-án 14,6 milliárd dollár volt. Volt azonban 1 probléma. Az ellenőrzés kimutatta, hogy az FTT-ben 5,8 milliárd dollárnyi eszközt tartottak (3,66 milliárd dollár zárolatlan + 2,16 milliárd dollár biztosíték). Az FTX tehát elválaszthatatlanul kapcsolódik az Alamedához. Ha az FTX elbukik, az FTT elveszíti célját, és az Alameda kezében marad a párolgó jelkép.

Vissza a témához SBF barátjával. Az Alameda Research vezérigazgatója a huszonnyolc éves Caroline Ellison volt, aki hatalmas Harry Potter-rajongó és lelkes matematikus. Eddig az egyetlen munkatapasztalata a Jane Street junior kereskedőjeként volt. Igen, ez ugyanaz a cég, ahol SBF is kezdte a pályafutását. Ott is megnézte őt.

Caroline Ellison

Furcsának találja, hogy egy olyan céget, amely az FTX-től kölcsönkapott dollármilliárdokkal (összesen kb. 10 milliárd dollárral) játszott, egy ilyen tapasztalatlan ember vezette? Talán "megnyugtatja" Önt, hogy az FTX COO-ja a huszonnyolc éves Constance Wang volt, aki korábban a Credit Suisse kockázati osztályán dolgozott.

SBF és "gyermekcsapata" olyan járművet hozott létre a Bahamákon, amely összetettségében még a jól ismert Lehman Brothers kolosszust is könnyedén felülmúlja. Az SBF már régóta a kriptovilág megmentőjét játssza, és egyre több vállalatba fektet be nagy összegeket.

De ami a felszínen hihetetlen üzleti sikernek és egy új Warren Buffett születésének tűnt, az a felszín alatt csak egy buborék felfújását jelentette. Az SBF még Elon Muskhoz is csatlakozni akart a Twitter megvásárlásában, de ő hitetlenkedett és visszautasította.

Az FTX tőzsde, más kriptoprojektekhez hasonlóan, sokat látott a sportban. A Major League Baseball vagy a Mercedes AMG F1 csapat egyik fő partnere volt. Az FTX befektetője volt a legendás Tom Brady, aki feleségével, Gisele Bundchen-nel együtt 650 millió dollárt fektetett be. Ha már a befektetőknél tartunk, a legendás Sequoia kockázati tőkealap is köztük volt. Az egyik első online találkozó résztvevői által elmesélt történet szerint az SBF egész idő alatt League of Legendset játszott, a cég vezetősége mégis izgatott volt. Azt mondták, ő egy látnok volt, aki meg fogja változtatni a világot.

És most ugorjunk vissza az időben a múlt előtti hétre. A CoinDesk ugyanis azzal a hírrel állt elő, hogy az Alameda Research - az a cég, amelynek az FTX 10 milliárd dollárt kölcsönzött az ügyfeleitől - mérlegének nagy része az FTT tokenben, az FTX saját tokenjében van. Mivel a cég az FTT-t használta a hitelek fedezeteként, a token árfolyamának bármilyen csökkenése az egész csoport összeomlásához vezető kaszkádot indíthatott el. Ráadásul az FTT token ára kizárólag az FTX azon ígéretén alapult, hogy a tokent mindig 22 dolláros áron váltja vissza. Tökéletes kártyavár.

Changpeng Zhao, a Binance tőzsde vezetője később hozzáadta a nevét az üsthöz. Azt tweetelte, hogy az általa talált információk alapján a Binance eladja az FTT tokenjeit, amelyek akkoriban körülbelül 500 millió dollárt értek. A hógolyó elkezdett lefelé gurulni...

Changpeng Zhao és az SBF

Abefektetők pánikba estek, és tömeges pénzkivonási hullámot indítottak FTX számláikról - három nap alatt több mint 6 milliárdot. Normális esetben ez addig napi tízmilliókat jelentett. Kiderült, hogy az FTX-nek több mint 8 milliárdos adóssága és alig 900 milliós vagyona volt.

Az FTT összeomlott. Az FTX-nek kétségbeesetten szüksége volt pénzre. Ekkor jelent meg újra a Binance vezetője a színen, aki azt mondta, hogy megpróbálja megmenteni az FTX-et, és megvásárolja a vállalatot. De nem volt ez csak a sakkjátszma része? Néhány óra múlva CZ azt írta, hogy ebben az esetben nem tud segíteni.

