S&P 500 ^GSPC 5,108.68 +1.19%
Alphabet GOOG $173.72 +9.98%
Nvidia NVDA $871.18 +5.43%
Amazon AMZN $179.98 +3.63%
Microsoft MSFT $409.39 +2.59%
Tesla TSLA $169.35 -0.49%
Apple AAPL $169.44 -0.26%
Meta META $441.18 -0.04%

Foot Locker: Dokáže nový CEO zvrátit negativní vývoj společnosti v posledních měsících? Výsledky za 3Q nám napovídají

Michal Šnobl
24. 11. 2022
5 min read

Akcie maloobchodních prodejců, včetně společnosti Foot Locker v letošním roce padli v nemilost investorů. Nyní si však FL pomalu získává ztracenou důvěru zpět, což dokládají i poslední čtvrtletní výsledky.

Maloobchod společnosti Foot Locker 

Foot Locker se zbavuje závislosti na Nike 

Toto čtvrtletí bylo prvním obdobím, kdy by se v obchodech projevil úbytek produktů Nike. Začátkem tohoto roku společnost Foot Locker $FL+0.2%  uvedla, že množství produktů Nike v jejích obchodech bude výrazně menší, protože výrobce sportovní obuvy a oblečení urychlil svůj posun směrem k prodeji DTC (Direct to consumer). Zatímco tento krok zpočátku způsobil, že maloobchodník zveřejnil bezútěšný výhled na rok 2022, nedávno také povzbudil Foot Locker, aby se opřel o další vysoce žádané značky.

"Výběr a rozmanitost je něco, co spotřebitelé požadují," řekla generální ředitelka Foot Locker Mary Dillon v pátečním hovoru s analytiky. Nově ražená generální ředitelka uvedla, že posouvá společnost od orientované na produkty k orientaci na spotřebitele a dodala, že většina špičkových zákazníků Foot Locker má tendenci nakupovat tři nebo více značek.

Dillon zaznamenala dynamiku „non-Nike“ prodejů u značek jako Adidas, Puma, Hoka, On, Crocs a New Balance.

Začátkem tohoto týdne společnost Foot Locker oznámila rozšíření svého partnerství se společností Puma s cílem přinést více basketbalových produktů a vyrábět exkluzivní kolekce pro prodejce, což zahrnuje pokračující exkluzivní přístup k  typickým botám hvězdy NBA LaMelo Ball , jako je MB.02, která vyšla v říjnu. Prodeje Pumy ve Foot Locker rostly ve třetím čtvrtletí vysokými jednocifernými hodnotami.

Společnost Adidas, která v květnu oznámila rozšířené partnerství s Foot Locker, rostla i ve třetím čtvrtletí ve středních jednociferných číslech. Prodeje Ugg vzrostly téměř o 50 % a vzrostly také prodeje Crocs, Converse a New Balance. Momentum v On a Hoka také přetrvalo, což pomohlo přivést více běžkyň a sneakerheads do mixu nakupujících.

3. čtvrtletí v číslech 

Celkově se celkové tržby ve třetím čtvrtletí zvýšily o 3,3 % na konstantní měnové bázi. Tržby ve srovnatelných obchodech vzrostly o 0,8 % oproti roku 2021 a zisk na akcii byl 1,01 USD a non-GAAP EPS 1,27 USD.

Výkaz zisků a tržeb

Jistě, Foot Locker stále zaznamenává úspěch se značkou Nike a Dillon očekává, že na konci roku bude prodej Nike vyšší, než se původně očekávalo. Prodej ale nezávisí pouze na jedné značce.

Vzhledem k silnému čtvrtletí společnost Foot Locker zvýšila svůj výhled na 4. čtvrtletí a celý rok a nyní očekává, že tržby v roce 2022 klesnou za rok o 4 % až 5 %, s odkazem na silné trendy poptávky a dostupnost zásob. Očekává se, že EPS v roce 2022 bude mezi 4,42 a 4,50 dolary ve srovnání s předchozím rozpětím 4,25 až 4,45 dolaru.

Nový CEO ve společnosti Foot Locker

Pojďme se ještě vrátit k novému CEO. V srpnu FL oznámila, že bývalá generální ředitelka Ulta Beauty, Mary Dillon, převezme funkci nového prezidenta a generálního ředitele FL. Tato zpráva nadchla trh a akcie FL vzrostly o 19 %. Dillon působila jako generální ředitelka ve společnosti ULTA osm let.

Marry Diilon je bývalou generální ředitelkou společnosti Ultra 

Než se připojila ke společnosti FL, vytvořila působivý rekord ztrojnásobením ceny akcií společnosti ULTA a zdvojnásobením počtu prodejen v její síti. Součástí její strategie během působení v ULTA bylo zvýšit své podnikání v oblasti elektronického obchodování.

Rozhodujícími iniciativami pro FL je pokračovat ve stěhování obchodů z nákupních center, zvýšit prodej prostřednictvím elektronického obchodu a diverzifikovat mix prodejců. Dillon má bohaté zkušenosti s rostoucím počtem obchodů a rozšiřováním elektronického obchodu pro specializovaného prodejce. Další klíčovou iniciativou pro FL bude podpora komunity sneakerů v jejích obchodech a Dillon má s touto iniciativou také zkušenosti. Odvedla výjimečnou práci, díky níž jsou obchody ULTA prvotřídní kosmetickou destinací a o něco podobného se bude pokoušet i v případě Foot Lockeru.

Shrnutí

Věřím, že nová generální ředitelka, Mary Dillon je skvělým přírůstkem a správnou ženou pro tuto práci, ale ve své funkci je zatím velmi krátce. FL čelí mnoha výzvám, což se současně odráží na nízkém ocenění.

Jedním z upozornění pro investory do dividend je, že Foot Locker během pandemie COVID-19 v roce 2020 pozastavil výplatu na jedno čtvrtletí a v příštím čtvrtletí společnost obnovila výplatu dividend se sníženou sazbou. To však byla jedinečná okolnost a společnost FL nyní rychle zvýšila výplatu dividend zpět tam, kde byla v prvních dnech pandemie. S dividendovým výnosem téměř 4,43 % a novou generální ředitelkou s působivými výsledky, která je připravena udělat ve společnosti důležité změny, vypadá Foot Locker jako nákupní příležitost, kterou by měl investor zvážit.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.