S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

3 nejčastěji používané investiční strategie. Která je pro vás ta pravá?

Martin Bartkovský
22. 11. 2022
9 min read

Každý, kdo v dnešní době investuje, by měl znát svou investiční strategii. Toto je základ, bez kterého se v budoucnu neobejdete, a který vám pomůže přiklonit pravděpodobnost výhry na vaši stranu. Dnes se tedy podíváme na to, jak naklonit pravděpodobnost výhry na naši stranu, a maximalizovat tak své zisky.

Víte, proč právě lidé, kteří jsou dnes známými investory, si tento status zasloužili?  Je to jednoduché, zkrátka měli plán, kterého se drželi po celou dobu své investiční kariéry. Tito lidé brali investování vážně už od svého začátku. Tito lidé si přesně definovali své investiční cíle. Toto jim pomohlo se odbourat od emočního jednání. Zatímco ostatní nakupovali a prodávali pouze písmenka podle toho, jakým směrem zrovna šly, tak tito lidé se chovali přesně podle svého plánu.

Osobně to za mě nejvíc vystihuje tato myšlenka.

Ztráta, kterou realizujete podle plánu, je v pořádku. Ohromný zisk, který ale realizujete v rozporu s vaším plánem, už v pořádku není.

Co tím chtěl básník říct? Musíte být připraveni, že i na cestě světem investic někdy budete muset realizovat nějaké drobné ztráty. Pokud jsou tyto ztráty realizované v rámci vašeho plánu, pak je vše v pořádku. Pokud ale svůj plán porušíte, a uděláte investici, která je v rozporu s vašim plánem, pak i když dosáhnete sebevětšího zisku, je to špatně. Proč? Protože jste jednali na základě emocí, které vás mohou v budoucnu strhnout k dalším podobným věcem, které už ale nemusí dopadnout dobře.

Co by tedy váš plán měl zohledňovat:

  • Vaše investiční cíle
  • Váš věk a dobu, po kterou chcete investovat
  • Vaši náchylnost k riziku
  • Úroveň vašich znalostí v oblasti investic
  • Vaši finanční situaci, a vaše možnosti financování případných investic

Nyní si představíme tři strategie, které vám při pochopení vašich priorit, které jsou vypsané výše, pomohou ovládat své emoce, a nakloní pravděpodobnost výhry na vaši stranu.

Průměrování nákupní ceny

Toto je skvělá strategie pro investory s vysokou náchylností k riziku, a pro ty, kteří nemají o investování hluboké znalosti. Jedná se o časově nenáročnou strategii, kterou můžete začít aplikovat i prakticky bez dalších hlubších znalostí ohledně akcií. Warren Buffett na toto téma řekl v roce 2002 následující:

https://www.youtube.com/watch?v=wSIXEXIFWgY

Tato strategie zkrátka spočívá v pravidelném odkládání určité sumy peněz, a také v pravidelných nákupech za tuto určitou sumu peněz. Například odkládáte každý měsíc 5000 korun, a ty investujete do akcií, a děláte to každý měsíc, bez ohledu na to, co se děje. Tato strategie je ideální na indexové ETF, které obsahují určitý soubor akcií. Pokud chcete tuto strategii aplikovat opravdu bezstarostně, a s minimem práce, tak doporučuji zvolit ETF kopírující americký index S&P 500. Jedná se o soubor 500 největších firem v USA. Touto investicí v podstatě sázíte na jednu z nejsilnějších ekonomik na světě, a pomocí strategie průměrování ceny si přikloníte šanci na výhru na svoji stranu.

Zde je ale také hlavní si uvědomit, že zde podstupujete nízké riziko, tudíž neočekávejte obrovské výnosy. Tato strategie je vhodná zejména k dlouhodobému, konzistentnímu budování majetku. Zkrátka než se dostaví výsledky, tak to trvá roky.

Růstová strategie

Pro tuto, a pro třetí strategii už je potřeba, abyste měli dostatečné znalosti ohledně analýzy akcií. V obou případech se jedná už o výběr jednotlivých akcií do portfolia. U této strategie se investor snaží najít firmy s vysokým potenciálem budoucího růstu. Tato strategie je ze všech tří časově nejnáročnější a nejsložitější. Také je zde největší riziko ztráty kapitálu, ale zároveň je zde největší potencionální výnos.

V této strategii se jedná o výběr firem s vysokým potenciálem růstu. Investor proto musí obětovat poměrně dost času a energie na analýzu nejenom jednotlivých firem, ale i jednotlivých odvětví. Cílem je totiž identifikovat odvětví s potenciálem obrovského růstu a následně v něm identifikovat potencionální vítěze. Tato strategie je vhodná zejména pro mladé lidi s nízkou náchylností k riziku, které investice baví, a chtějí se v nich posouvat dál.

