S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Albertsons: Fúze se společností Kroger stále nabízí zhodnocení až 67 %. Zde je to, co říkají analytici

Michal Šnobl
27. 11. 2022
5 min read

Poté, co minulý měsíc oznámila společnost Kroger fúzi s konkurenční společností Albertsons, byl tento krok zprvu vnímám velice pozitivně. V současnosti jsou však akcie ACI výrazně níže a na povrch vyplouvají nečekané problémy. Akcie proto zle koupit s masivní slevou až 67 % oproti ceně, kterou nabídl Kroger. Zatím však nejásejte, má to však jeden háček.

Maloobchod společnosti Albertsons

Sloučení společností Kroger a Albertsons čelí problémům

Minulý měsíc Kroger $KR+0.4% oznámil dohodu o fúzi s Albertsons $ACI+0.0%, dalším velkým národním řetězcem potravinářských obchodů, v hodnotě 25 miliard dolarů. Spojením značek obou řetězců - mimo jiné Shaw's, QFC, Vons, Safeway a Fred Meyer - pod jednu hlavičku by navrhovaný gigant maloobchodního řetězce s potravinami ovládal 16 % celonárodního prodeje potravin a jeho 5000 obchodů by obsluhovalo přibližně 85 milionů amerických domácností, což je podíl, který je druhý po Walmartu. Podle společnosti Kroger tato kombinace sníží ceny potravin v době vysoké inflace, zvýší ziskovost a urychlí inovace v jinak roztříštěném odvětví.

Nejlepší prodejci potravin v USA podle podílu na celkových utracených dolarech.
Dohromady mají Kroger a Albertsons téměř 16 % trhu.

V rámci této dohody Kroger koupí všechny akcie Albertsons v oběhu za 34,10 za akcii, což znamená celkovou hodnotu podniku přibližně 24,6 miliardy USD. Dohoda ale musí překonat regulační protivětry. Kroger uvedla, že předpokládá uzavření dohody na začátku roku 2024, čeká se na schválení regulačními orgány.

Přetrvávají významné překážky: Někteří investoři pochybují o tom, zda mohou sloučené společnosti zvýšit zisky, protože obchod s potravinami, již známý svými nízkými maržemi, čelí vyšším nákladům. Vzhledem k tomu, že Kroger a Albertsons se na několika trzích výrazně překrývají, mohou se regulátoři obávat, že by sloučená společnost mohla ohrozit menší konkurenty. Společnosti zaměstnávají dohromady 710 000 lidí v přibližně 5 000 prodejnách, takže potenciální ztráta pracovních míst je také problémem.

Kroger se snaží přesvědčit regulátory

Kroger řekl, že už má plán, jak přesvědčit regulátory. Finanční ředitel Gary Millerchip uvedl, že společnosti předpokládají, že budou muset prodat 100 až 375 obchodů.

Jednou z možností je podle něj založení dceřiné společnosti, která by byla před uzavřením obchodu vyčleněna akcionářům Albertsons a fungovala by jako samostatná veřejná společnost. Kroger a Albertsons by spolupracovali s Federální obchodní komisí – aby rozhodli, které obchody budou součástí spinoff společnosti.

Kroger je přesvědčen, že dohoda může projít, řekl generální ředitel Rodney McMullen. 

Pozastavená dividenda ve výši 4 miliard dolarů 

Společnost Albertsons 16.11. uvedla, že její výplata dividend ve výši 4 miliard dolarů akcionářům zůstane nadále pozastavena, protože soud ve státě Washington odložil plánované slyšení případu na 9. prosince. Státní soud ve Washingtonu dočasně zablokoval Albertsons ve vyplácení zvláštní dividendy, než řetězec potravin uzavře navrhovanou dohodu s konkurenční Kroger Co.

Společnost Albertsons, která měla vyplatit zvláštní dividendu 7. listopadu, byla rovněž žalována generálními prokurátory z District of Columbia, Kalifornie a Illinois, kteří tvrdili, že taková platba by oslabila schopnost společnosti konkurovat v průběhu antimonopolních přezkumů.

Co na to investoři

Někteří investoři jsou již skeptičtí, čemuž nasvědčuje i výkonnost akcií v poslední době. Je to proto, že Wall Street již zažila podobné pokusy a žádné smysluplné změny v ziskových maržích to nepřineslo.

Akcie ACI za poslední rok odepsaly více něž 30 %

Kroger na obranu řekl, že tato akvizice je jiná. V prvních čtyřech letech kombinovaných operací Kroger uvedl, že společnosti očekávají, že ušetří přibližně 1 miliardu dolarů na každoročních opakujících se úsporách. Během prvních čtyř let po uzavření McMullen řekl, že celkové výnosy akcionářů budou „výrazně nad Krogerovým samostatným modelem 8 % až 11 % ročně“.

Kroger plánuje pokračovat ve vyplácení své čtvrtletní dividendy a uvedl, že očekává, že v průběhu času bude dividendu zvyšovat v závislosti na schválení představenstva.

Závěr

Akvizice Albertsons společností Kroger bude mít za následek silné synergie a úspory nákladů; poskytne také lepší distribuci geografického prodeje. Sloučená společnost se stane třetí největší prodejnou potravin a drogerie ve Spojených státech. Akcionáři Albertsons obdrží před akvizicí speciální dividendu.

Aktuální cena akcií je výrazně pod cenou, kterou za ně nabídl Kroger, protože investoři jsou ke schválení akvizice a distribuce speciální dividendy skeptičtí. Několik státních právníků nesouhlasí s rozdělením zvláštní dividendy. Státní právníci se domnívají, že Albertsons i Kroger porušují antimonopolní zákony a zákony na ochranu spotřebitele. Výplata dividendy je zpožděna.

Současná cena akcií umožňuje očekávaný výnos 67 %. Protože vyhlídky Albertsons nejsou světlé, je méně atraktivní pokračovat v investicích do společnosti, pokud fúze neproběhne.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.