S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Vigyázz magadra, más nem fogja megtenni - mondja a gazdaság legfiatalabb cseh népszerűsítője, Štěpán Drábek.

György Sárosi
21. 11. 2022
15 min read

Ebben az interjúban a közgazdaságtan legfiatalabb cseh népszerűsítőjének nézeteivel és történetével foglalkozunk. Mit gondol Štěpán Drábek a fiatalok pénzügyi műveltségéről és a bitcoin jövőjéről?

Štěpán Drábek emberek ezreit oktatja online

Vallják be - ki tudta Önök közül 15 évesen, hogy létezik olyan, hogy infláció, recesszió vagy költségvetési politika? Személy szerint nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen kifejezést a mindennapi beszélgetésekben abban az időben használtam volna. De nem így van ez Štěpán Drábek esetében, akit annyira magával ragadott a közgazdaságtan, hogy elhatározta, hogy még a tudatosságot is elterjeszti róla - különösen a Economics Made Simple projektjével. És el kell ismernem, hogy nagyszerű munkát végez! Hálózatain mindennel foglalkozik, ami ezzel a területtel kapcsolatos. A pénzügyi világ különböző szakértőit és személyiségeit is meghívja podcastjaiba és interjúiba. De úgy döntöttem, hogy ezúttal kicsit felcseréljük a szerepeket, és interjút készítek Stepannal. Természetesen különösen a közgazdaságtanról és annak népszerűsítéséről, de a fiatalok pénzzel és a jövő biztosításával kapcsolatos nézeteiről is.

1) Menjünk sorrendben. Hogyan kezdted el azt csinálni, amit csinálsz? Végül is a közgazdaságtan, a pénzügyek, a piacok és minden, ami ezzel kapcsolatos, nem egy közös hobbi a társaid között. Ráadásul a tudásodból ítélve, te is voltál már egy kicsit ezen a területen. Mi késztetett erre? Mi a fő motivációja?

Az élet néha véletlenszerű. Számomra a közgazdaságtan tanulása nem hosszú távú terv volt, hanem csupán a 2020-as év első zárlatának egy hosszú pillanatának és egy bonyolult algoritmus kimenetének kombinációja a YouTube-on, ahol ajánlották nekem az első interjút egy számomra akkor még teljesen ismeretlen közgazdásszal, Dominik Stroukal, amelyben a bitcoinról beszélt. Akkoriban teljesen magával ragadott a gyönyörű előadása, és különösen a benne foglalt érdekes információk. Ez egy képzeletbeli szikrát gyújtott bennem, annak a felismerésnek a formájában, hogy van egy bizonyos terület, amely összekapcsolja az érdeklődési körömet, amely akkoriban a pénz, a társadalom működése és bizonyos mértékig a matematika volt. Ez a terület, ahogyan az már bizonyára mindenki számára világos, a közgazdaságtan, amely engem is érdekelt a különböző érdekes részterületek széles skálájával.

Ha a közgazdasági tanulmányaim motivációjáról kérdezel, a fő motivációm az egyszerű függőség. Függés bizonyos társadalmi, történelmi és politikai összefüggések fokozatos megértésének folyamatától (bár természetesen soha nem érthetem meg teljesen, ettől végtelenül messze vagyok világunk határtalan komplexitása miatt). A gazdaságban az a nagyszerű, hogy pontosan ezt a lehetőséget kínálja az embereknek.

2) Valószínűleg mindannyian szeretnénk, ha javulna a gazdasági és pénzzel kapcsolatos tudatosság és oktatás szintje hazánkban. Ön szerint hogyan lehetne ezt a legjobban megvalósítani? Különösen a fiatalok körében.

Minden emberi cselekvés mögött, annak utólagos elemzéséhez meg kell keresni a döntés mögött álló ösztönzőket. Ezért ha el akarunk érni egy célt - a jobb gazdasági műveltséget -, akkor először is olyan környezetet kell teremtenünk a megfelelő ösztönzőkkel, amely alapján az emberek spontán úgy fognak cselekedni, ahogyan mi szeretnénk, mindenféle ajánlás, kényszerítés vagy szabályozás nélkül. Úgy gondolom, hogy ma nagyobb az ösztönzés arra, hogy érdeklődjünk a pénz, a befektetések és a gazdaság működése iránt, mint valaha. Olyan környezetben élünk, ahol példátlanul magas az infláció és a kormányok hatalmas és egyre növekvő költségvetési felelőtlensége. Úgy vélem, hogy ezek a tényezők most erős ösztönzőket teremtenek arra, hogy nagyobb érdeklődést tanúsítsanak a személyes pénzügyek iránt. Ezt ma már világosan láthatjuk - a befektetések iránti érdeklődés több éve messze a legmagasabb. Úgy vélem azonban, hogy ez a hátrányára válhat. A befektetések természetesen nem mindenkinek valók. Ez egy szakmai terület, és nem mindenki képes megérteni, vagy egyszerűen nem akarja értékes idejének jelentős részét, amelyet más tevékenységekre is fordíthatna, arra fordítani, hogy megpróbálja megőrizni nehezen megkeresett és megtakarított pénze vásárlóerejét. Sajnos a mai környezet szinte minden embert befektetésre kényszerít, függetlenül attól, hogy mire összpontosít és mire specializálódik. Ezek a "képzetlen" személyek aztán - és ez nem volt előre váratlan - utólag megbocsáthatatlan hibákat követnek el. Nem véletlen, hogy ezzel egyidejűleg a befektetési csalások száma, illetve az ilyen célokra használt kétes platformok száma is szédítő ütemben növekszik.

