S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

A Coca-Cola vezérigazgatója hatalmas részvénycsomagot vásárolt. Kellene?

György Sárosi
19. 11. 2022
6 min read

A Coca-Cola egyik igazgatója nemrégiben nagy mennyiségű KO-részvényt vásárolt a nyílt piacon. Ezek a bennfentes vásárlások értékes kereskedési jelzéseket adhatnak. A bennfentesek számos okból adnak el vállalati részvényeket. De csak egyetlen okból vásárolnak részvényeket - azt várják, hogy növekedni fognak.

The Coca-Cola Company

Coca-Cola vezérigazgatói vásárlások

Az adatok azt mutatják, hogy október 28-án Herb Allen igazgatósági tag 33 200 darab Coca-Cola $KO+0.3% részvényt vásárolt cége, az Allen & Company számára, részvényenként 60,18 dolláros áron. Az ügylet körülbelül 2,0 millió dollárjába került, és a közvetlen és közvetett részesedése 261 664 részvényre emelkedett.

Allen 2002 óta az Allen & Company, egy New York-i székhelyű privát befektetési banki cég elnöke. Az Allen & Company előtt a T. Rowe Price-nál és a Botts & Co. Ltd.-nél töltött be pozíciókat.Ami itt kiemelkedő, hogy ez az ügylet az Allen & Company részesedését a Coca-Colában körülbelül 50%-kal növelte. Ez arra utal, hogy Allen eléggé bízik abban, hogy a részvények emelkedni fognak.

Emelt egész éves kilátások

A Coca-Cola nemrégiben szilárd harmadik negyedéves eredményeket ért el.

Az időszak nettó árbevétele 10%-kal, 11,1 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest (szemben az elemzők 10,52 milliárd dolláros előrejelzésével), a szerves (nem GAAP szerinti) árbevétel pedig 16%-kal emelkedett. Eközben az egy részvényre jutó korrigált nem GAAP szerinti eredmény 7%-kal 0,69 dollárra emelkedett, ami kényelmesen meghaladta a 0,64 dolláros konszenzusos előrejelzést. Az összehasonlítható működési árrés (nem GAAP) 29,5% volt, szemben az előző évi 30,0%-kal.

"Üzletünk rugalmasan működik a dinamikus működési és makrogazdasági környezetben. Erős márkaportfóliónkba fektetünk be, amely a sarokköve annak, hogy hosszú távon értéket tudjunk nyújtani részvényeseinknek" - mondta James Quincey, elnök-vezérigazgató.

E teljesítmény alapján a vállalat megemelte a 2022-re vonatkozó bevételi és eredménybecslését. 14-15%-os bevételnövekedést vár a korábbi 12-13%-os előrejelzéssel szemben, és 6-7%-os EPS-növekedést a korábbi 5-6%-os előrejelzéssel szemben.

Meggyőző osztalékhozam

ACoca-Cola 2,87%-os osztalékhozamot kínál a jövedelemtermelő befektetőknek, ami jóval magasabb, mint az S&P 500 index 1,64%-os hozama. A vállalatnak az elkövetkező években is szilárd osztaléknövekedést kell elérnie. Ennek oka, hogy a Coca-Cola osztalékfizetési aránya 2022-ben körülbelül 71%-os lesz, így marad pénz az üzlet növekedésére és az adósság csökkentésére. Ezért a vállalat osztalékának növekedését a jövőben a nyereséggel összhangban várjuk.

Elemzői értékelések

Az előrejelzést 14 Wall Street-i elemző alapján állították össze, akik az elmúlt három hónapban 12 hónapos árcélokat adtak a Coca-Colára. Az átlagos árcél 66,29 dollár, a legmagasabb előrejelzés 76,00 dollár, a legalacsonyabb pedig 59,00 dollár. Az átlagos célár 8,11%-os változást jelent a legutóbbi 61,32 dolláros árhoz képest.

Coca-Cola részvény előrejelzés és célár

A KO részvények magas értékelése

A Coca-Cola prémium értékelését nagymértékben alátámasztja az iparág vezető jövedelmezősége. 24,31-es határidős ár/nyereség (P/E) mutatója 31,07%-kal magasabb, mint az iparág határidős P/E mutatója. Tekintettel arra, hogy a vállalat folyamatosan növekszik és osztalékkirály, valószínűleg magasabb értékelési szorzót érdemel a piac részéről.

Még mindig úgy gondolom, hogy a KO részvények drágák. A Coca-Cola értékméretű vállalatként nagyrészt kimerítette szerves növekedési potenciálját, termékpalettája már most is nagyon széles, és különböző becslések szerint az amerikai üdítőital-piaci részesedése több mint 40%. Várakozásaink szerint más régiókban is hasonló lesz a helyzet, ami meglehetősen megnehezíti a vállalat számára a piaci ütemet meghaladó növekedést. Ebből a szempontból a közel 27-es árfolyam-nyereség arány valóban nagyon magas, és nem veszi figyelembe a lehetséges gyengébb gazdasági kilátásokat. Ezért a viszonylag defenzív pozíció és a diverzifikált piaci kitettség ellenére úgy vélem, hogy a Coca-Cola részvényei jelenleg túl drágák.

Következtetés

A Coca-Cola egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek nem valószínű, hogy bárkit is gyorsan meggazdagítanak. A Coca-Cola részvényeinek árfolyama ezen a szinten semmiképpen sem számít alkunak, de egy ilyen minőségi és rendkívül jól vezetett vállalkozással nem valószínű, hogy a közeljövőben árengedménnyel fognak kereskedni. Az inflációtól való félelem is túlzó, mivel a Coca-Cola az egyik olyan alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalat, amely a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy megbirkózzon az emelkedő nyersanyagköltségekkel.

KIZÁRÓLAG: Az itt található valamennyi információ kizárólag tájékoztató jellegű, és semmiképpen sem minősül befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.