S&P 500 ^GSPC 5,103.32 +1.09%
Alphabet GOOG $173.60 +9.91%
Nvidia NVDA $869.99 +5.28%
Amazon AMZN $179.41 +3.31%
Microsoft MSFT $408.89 +2.47%
Meta META $437.80 -0.81%
Tesla TSLA $171.45 +0.74%
Apple AAPL $170.28 +0.23%

Tohle vám závidí nejlepší investor všech dob Warren Buffett. Proč by chtěl být jako vy?

Dominik Petrnoušek
25. 11. 2022
4 min read

Mezi lidmi panuje naprosto jednoznačný konsenzus, že Warren Buffett je nejlepším investorem všech dob. Jedinečné zisky, pověst legendy, neuvěřitelná inteligence. To by si přeci přál každý. I tak vám ale Warren jednu věc závidí. A asi vás to překvapí!

Věštec z Omahy - investiční legenda

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta vydělala od svého založení v roce 1965 neuvěřitelných 3 641 614 %. Jmění Warrena Buffetta se odhaduje na 110,2 miliard USD. Co by nám, obyčejným retail investorům, mohl takový velikán závidět?

Takto vypadá graf akcií Berskhire Hathaway za posledních 42 let. Impozantní... Zdroj

Bude to překvapivé, ale nejvíc ho trápí právě jeho šílené výsledky. Ty, které mu přinesly pod jeho správu takové obrovské množství peněz, že ho to nesmírně omezuje a svazuje. Čím je něco větší, tím těžší je pro to udržet exponenciální růst. Berkshire Hathaway $BRK-B-0.6% dokázala zdvojnásobit cenu svých akcií během jednoho roku přesně dvakrát - a oba případy se odehrály v 70. letech minulého století.

Buffett se před více než deseti lety vyjádřil takto: "Nejvyšších výnosů jsem kdy dosáhl v padesátých letech. Dow by se mohl leda stydět v koutě. Měli byste vidět ta čísla. Ale tehdy jsem investoval jako buráky. Myslím, že bych vám mohl vydělat 50 % ročně. Ne, já vím, že bych mohl. Zaručuji vám to."

https://www.youtube.com/watch?v=xjIM4n5WvME

Proti věštci z Omahy však dnes nepůsobí jen zákon velkých čísel. Buffett - a všichni ostatní miliardáři a institucionální hráči - mají v podstatě zakázáno jakkoli smysluplně investovat do nejšťavnatějších příležitostí.

Řekněme, že by Buffett chtěl investovat do miniaturní společnosti s tržní kapitalizací 1 milionu dolarů. Mohl by legálně investovat několik tisíc dolarů a doufat, že bude sledovat, jak se jeho hodnota vyšplhá na 100 000 dolarů nebo více. To je ale prostě tak zanedbatelná část jejich portfolia, že se mu doslova nevyplatí vstávat kvůli tomu ze židle. Resp. lépe řečeno - nevyplatí se mu plýtvat svým časem a energií.

Jeho druhou možností by bylo investovat mnohem více - hodnotu rovnou polovině společnosti. Pak by ale vlastnil tak velkou část, že by na sebe uvrhl hned několik povinností souvisejících s formálním vlastnictvím společnosti.

To, že by Buffett nikdy nechtěl vlastnit jmění, které nyní má, berte s nadsázkou. Ulehčilo by mu to některé věci, ale samozřejmě si dokáže poradit i s tím, co má. Nebude nejspíš již zaznamenávat žádné další zářezy přesahující 10 000 %, jako se mu to podařilo s pojišťovacími akciemi GEICO v 50. a 60. letech minulého století. To mu ale vlastně úplně vadit nemusí.

Bude i nadále inkasovat stovky milionů dolarů ročně na dividendách z obrovského množství kvalitních akcií, ve kterých v minulosti vybudoval pozice právě těmito povedenými investicemi. Samořejmě mám na mysli konkrétně třeba obligátní $AAPL+0.2% a $KO+0.1% 

Navíc - asi se mu nepovede koupit společnost, která byla dostatečně gigantická a vyrostla o 10 000%. Na druhou stranu dokazuje, že solidních (čti těžce nadprůměrných, ne však z říše pohádek) výnosů se mu daří dosahovat i teď - v době, kdy mají všichni perfektní přístup k informacím a znají každý jeho krok. Jako příklad může posloužit třeba jeho letošní investice do $OXY-0.3%.

OXY udělala za poslední rok 122 %. A není to žádná miniaturní neznámá společnost. Přesto se ji Buffettovi podařilo najít fřív, než ostatním

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.