S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Morgan Stanley: Продавайте тази акция незабавно, цената й може да падне с 87%

Игор Иванов
21. 11. 2022
1 min read

Докато през 2020 г. и 2021 г. акциите на Carvana се смятаха за категоричен победител в ерата на пандемията, тази година е точно обратното. Трудно ще намерите акция, която да е спаднала с повече от 97% през изминалата година, както CVNA. Това обаче може да не е всичко, тъй като анализаторите вече очакват по-нататъшни спадове в рамките на десетте години.

Morgan Stanley

И така, какво се случва?

Акциите на Carvana за $CVNA+8.8% се покачват рязко през по-голямата част от 2020 и 2021 г., като достигат максимална пазарна оценка от над 60 млрд. долара. Неуредици във веригата за доставки доведоха до недостиг на нови автомобили, който накара купувачите да се насочат към пазара на употребявани автомобили. В резултат на това цените на употребяваните автомобили започнаха да растат. А в най-страшния период на пандемията Carvana предлагаше на хората възможността да купуват автомобили онлайн и да ги доставят до домовете им. Сега обаче пазарът на употребявани автомобили се забавя, което нанася удар върху Carvana и други дилъри.

Акциите на CVNA са се понижили с 97,12% през последната година

Резултати за третото тримесечие

Ето как Carvana се представи в сравнение с оценките на анализаторите, събрани от Refinitiv:

  • Загуба на акция: 2,67 долара при очаквани 1,94 долара
  • Приходи: 3,39 млрд. долара спрямо 3,71 млрд. долара

Почти всички аспекти на дейността на Carvana са намалели спрямо предходната година, включително брутната печалба е спаднала с 31% до 359 млн. долара. Продадените бройки на дребно са намалели с 8% спрямо третото тримесечие на 2021 г. до 102 570 автомобила, а брутната печалба на единица - показател, който се следи от инвеститорите - е спаднала с повече от 1100 до 3500 долара.

"Икономическата среда остава несигурна, но ние сме съсредоточени върху целта да доведем компанията до рентабилност", заяви в доклада главният изпълнителен директор и съосновател на Carvana Ърни Гарсия. "Въпреки че напредъкът рядко е праволинеен, ние продължаваме да сме на път да се превърнем в най-големия и най-печеливш търговец на дребно на автомобили."

Вчетвъртък Гарсия определи следващата година като "трудна" за компанията, като се позова на нормализирането на сектора на употребяваните превозни средства от завишените му нива и повишаването на лихвените проценти, наред с други неща.

https://youtu.be/DH4jtebrksw

Опасенията на анализаторите нарастват

Настоящата обстановка кара някои анализатори от Уолстрийт да се тревожат за бъдещето на Carvana.

"Въпреки че компанията продължава да предприема мерки за намаляване на разходите, смятаме, че влошаването на пазара на употребявани автомобили в комбинация с нестабилната среда на лихвените проценти и финансирането увеличава съществения риск за перспективите", пише Адам Джонас, анализатор в Morgan Stanley $MS+0.3%, в бележка до инвеститорите в петък.

Годината беше трудна за Carvana. През ноември 2021 г. компанията съобщи, че купува автомобили твърде бързо, за да задоволи експлозивния си растеж, и се сблъсква с оперативни проблеми, за да отговори на търсенето на клиентите. През април компанията призна, че е натрупала твърде много инвентар преди първото тримесечие на 2022 г. и не очаква забавяне на продажбите поради по-високите лихвени проценти, високите цени на автомобилите и растящите цени на бензина. През май тя пое дълг в размер на милиарди евро, за да купи компанията за търгове на автомобили Adesa в сделка за финансиране, която някои анализатори разкритикуваха.

През май Carvana съкрати около 2500 служители в опит да намали разходите си след няколко разочароващи тримесечия. Компанията работи за подобряване на рентабилността, но в писмо до акционерите в четвъртък ръководството ѝ признава, че има да извърви дълъг път.

ОТКАЗ : Цялата информация, предоставена тук, е само с информативна цел и по никакъв начин не представлява инвестиционна препоръка. Винаги правете собствен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.