A fiatalok, mondjuk, az én kortársaim esetében a helyzet nagyon hasonló, de bizonyos szempontból mégis más. Míg a gazdaságilag aktív polgárok szükségét érzik annak, hogy pénzüket úgy osszák be, hogy idővel ne veszítsenek sokat vásárlóerejükből, addig a fiatalok inkább a kockázatosabb befektetéseket keresik, amelyek potenciális sikere révén vagyonukat meghaladóan gazdaggá válhatnak. A különbség tehát a kockázatkerülésben rejlik. Ezért azok az eszközök, amelyekbe az én generációm elsősorban befektet, sajnos kripto-eszközök.

3) Az utóbbi időben sok szó esik arról, hogy a pénzügyi és befektetési influencereknek sok közük van a pénzügyi oktatáshoz. Látsz-e javulást a munkád révén például a családod, a barátaid és az osztálytársaid körében?

Természetesen a családomban és az osztálytársaim között is nagy érdemem, hogy legalább egy kicsit megértették a közgazdaságtant.

4) Észrevettem, hogy Ön nagy rajongója a bitcoinnak. Nem árjóslást fogok itt kérni (de persze ha van, akkor adhatsz 😊), inkább az érdekel, hogy lehetséges-e, hogy egyszer majd kiváltja az aranyat? Mit gondol El Salvador lépéseiről?Vajon az elnök ott segített a kriptovalutáknak, vagy inkább bemocskolta a nevüket a kiskereskedelemmel?

Ha jól értem, azt kérdezi tőlem, hogy a bitcoin digitális arannyá fog-e válni egy stabil eszköz - egy biztonságos menedék, nem pedig pénz - értelmében, mivel az arany ma sehol sem szolgál pénzként. Szerintem a bitcoinban minden hozzávaló megvan ehhez, elvégre az arany egyetlen nagy előnye a bitcoinnal szemben a kora és az "idő próbája". Egyébként a bitcoin minden másban egyértelműen dominál (kivéve talán az emberek pszichológiai kötődését az arany fiktív stabilitásához), legalábbis ami a monetáris tulajdonságokat illeti.

El Salvador példaértékű, de nagyon szégyenteljes és egyben eléggé ijesztő példája annak, hogy a bitcoin közösség mennyire irracionális, sőt néha erősen fanatikus tud lenni. A bitcoinosok, ha szabad általánosítanom, általában libertáriusok - a személyes és gazdasági szabadság hívei. Sajnos az elmúlt években számos szemet gyönyörködtető példa látott napvilágot arra, hogy olyan képmutatók, akiknek nem okoz gondot ideológiai irányultságuk, aktívan támogatják az ottani diktatórikus rezsimet azzal, hogy teljes komolysággal az arcukon legitimálják El Salvador elnökének tevékenységét, aki a törvényhozás erejével kényszeríti polgárait az általa preferált viselkedésre - a bitcoin törvényes fizetőeszközként való általános elfogadására. Még mindig nem értem, hogy a bitcoin-közösség egy hatalmas szegmense, beleértve számos ismert helyi vezetőjét, akiknek gyökerei az osztrák közgazdasági iskola termékeny talajából nőttek ki, hogyan támogathat egy nacionalista rezsimet, és hogyan támogathatja, hogy erőszakkal kényszerítsék a bitcoin elfogadását az adott nemzet uralkodójának.

5) Ajánlaná-e a fiataloknak a tőzsdei befektetéseket?Van kedvenc részvénye, ETF-je vagy akár egy adott szektor?

A konkrét részvénycímek kiválasztása túlságosan kockázatos és aránytalan a képzetlen laikusok tudásához képest. Sajnálom, de távol áll tőlem, hogy befektetési tanácsokat adjak másoknak a (nem)kompetenciámból kifolyólag.

6) Kitől (rajtad kívül persze 😊) kellene tanulniuk a fiataloknak a pénzügyekről? Vannak példaképei?Valaki, akinek a véleményét mindig szívesen meghallgatod?