Zde investor nepředpokládá, že všechny firmy, které vybere, tak v budoucnu zažijí obrovský růst, ale předpokládá to, že z několika firem, které vybere, zde bude dost firem s vysokým růstem na to, aby mu portfolio v celku přineslo obrovské výnosy. Samozřejmě i zde si to člověk může ulehčit, a místo na konkrétní firmy, se může zaměřit na celé odvětví, kde vidí vysoký potenciál růstu, a investovat do těchto odvětví formou ETF.

Investice do odvětví formou ETF přináší samozřejmě určité výhody. Jednou z nich je, že v případě poklesu ceny ETF můžeme jednoduše nakupovat levněji, než například kdybych mněli několik různých firem. Pozor ale, zde rozhodně není možné naplno aplikovat strategii průměrování nákupní ceny, toto průměrování by nás totiž mohlo připravit o vysoké výnosy, pokud bychom jej aplikovali právě v průběhu růstu.

Hodnotová strategie

Poslední dlouhodobou strategií je takzvaná Hodnotová strategie neboli Hodnotové investování. I zde je potřeba už mít pokročilejší znalosti ohledně analýzy akcií, ale obecně si myslím, že tato strategie je co se týče znalostí, jednodušší než růstová strategie. U této strategie se snaží investor najít firmy, které se prodávají za nižší ceny, než je jejich hodnota. Většinou v rámci této strategie se investor snaží uvažovat jako majitel podniku.

Oproti růstové strategii je zde ta výhoda, že se člověk nemusí tolik zabývat identifikací odvětví, ve kterém firma působí. Nemusí zkrátka nutně vyhledávat odvětví s obrovským potenciálem růstu, protože zde chce investor hlavně těžit s toho, že trhy v budoucnu akcii ocení správně a on na tom vydělá. Sentiment na trhu je totiž všelijaký, jednou tlačí trhy dolů, jednou zase nahoru, ale hodnota firem se tak výrazně nemění jako jejich cena. Tím pádem jsme schopni najít v trhu příležitosti, kdy je cena akcií výrazně nižší než jejich hodnota.

U této strategie je důležité si určit co pro vás představuje hodnota podniku. Jestli do hodnoty budete započítávat i předpokládaný budoucí růst tržeb, zisků a cashflow, nebo se zaměříte na surovou hodnotu, to znamená účetní hodnotu podniku. A co že je to účetní hodnota podniku? Jedná se o rozdíl mezi aktivy a pasivy. Proč je zrovna toto bráno jako hodnota podniku? Protože společnost má určitá aktiva, to jsou například nemovitosti, movitý hmotný a nehmotný majetek. Na tyto aktiva jsou vázána pasiva, které společnost využila při nákupu těchto aktiv, to jsou různé půjčky, úvěry atd. Tím pádem, pokud chceme zjistit hodnotu těchto aktiv, musíme je očistit právě o tyto pasiva. To nám dá základní nástřel hodnoty společnosti, dále zde můžeme zohlednit i růst atd.

Tato strategie je vhodná pro investory jakéhokoliv věku, kteří se ale také chtějí zabývat investováním do hloubky. Většina těchto společností totiž vyplácí i dividendy, díky kterým si můžete vybudovat další příjem. U této strategie bych to s mírou náchylnosti k riziku viděl asi tak střed. Člověk zde musí mít větší toleranci k riziku než u strategie průměrování nákupní ceny, ale zároveň mu stačí nižší tolerance k riziku než u růstové strategie. Dále je dobré mít zde na paměti, že při aplikování této strategie je zapotřebí velká dávka trpělivosti. Společností, které se obchodují na burze jako podhodnocené není stovky, takže chvíli bude trvat, než nějaké najdete.

Dnes jsme si představili tři investiční strategie, které můžete využívat. Samozřejmě není podmínkou využívat jenom jednu strategii. Můžete mít portfolio složené třeba ze všech tří strategií, potom je dobré myslet na to, ať v jednotlivých částech portfolia používáte tu správnou strategii. Můžete mí t například portfolio složené následovně, 50 % strategie průměrování nákladů na ETF na index S&P 500, kde budete každý měsíc investovat stejnou částku, 40 % Hodnotová strategie, kde budete mít nakoupené podhodnocené firmy, a když cena klesne pod jejich hodnotu tak přikoupíte, a zbylých 10 % v růstové strategii, kde budete mít nakoupeno několik menších firem s vysokým růstovým potenciálem. Toto složení je jenom jako příklad.  Každý si musíte sednout a zamyslet se nad tím co vám vyhovuje nejvíc. Můžete používat jenom jednu strategii, nebo kombinaci dvou strategií, anebo kombinaci všech tří.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.