Pénteken aztán jött a várva várt - a vállalat hivatalos közleményben jelentette be, hogy az egész csoport önkéntes csődeljárást indított. Az SBF lemondott pozíciójáról. John J. Ray III vette át a vezérigazgatói tisztséget. A vicces része? Ez a vezető a csőd idején a jól ismert Enron vállalatot vezette.

Mi a következő lépés? A befektetők már most elkezdték lassan leírni a befektetett pénzeszközöket. Egy-két milliárd állítólag teljesen elpárolgott. Rosszabb lehet azonban az egész kriptopénzpiacra gyakorolt hatás és a dominóhatás kiváltásának lehetősége. Már arról beszélnek, hogy más tőzsdék is a küszöbön állnak.

SBF ellen most a hatóságok nyomoznak a csapat többi tagjával együtt, és folyamatosan arról folyik a vita, hogy mikor és hová próbál majd megszökni, hogy elkerülje a börtönbüntetés veszélyét. Elterjedtek a találgatások, hogy az SBF Dubaiba tervezi a szökést, amire az emberek rájöttek, és rendszeresen követik és megosztják a gyanús járatokat, amelyeket a szökéshez társítanak.

Ne higgye, hogy ezzel vége a történetnek. Lassan olyan információk kerülnek napvilágra, amelyek tovább ássák alá az SBF által felépített birodalmat.

Soros György és Sam Bankman-Fried

Soros György volt a demokraták legnagyobb adományozója a legutóbbi választásokon, több mint 120 millió fonttal. Sam Bankman-Fried, aki most szökésben van, volt a második. De miért támogatta őket?

Sokan világosan látják - az amerikai rezsim egy démoni, haldokló szörnyeteg, amelyet teljesen a globalista érdekek irányítanak.

Kriptopénz szabályozás a láthatáron?

Amikor az FTX platform a múlt héten hirtelen összeomlott, azonnal eltörölve a 30 éves alapító, Sam Bankman-Fried vagyonát, a nyilvánosság hamar észrevette, hogy a cég és a Demokrata Párt között több szál is húzódik, amelyek furcsa módon Ukrajnán keresztül futnak.

Bankman-Fried maga is Joe Biden elnök kampányának egyik fő támogatója lett a 2020-as választási ciklusban. Az önjelölt "hatékony altruista" közel 39 millió dollárt adományozott a demokratáknak a félidős választásokon, amelyek néhány nappal azelőtt zajlottak, hogy cége összeomlott. Akár 1 milliárd dollárt is készül elkölteni arra, hogy a 2024-es választási ciklusban a demokraták maradjanak a Fehér Házban.

Az év elején a Bankman-Fried kezdeményezést indított az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumával, hogy adományokat gyűjtsön a bajba jutott ország számára, amely milliárdos humanitárius és katonai támogatásokat kapott a Biden-kormányzattól, így ez "az első eset, amikor egy kriptovaluta tőzsde csatornát biztosít kripto adományok számára egy állami pénzügyi intézmény számára", egy ukrán kriptofilmes cég szerint. Az FTX átváltotta az adományokat fiat valutára, és átadta a pénzeszközöket az Ukrán Nemzeti Banknak.

"Az ukrajnai konfliktus kezdetén az FTX úgy érezte, hogy minden lehetséges módon segítséget kell nyújtania" - mondta Bankman-Fried a közleményben. "Azáltal, hogy a Digitális Átalakulás Minisztériumával együttműködve létrehoztuk a fizetési sávokat és megkönnyítettük a kriptoadományok fiat pénznemre való átváltását, az Ukrán Nemzeti Banknak lehetőséget adtunk arra, hogy segítséget és forrásokat nyújtson azoknak az embereknek, akiknek a legnagyobb szükségük van rá."

Órákkal azután, hogy a vállalat csődöt jelentett, az FTX általános jogtanácsosa, Ryne Miller azt mondta, hogy a vezetők "vizsgálják a pénztárcák mozgásával kapcsolatos rendellenességeket". A vállalat állítólag "elővigyázatossági lépéseket tett, hogy minden digitális eszközt hideg tárolóba helyezzen", mivel az Elliptic kockázatkezelő cég nyilvánosságra hozta, hogy a feltételezett hackelés során akár 477 millió dollár is eltűnt az FTX-ből.

Az FTX összeomlása felkeltette a szövetségi törvényhozók és a szabályozó hatóságok figyelmét. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre a múlt héten azt mondta, hogy a Biden-kormányzat úgy véli, hogy a kriptovaluták "a hétköznapi amerikaiaknak árthatnak", ha "megfelelő felügyelet" nélkül maradnak.

  • Mit gondolsz az SBF és az FTX körüli zűrzavarról? 🤔

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.