S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Pohybujete se v krypto světě? Těchto 6 bodů vám pomůže vyhnout se potenciálním krypto pastem.

Martin Bartkovský
27. 11. 2022
8 min read

U krypto společností se finanční analýza provádí velmi těžko, protože nejsou povinné zveřejňovat své účetnictví tak jako například společnosti na akciových trzích. Jsou zde tedy velmi omezené možnosti, jak identifikovat firmu, která nemusí být úplně v pořádku. Dnes se tedy podíváme na to, jak alespoň částečně takovou společnost zanalyzovat, a na co si dát pozor jako laik.

Určitě už většině z vás byla nabízena někým, nebo někde investice do nějaké kryptoměny, nebo krypto projektu. Vzhledem k tomu, že ne všichni máme tak rozšířené vědomosti v IT, abychom si dokázali pečlivě prostudovat technologii daného coinu, ale spoustu z nás má vědomosti v oblasti analýzy a investic do firem, tudíž zde se zaměříme spíše na věci, na které si dávejte pozor v rámci dané firmy než v rámci coinu.

Jak jste se k investici dostali?

Zde to myslím tím způsobem, jak jste například na danou investiční příležitost přišli. Pokud vám tuto příležitost představil nějaký člověk, pravděpodobně se jedná o MLM marketing. Není to samozřejmě nic špatného, ale zde bych už zpozorněl, protože ne každý MLM marketér má zájem na tom, abyste vydělali.

Většinou se jedná o lidi, kteří sami do projektu investovali, a nyní se snaží přivést tolik lidí, aby jim provize z těchto nově příchozích lidí pokryly náklady na jejich investici. Tito lidé májí většinou připravenou prezentaci, kterou obdrželi od jiných lidí (svých nadřízených). Takže se většinou stává, že vám tito marketéři kolikrát říkají lež, které sami věří. Zkrátka vás táhnou do pasti nevědomky. Tudíž ne všichni jsou špatní, ale najde se mezi nimi pár jedinců, kteří vás budou tahat za nos úmyslně jenom aby vydělali, a v případě, že jim investice nevyjde, nebyli ztrátoví. Takže v případě, že vám tuto investici nabízí někdo jiný, buďte obzvláště opatrní a pečlivě si danou investici a společnost prověřte ve více zdrojích.

Způsob vkladu a výběru investice

Teď se někomu možná bude zdát, že to trochu přeženu, ale i toto jsem zažil. Zkrátka pokud bude firma přijímat vklady pouze v hotovosti prostřednictvím nějakého zástupce, tak vezměte nohy na ramena a utečte. Žádná seriózní krypto firma po vás nikdy nebude požadovat vklady v hotovosti, a ještě k tomu bez dokladu. Ano vím, může to znít přehnaně a šíleně, ale i takové situace jsem zažil. To samé platí samozřejmě i o výběrech. Pokud firma umožňuje vybírat prostředky pouze v hotovosti prostřednictvím svého zástupce, tak rychle utíkejte.

Whitepaper

Pokud se jedná o investice do kryptoměn, nebo s danou investicí kryptoměna nějak souvisí, tak první, co by vás mělo zajímat je, zda má daná kryptoměna, nebo krypto projekt whitepaper. Whitepaper je zpráva, nebo report, v kterém společnost vysvětluje a popisuje například fungování daného projektu, cíle projektu, různé technické specifikace coinu, nebo například časovou osu s jednotlivými body událostí v budoucnu. Dalo by říct, že whitepaper je v podstatě takový obchodní plán.

Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný zákonný postup, jak whitepaper vytvořit, nebo co by měl obsahovat, tak si tam firma může dát, co uzná za vhodné.

Zde doporučuji, aby byl whitepaper přímočarý, a abyste po jeho přečtení měli vše vysvětleno. Pokud pomocí whitepaperu nerozumíte tomu, jak firma funguje a jak chce dosahovat svých cílů, anebo nemáte prostě dostatek informací, jak firma nebo coin bude fungovat, nebo funguje, tak radši investici neprovádějte. Některé whitepapery obsahují spoustu omáčky okolo, a to by měl být taky pro váz jasný červený vykřičník, že zde může být něco špatně. Pokud tedy je ve whitpaperu hodně omáčky a hodně motivačních a vizionářských informací, tak bych se osobně radši této investici vyhnul.

Sídlo společnosti

Následně, co bych tedy prošel whitepaper, tak bych se podíval, kde společnost a její vedení sídlí. Osobně mám zkušenost, že například společnosti se sídle na Bahamách, nebo například v Singapuru, nebo v Kostarice atd. nemají tolik důvěry, a častěji zde přijdou lidé o peníze. Zkrátka bych se osobně vyhýbal společnostem, které sídlí v exotických destinacích.

Burza a kryptoměna v jednom?

Osobně se mi neosvědčilo, když v minulosti firma provozovala vlastní burzu, a zároveň měla i vlastní kryptoměnu. Pokud firma provozuje burzu a je také vydavatelem kryptoměny, může zde být riziko manipulace s cenou této kryptoměny. Bavíme se samozřejmě o menších burzách a menších firmách, spíš o startupech. Pokud je firma obrovská a burza je také obrovská, pak je zde toto riziko eliminováno právě velikostí. Tím pádem zde bych si na toto dával velký pozor hlavně u malých společností.

Telegram skupina

Všechny krypto firmy, u kterých jsem viděl, že lidé přišli o peníze, nebo kdy jsem dokonce i já přišel o peníze, měly jedno společné. Tou společnou věcí byla skupina v chatovací aplikaci Telegram, pomocí které firma komunikovala s investory.

Telegram má totiž pro tyto firmy jednu výhodu. Zprávy jsou kódované, a tím pádem si je nemůže přečíst nikdo jiný než členové skupiny. Konverzace se tedy dali přečíst pouze z telefonu člena skupiny.

Je zde ještě jedna věc, kterou měly tyto skupiny společnou, a to byl hype. Firma zde zkrátka používala styl komunikace, a sdělovala informace, které dávaly investorovi pocit, že je součástí revoluce ve světě kryptoměn. Proto si vždy, než budete investovat, zjistěte, jak probíhá komunikace s firmou, a případně požádejte ještě před investicí o vstup do této skupiny. Většina takových firem vám to umožní, protože spoléhají na to, že se necháte právě taky namotat na hype, co v té skupině je. Pokud tam uvidíte scénář, který popisuji výše, tak nemá ani smysl investovat.

Selský rozum

Hlavně při analýze používejte selský rozum, a pokud vám zde při použití selského rozumu nedávají věci smysl, tak se ani moc nepokoušejte v tom hledat složitosti a neinvestujte. I zde totiž platí, že investuji jenom do toho, co znám a čemu rozumím. Vyhnete se tím firmám, u kterých byste přišli o peníze.

Tyto tipy jsem si jen tak nevycucal z prstu, ale mám je ze své vlastní zkušenosti, a ze zkušenosti jiných lidí, kteří třeba takto přišli o peníze. Ano i já jsem se několik let zpátky nechal takto chytit, ale ze svých chyb jsem se poučil. Sice to bylo hodně drahé školné, ale poučil jsem se. Chtěl jsem tedy toto sepsat, aby to možná pomohlo i někomu dalšímu. Důležité je hlavně řídit se svým úsudkem, a ne emocemi. Pokud tedy uvidíte nějakou společnost, nebo kryptoměnu, a nebo projekt, který má některé výše zmíněné body, tak buďte opatrní.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.