Szinte minden információ legjobb forrása a könyv. Olvassa el, a Liberális Intézet lefordított mindent, ami fontos a közgazdaságtanban, ráadásul a nagy része ingyenes. Én személy szerint szívesen olvasom a Roklen24 cikkeit, elsősorban a pénzpiacok világának legavatottabb emberétől, Jan Berkától, és hallgatom a Ve vata podcastot (különösen jók a Dominik Stroukallal készült epizódok). Ugyanakkor naponta borzongva nézem a cseh pénzügyi YouTube-on és más közösségi oldalakon a csábító előnézeti képeket. Ezek az emberek - nem járnék messze az igazságtól, ha kifejezetten sarlatánoknak/amatőröknek bélyegezném őket - olcsó, sekélyes befektetési leckéket árulnak, amelyek többnyire nem empirikusan sikeres befektetési stratégiákon alapulnak. Ezek olyan emberek, akik kizárólag azokhoz a témákhoz értenek, amelyekről rendkívül népszerű és jövedelmező videókat adnak ki. Ezzel nem feltétlenül lenne semmi baj, elvégre az emberek önként vesznek részt ezekben az ügyletekben; a probléma azonban az, hogy ez a felszínes, rosszul kidolgozott információ háttérbe szorítja az igazán jó és hasznos információkat. A bulvársajtó nyerésre áll, és sajnos ez a pénzügyi befolyásolókra is igaz. Az igazi szakértőket ritkán hallgatják meg, annak ellenére, hogy sokéves tudásuk és néha kiváló beszédkészségük van (kedvenc közgazdászom, Dr. Pavel Potužák kiváló példa erre). Az előadásainak felvételei és a vele készült interjúk csak töredékét érik el az általam fentebb kritizált szerzőknek, annak ellenére, hogy - ki merem jelenteni - szinte enciklopédikus tudása, és mégis világos és szellemes magyarázata van. Nehéz lenne jobb közgazdászt találni a Cseh Köztársaságban, ha egyáltalán létezik ilyen ember, de szinte nincs helye - remélem, ezt a jövőben orvosolni tudom. :D)

7) Tudom, hogy ez még messze van a jövőben, de hadd kérdezzem meg: Ön szerint egy mondjuk 15-25 éves ember számíthat az állami nyugdíjra? Vagy Ön szerint el kellene kezdenie a felkészülést, és a befektetéseire kellene hagyatkoznia?

Ha figyelembe vesszük a Cseh Köztársaság lakosságának jelenlegi demográfiai alakulását, és azt néhány évvel tovább vetítjük a holnapra, lehetetlen fenntartani a jelenlegi, úgynevezett felosztó-kirovó nyugdíjrendszert anélkül, hogy az állami költségvetésben nem állna rendelkezésre elegendő pénzügyi forrás, ami kihatna a legfontosabb állami szolgáltatások, például a biztonság, az egészségügy vagy az oktatás minőségére. Vagy a jövő nyugdíjasai a jelenleg megszokottnál lényegesen alacsonyabb nyugdíjakat kapnak majd, vagy pedig rendkívül alul fogunk befektetni a nemzetünk gazdagságát megteremtő kulcsfontosságú ágazatokba - a viszonylag magas színvonalú oktatásba és az egészségügybe. Ezért senki sem számíthat idős korában állami támogatásra, különösen nem az úgynevezett Husák-gyerekek és az utánuk következő generációk - az államkasszában egyszerűen nincs pénz, és ez nem is fog változni. Az én üzenetem tehát a következő: Gondoskodjatok magatokról és a szomszédaitokról, ne számítsatok arra, hogy ezt valaki más teszi meg helyettetek, nemhogy egy ilyen pocsék költségvetési politikával rendelkező állam.

8) Mi a célod a jövőre nézve? Ön inkább olyasvalakinek látja magát, aki a közgazdaságtan és a pénzügyek oktatásával és népszerűsítésével foglalkozik, vagy inkább kormányzati tanácsadónak/közgazdásznak?

Ez nem zárja ki egymást. A következő néhány évet azzal szeretném tölteni, hogy a lehető legtöbbet olvasok és tanulok, majd a lehető legszélesebb közönséget oktatom a közgazdaságtanról, és utána az akadémiai pályára lépek. Szeretnék sokáig elhatárolódni az államtól - vagy olyan távol tartani magam tőle, amennyire csak lehet -, sokakra visszafordíthatatlanul (negatívan) rányomta bélyegét, de nem zárom ki, hogy valamikor a kérdésbe beágyazott pozícióba kerülök.

9) Van valami utolsó tanácsod az olvasóinknak? Legyen szó befektetésekről, pénzről vagy az életről általában.

Legyetek kedvesek magatokhoz, túl sok a felesleges gyűlölet és az általános rossz hangulat a társadalomban (most már tudom, hogy nem a legjobb példát mutatom a pénzügyi befolyásolók kritikájával). A történelem messze legjobb időszakát éljük, becsüljük meg ezt, és ne tegyünk meg mindent, hogy hamarosan elveszítsük.

Képezd magad. Bármennyire is közhelyes, ez a legjobb tanács. A modern központi bankrendszer alapjainak megértése nélkül, amely mindennél jobban és jobban befolyásolja a pénzügyi világot, lehetetlen kielégítő hosszú távú és stabil eredményeket elérni a befektetési tervekben.

Szeretném megköszönni Stephennek az átfogó megjegyzéseit, és sok sikert kívánok neki a jövőben! Követheted őt a hálózatain - Web, YouTube, Twitter

https://www.youtube.com/watch?v=79orh0AQbqQ

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.