S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Glavni izvršni direktor družbe Coca-Cola je kupil velik del delnic. Ali bi morali?

Mladen Rudonja
19. 11. 2022
4 min read

Eden od direktorjev družbe Coca-Cola je nedavno na prostem trgu kupil velik paket delnic družbe KO. Ti nakupi notranjih informacij so lahko dragoceni trgovalni signali. Insajderji prodajajo delnice podjetja iz več razlogov. Toda delnice kupujejo le iz enega razloga - pričakujejo, da bodo rasle.

Družba Coca-Cola

Nakupi direktorja družbe Coca-Cola

Podatki kažejo, da je član uprave Herb Allen 28. oktobra za svoje podjetje Allen & Company kupil 33.200 delnic družbe Coca-Cola $KO+0.3% po ceni 60,18 dolarja na delnico. Posel ga je stal približno 2,0 milijona dolarjev, njegov skupni neposredni in posredni delež pa se je povečal na 261.664 delnic.

Allen je od leta 2002 predsednik družbe Allen & Company, zasebnega investicijskega bančnega podjetja s sedežem v New Yorku. Pred prihodom v družbo Allen & Company je opravljal dela v družbah T. Rowe Price in Botts & Co. Ltd. Pri tem izstopa dejstvo, da je ta posel povečal delež družbe Allen & Company v družbi Coca-Cola za približno 50 %. To pomeni, da je Allen precej prepričan, da se bo delnica povečala.

Povečane celoletne napovedi

Družba Coca-Cola je nedavno objavila dobre rezultate za tretje četrtletje.

V tem obdobju so se čisti prihodki na letni ravni povečali za 10 % na 11,1 milijarde dolarjev (v primerjavi z napovedjo analitikov v višini 10,52 milijarde dolarjev), pri čemer so se organski prihodki (ne po metodologiji GAAP) povečali za 16 %. Prilagojeni dobiček na delnico, ki ni bil izračunan po načelih GAAP, se je povečal za 7 % na 0,69 USD, kar je precej več od soglasno napovedanih 0,64 USD. Primerljiva marža iz poslovanja (ki ni izračunana po načelih GAAP) je bila 29,5 % v primerjavi s 30,0 % v predhodnem letu.

"Naše poslovanje je odporno v dinamičnem poslovnem in makroekonomskem okolju. Vlagamo v naš močan portfelj blagovnih znamk, ki je temelj naše sposobnosti zagotavljanja dolgoročne vrednosti našim delničarjem," je dejal James Quincey, predsednik uprave in izvršni direktor.

Na podlagi te uspešnosti je podjetje zvišalo oceno prihodkov in dobička za leto 2022. Zdaj pričakuje 14-15-odstotno rast prihodkov v primerjavi s prejšnjo napovedjo 12-13 % in 6-7-odstotno rast dobička na dobiček v primerjavi s prejšnjo napovedjo 5-6 %.

Prepričljiv dividendni donos

Družba Coca-Cola vlagateljem ponuja 2,87-odstotni dividendni donos, kar je precej več od 1,64-odstotnega donosa indeksa S&P 500 . Podjetje naj bi v prihodnjih letih zagotovilo tudi solidno rast dividend. Razlog za to je, da bo delež izplačil dividend družbe Coca-Cola leta 2022 znašal približno 71 %, kar pomeni, da bodo ostala sredstva za rast podjetja in zmanjšanje dolga. Zato pričakujemo, da se bo dividenda podjetja v prihodnje povečevala v skladu z njegovimi prihodki.

Ocene analitikov

Napoved je bila sestavljena na podlagi 14 analitikov Wall Streeta, ki so v zadnjih treh mesecih ponudili 12-mesečne ciljne cene za družbo Coca-Cola. Povprečna ciljna cena je 66,29 USD, najvišja napoved je 76,00 USD, najnižja pa 59,00 USD. Povprečna ciljna cena predstavlja 8,11-odstotno spremembo glede na zadnjo ceno 61,32 USD.

Napoved in ciljna cena delnic družbe Coca-Cola

Visoko vrednotenje delnic KO

Razmerje med prihodnjo ceno in dobičkom (P/E) družbe Coca-Cola, ki znaša 24,31, je za 31,07 % višje od prihodnjega razmerja P/E v panogi. Glede na to, da podjetje stalno raste in je kralj dividend, si verjetno zasluži višje vrednotenje s strani trga.

Še vedno menim, da so delnice KO drage. Podjetje Coca-Cola je v veliki meri izčrpalo svoje možnosti za organsko rast kot podjetje z visoko dodano vrednostjo, njegova ponudba izdelkov je že zelo široka in po različnih ocenah je njegov delež na ameriškem trgu brezalkoholnih pijač več kot 40 %. Pričakujemo, da bodo razmere v drugih regijah podobne, zaradi česar bo podjetje precej težko raslo nad tržnim tempom. S tega vidika je razmerje med ceno in dobičkom, ki znaša skoraj 27, res zelo visoko in ne upošteva morebitnih slabših gospodarskih obetov. Zato menim, da je delnica družbe Coca-Cola kljub relativno defenzivnemu položaju in razpršeni tržni izpostavljenosti trenutno predraga.

Zaključek

Coca-Cola je eno tistih podjetij, ki verjetno ne bo hitro obogatilo nikogar. Cena delnice družbe Coca-Cola na tej ravni nikakor ni ugodna, vendar tako kakovostno podjetje, ki je tudi zelo dobro upravljano, verjetno ne bo še kmalu trgovalo s popustom. Tudi strahovi pred inflacijo so v veliki meri pretirani, saj je Coca-Cola eno od osnovnih potrošniških podjetij, ki se najbolje spopada z naraščajočimi stroški surovin.

IZJAVA: Vse informacije v tem dokumentu so zgolj informativne narave in nikakor ne predstavljajo naložbenega priporočila. Vedno opravite lastno analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.