S&P 500 ^GSPC 5,096.87 +0.96%
Alphabet GOOG $173.35 +9.75%
Nvidia NVDA $867.91 +5.03%
Amazon AMZN $178.79 +2.95%
Microsoft MSFT $408.98 +2.49%
Meta META $437.26 -0.93%
Tesla TSLA $170.96 +0.46%
Apple AAPL $170.66 +0.45%

Warren Buffett most adott el 4 milliárd dollár értékben részvényeket ebben az amerikai bankban. Kellene?

György Sárosi
22. 11. 2022
5 min read

Nem titok, hogy a Berkshire Hathaway vezérigazgatója, Warren Buffett kedveli a pénzügyi szektor részvényeit. Jelenlegi 49 részesedéséből a pénzügyi szektor részvényei a portfólió közel negyedét teszik ki. Ez az arány azonban kisebb, mint korábban volt, és elsősorban két okból. Az első az, hogy Buffett az elmúlt hat hónapban olaj- és gázipari vállalatokat vásárolt, a második pedig az, hogy több mint 60%-kal csökkentette a U.S. Bancorp részvényeiben lévő pozícióját, amely sok éven át a Berkshire egyik legnagyobb pozíciója volt. Ebben a cikkben ezt a drámai eladást vesszük közelebbről szemügyre.

Warren Buffett

Az ismert befektető konglomerátuma június 30. óta 84 millió darab US Bank $USB+0.3% anyavállalat részvényt adott el - derül ki az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet csütörtöki bejelentéséből.

Buffett cége 2007 óta a U.S. Bancorpot a legnagyobb részvényei közé sorolja, és január elején 145 millió részvényt birtokolt 8,1 milliárd dollár értékben. Most már csak 53 millió részvényt birtokol 2,4 milliárd dollár értékben, ami tükrözi részvényeladásait és a US Bancorp részvényeinek idei 22%-os csökkenését.

A U.S. Bancorp részvényei az elmúlt 5 évben 16,30%-ot estek.

Az eladás előtt a Berkshire költségalapja 5,4 milliárd dollár, azaz részvényenként körülbelül 38 dollár volt. Az US Bancorp részvényeivel július 1. és október 31. között, amikor az eladások túlnyomó többsége történt, részvényenként 45 dollár körül kereskedtek. A Berkshire tehát valószínűleg 18%-os nyereséget ért el az eladásain, ami körülbelül 600 millió dollárt jelent.

Az eladások egy része valószínűleg az idei harmadik negyedévben történt, mivel a Berkshire a legfrissebb eredmények szerint 4,7 milliárd dollár értékben adott el banki, pénzügyi és biztosítási részvényeket ebben az időszakban.

Miközben a Berkshire az elmúlt negyedévben nettó részvényvásárló volt, több régóta tartott pozíciót is csökkentett. A hónap elején például nyilvánosságra hozta, hogy szeptember 1. és november 1. között mintegy 275 millió dollár értékben adott el BYD-részvényeket. Így július óta 19%-kal, azaz közel 900 millió dollárral csökkentette részesedését a rivális Teslában, miután 2008 óta nem nyúlt a téthez.

Buffett először 2006-ban vásárolt USB-t

A US Bancorp a Berkshire Hathaway portfóliójának egyik legrégebbi részesedése. Warren Buffett először 2006 első negyedévében vásárolt az ország legnagyobb regionális hitelezőjének részvényeiből. És bár mindig is szűkszavúan nyilatkozott az USB álláspontjáról, Buffett elmúlt néhány negyedévben tett lépései azt sugallták, hogy valami ilyesmi lehet a láthatáron.

Végül is Buffett 2022 második negyedévében 5%-kal, azaz 6,6 millió részvényre csökkentette USB-részesedését. A 2021-es év első három negyedévének mindegyikében csökkentette a részesedését. Az igazság az, hogy Buffett fokozatosan csökkentette a Berkshire Hathaway USB-nek való kitettségét. Ezek a csökkentések azonban szöges ellentétben álltak azzal, amit sok más banki részvényekkel tett.

Éppen az utolsó pillanatban, 2022 első negyedévében a Berkshire Hathaway eladta a Wells Fargóban lévő részesedésének maradékát, és az elmúlt évek során kiszállt a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs, a PNC Financial Services és a Travelers pozíciókból.

Warren Buffett - Berkshire Hathaway, 11 legnagyobb pozíció

Természetesen Warren Buffett még korántsem végzett a nagy banki részvényekkel. A Bank of America a Berkshire Hathaway második legnagyobb részesedése az Apple után. Az ország második legnagyobb eszközállományú bankja a Berkshire teljes portfóliójának 10,3%-át képviseli.

A Berkshire Hathaway 55,2 millió részvényt birtokol a Citigroupban is, ezt a pozíciót Warren Buffett 2022 első negyedévében indította. A portfólió 0,8%-ával a Citigroup a Berkshire Hathaway 15 legnagyobb befektetésének egyike.

A Berkshire Hathaway részvényportfóliójának további pénzügyi szektorbeli részvényei közé tartozik az American Express, a Bank of New York Mellon, a Mastercard, a Visa és az Ally Financial .

Mit jelent mindez

A lényeg az, hogy a U.S. Bancorp részvényei már régóta elmaradnak a piactól, így talán nem kell túlságosan meglepődnünk azon, hogy Warren Buffett úgy döntött, itt az ideje, hogy drámaian megkönnyítse a pozíciót.

Az is feltételezhető, hogy ez nem jó hír az USB-részvények számára. Ha Warren Buffett közelmúltbeli, nagy banki részvényekkel kapcsolatos története támpontot ad, akkor a Berkshire Hathaway hamarosan még több USB-részvényt adhat el.

KIZÁRÓLAG: Az itt közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmiképpen nem minősülnek befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.