S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Foot Locker: Може ли новият главен изпълнителен директор да обърне негативното развитие на компанията през последните…

Игор Иванов
27. 11. 2022
1 min read

Акциите на търговци на дребно, включително Foot Locker, изпаднаха в немилост сред инвеститорите тази година. Сега обаче FL бавно възвръща загубеното си доверие, както показват последните тримесечни резултати.

Бизнесът на дребно на Foot Locker

Foot Locker се отказва от зависимостта си от Nike

Това тримесечие е първият период, в който в магазините се наблюдава спад на продуктите на Nike. По-рано тази година Foot Locker $FL-4.1% заяви, че количеството на продуктите на Nike в магазините му ще бъде значително по-малко, тъй като производителят на спортни обувки и облекло ускорява преминаването си към DTC (direct-to-consumer) продажби. Макар че първоначално този ход накара търговеца на дребно да обяви мрачна прогноза за 2022 г., той също така наскоро насърчи Foot Locker да се насочи към други марки с високо търсене.

"Изборът и разнообразието са нещо, което потребителите изискват", заяви главният изпълнителен директор на Foot Locker Мери Дилън по време на разговор с анализатори в петък. Новоизбраният главен изпълнителен директор заяви, че компанията се ориентира от продуктово към потребителско ориентиране, като добави, че повечето от клиентите на Foot Locker от висок клас са склонни да пазаруват три или повече марки.

Дилън отбеляза динамиката на продажбите на марки, които не са Nike, като Adidas, Puma, Hoka, On, Crocs и New Balance.

По-рано тази седмица Foot Locker обяви разширяване на партньорството си с Puma за предлагане на повече баскетболни продукти и създаване на ексклузивни колекции за търговеца на дребно, което включва продължаване на ексклузивния достъп до обувките с подпис на звездата от НБА ЛаМело Бол , като MB.02, пуснати през октомври. През третото тримесечие продажбите на Puma във Foot Locker нарастват с едноцифрени числа.

Adidas, която обяви разширено партньорство с Foot Locker през май, също отбеляза среден едноцифрен ръст през третото тримесечие. Продажбите на Ugg са се увеличили с почти 50%, а продажбите на Crocs, Converse и New Balance също са се увеличили. Моментът при On и Hoka също се запази, което спомогна за включването на повече бегачи и любители на маратонките в микса от купувачи.

Числа за Q3

Като цяло общите продажби се увеличиха с 3,3% на база постоянна валута през третото тримесечие. Сравнителните продажби в магазините са се увеличили с 0,8% на годишна база, а печалбата на акция е 1,01 USD, а не-GAAP EPS е 1,27 USD.

Отчет за приходите и разходите

Разбира се, Foot Locker все още има успех с марката Nike и Дилън очаква продажбите на Nike да бъдат по-високи от първоначално очакваните в края на годината. Но продажбите не зависят само от една марка.

Благодарение на силното тримесечие Foot Locker повиши прогнозата си за четвъртото тримесечие и цялата година и сега очаква продажбите през 2022 г. да намалеят с 4 % до 5 % за годината, като се позовава на силните тенденции в търсенето и наличностите. Очаква се печалбата на акция през 2022 г. да бъде между 4,42 и 4,50 долара в сравнение с предишния диапазон от 4,25 до 4,45 долара.

Нов главен изпълнителен директор във Foot Locker

Да се върнем към новия главен изпълнителен директор. През август FL обяви, че бившият главен изпълнителен директор на Ulta Beauty Мери Дилън ще поеме поста на нов президент и главен изпълнителен директор на FL. Новината развълнува пазара и акциите на FL поскъпнаха с 19%. Дилън беше главен изпълнителен директор на ULTA в продължение на осем години.

Мери Дийлън е бивш главен изпълнителен директор на Ultra

Преди да се присъедини към FL, тя поставя впечатляващ рекорд, като утроява цената на акциите на ULTA и удвоява броя на магазините в нейната мрежа. Част от нейната стратегия в ULTA е била да развие бизнеса с електронна търговия.

Критичните инициативи на FL са да продължи да изнася магазините от моловете, да увеличи продажбите в електронната търговия и да разнообрази микса от търговци на дребно. Дилън има богат опит в увеличаването на броя на магазините и разширяването на електронната търговия за специализирани търговци на дребно. Друга ключова инициатива на FL ще бъде да подкрепя общността на маратонките в своите магазини, а Дилън има опит и в тази област. Тя свърши изключителна работа, като превърна магазините ULTA в първокласна дестинация за красота, и ще се опита да направи нещо подобно с Foot Locker.

Резюме

Вярвам, че новият главен изпълнителен директор Мери Дилън е чудесно попълнение и правилната жена за тази работа, но тя е на този пост от много кратко време. FL е изправено пред много предизвикателства, което се отразява и на ниската оценка.

Едно предупреждение за инвеститорите в дивиденти е, че Foot Locker спря изплащането на дивиденти за едно тримесечие по време на пандемията COVID-19 през 2020 г., а през следващото тримесечие компанията възобнови изплащането на дивиденти в намален размер. Това обаче е било уникално обстоятелство и сега FL бързо е увеличила изплащането на дивиденти до нивото, което беше в началото на пандемията. С дивидентна доходност от почти 4,43% и нов главен изпълнителен директор с впечатляващ опит, който е готов да направи важни промени в компанията, Foot Locker изглежда като възможност за покупка, която инвеститорите трябва да разгледат.

ОТКАЗ : Цялата информация, предоставена тук, е само с информативна цел и по никакъв начин не представлява инвестиционна препоръка. Винаги правете собствен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.