S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Анализ на компанията Canadian Pacific Railway, която беше закупена на едро през третото тримесечие от милиардера Бил…

Игор Иванов
26. 11. 2022
1 min read

От няколко дни формулярите 13F са свободно достъпни, което означава, че индивидуалните инвеститори могат да проучат какво са купували големите играчи през третото тримесечие на тази година. Ето как изглежда портфолиото на един от най-известните инвеститори днес - Бил Акман.

Акман е американски инвеститор милиардер, основател и главен изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management.

Кой е Бил Акман

Бил Акман е основател и главен изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management, компания за управление на хедж фондове. Инвестиционният му подход го прави инвеститор активист. Към 2022 г. нетното състояние на Акман се оценява от Forbes на 2,8 милиарда долара.

Към 2022 г. позициите на Pershing Square в акции са намалели с около 22% на годишна база. Въпреки това, благодарение на хеджирането на Акман, фондът му е намалял само с около 8% към 17 ноември 2022 г. Що се отнася до хеджирането на Акман, фирмата му е спечелила около 2 млрд. долара от залога на Акман, че лихвените проценти ще се повишат.

Що се отнася до инфлацията, Акман заяви, че тя може да бъде структурно по-висока, отколкото е била в миналото. Акман казва: "Не вярваме, че Фед ще върне лихвения процент до 2%." Поради деглобализацията Акман смята, че аутсорсингът на пазари с евтина работна ръка може да не е толкова евтин в бъдеще. Акман също така смята, че преминаването към алтернативна енергия може да бъде скъпо.

Портфейл на Pershing Square Capital Management

Що се отнася до залозите на Бил Акман, към 30 септември Pershing Square имаше позиции в шест акции - The Howard Hughes Corporation, Canadian Pacific Railway Limited, Hilton Worldwide Holdings, Restaurant Brands International, Chipotle Mexican Grill и Lowe's Companies .

Pershing Square Capital Management увеличи дела си в Canadian Pacific Railway Limited с 418% през третото тримесечие и приключи периода с над 15,2 млн. акции на стойност близо 1,02 млрд. долара.

Бил Акман коментира Canadian Pacific Railway Limited в писмо до инвеститорите през август.

CP е висококачествен, защитен от инфлация бизнес, ръководен от най-добрия в класа си управленски екип, който оперира в олигополна индустрия със значителни бариери за навлизане. С подобряващите се перспективи за обема и цените, съчетани с предстоящото придобиване на Kansas City Southern ("KCS"), смятаме, че перспективите пред CP са добри.

Бил Акман значително увеличи позицията си в Canadian Pacific Railway Limited през третото тримесечие

Canadian Pacific Railway Limited $CP-1.1%

Canadian Pacific Railway Limited , заедно със своите дъщерни дружества, притежава и управлява трансконтинентални товарни железопътни линии в Канада и Съединените щати. Компанията транспортира стоки, включително зърно, въглища, поташ, торове и сяра, както и товарни стоки като енергия, химикали и пластмаси, метали, минерали и потребителски, автомобилни и горски продукти. Превозва и интермодални товари, включително стоки на дребно в контейнери за чужбина. Компанията предлага железопътни и интермодални транспортни услуги чрез мрежа от приблизително 13 000 мили, която обслужва търговски центрове в Квебек и Британска Колумбия, Канада, както и в североизточните и средно-западните райони на САЩ. Компанията Canadian Pacific Railway е основана през 1881 г. и е със седалище в Калгари, Канада.

Акциите на CP са поскъпнали със 131,13% през последните 5 години
  • Индустрия.
  • Региони: Канада, САЩ
  • Брой служители: 13 087
  • Предмет на дейност : Превоз на стоки, предимно с железопътен транспорт
  • Конкуренция: CSX, Canadian National Railway, Norfolk Southern и Union Pacific

Финансови данни

За третото тримесечие компанията отчете коригирана печалба на акция от 0,97 канадски долара при приходи от 2,312 млрд. канадски долара, в сравнение с 0,88 канадски долара и 1,942 млрд. канадски долара през 2021 г. В бъдеще Акман смята, че сливането между Canadian Pacific Railway Limited и Kansas City Southern може да създаде допълнителни възможности за растеж.

Резултати на CP за Q3

Дивиденти

Компанията Canadian Pacific Railway Limited изплаща дивиденти от 20 години. През последните 5 години този дивидент се е увеличавал средно с 12,57% годишно и в момента е 0,76 USD, което представлява доходност от 0,7%. Компанията се гордее и с добро съотношение на изплащане от 20%.

Оценката на компанията

Пазарната капитализация към 23.11.2022 г. е 75,205 млрд. долара. Включвайки нетния дълг, стойността на предприятието (EV) на цялата компания е 88,69 млрд. долара.

По този начин, от гледна точка на мултипликатора EV/EBITDA, CP се търгува при 27,21 пъти по-висока стойност от 12-месечната EBITDA, или 27 пъти по-висока стойност от очакванията за приходите от EBITDA през 2023 г.

Коефициентът P/E възлиза на 34,38 пъти спрямо печалба на акция от 2,34 USD за последните 12 месеца или 23,8 пъти спрямо очакваната стойност за 2023 г.

Препоръки на анализаторите

Прогноза за цената на акциите на CP

Въз основа на ценовите цели на 14 анализатори от Уолстрийт, 12-месечната средна целева цена за акциите на CP е 79,97 USD, като високата прогноза е 87,25 USD, а ниската - 58,91 USD. Средната целева цена представлява промяна от -0,58% спрямо последната целева цена от 80,44 USD.

ОТКАЗ ОТ ПОЛЗВАНЕ : Цялата информация, предоставена тук, е само с информативна цел и по никакъв начин не представлява инвестиционна препоръка. Винаги правете собствен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.