S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Tenhle investor NIKDY neměl ztrátový rok. Seznamte se se Stanleym Druckenmillerem

Dominik Petrnoušek
29. 11. 2022
6 min read

Warrena Buffetta zná asi úplně každý. Jenže je tu mnoho méně známých investorů, kteří se mohou chlubit podobnými výsledky. Mezi ně patří třeba i Stanley Druckenmiller, který dokázal přinášet průměrně přes 30 % ročně a navíc nikdy neměl ztrátový rok.

Stanley druckenmiller - dost možná nejlepší "neznámý" investor

Spousta investorů se stane známými díky svým výsledkům, povedeným predikcím nebo prostě jen díky tomu, že jsou hlasití a hodně vidět. Existuje ale spousta investorů, kteří tolik vidět nejsou, ale dosahují stejných (ne-li lepších) výsledků, než tato známá jména. A přesně do této skupiny by se dal zařadit i Stanley Druckenmiller.

Druckenmiller začínal v roce 1977 jako řadový zaměstnanec. Už v roce 1981 ale založil vlastní firmu Duquesne Capital Management.

V roce 1986 byl jmenován vedoucím Dreyfus fondu. Součástí dohody s Dreyfusem bylo i to, že si ponechal vedení Duquesne. V roce 1988 ho najal George Soros, aby zaujal místo ve světoznámém fondu Quantum. Spolu se Sorosem se proslavili legendárním psím kusem -  "rozbili" Bank of England. V roce 1992, při akci známé jako Černá středa, shortovali britskou libru šterlinků a údajně vydělali více než 1 miliardu dolarů. Spočítali si, že Bank of England nemá dostatek devizových rezerv. V roce 2000 Sorose opustil poté, co utrpěl velké ztráty v technologických akciích. Od té doby se plně soustředí na Duquesne Capital.

https://www.youtube.com/watch?v=ELlmZ7WAMgU

V roce 2010 se rozhodl fond uzavřít, protože už podle jeho slov nebylo snesitelné dále držet tlak na výsledky při tak obrovském množství kapitálu. Duquesne Capital Management totiž vykazoval průměrný roční výnos 30 % bez jediného ztrátového roku. Na vrcholu své kariéry spravoval jen ve svém hedgeovém fondu aktiva v hodnotě více než 12 miliard dolarů.

Druckenmiller 18. srpna 2010 oznámil klientům, že vrací jejich peníze a ukončuje třicetileté působení své firmy, což zdůvodnil "vysokou emocionální daní" za to, že nesplnil svá vlastní očekávání". Poukázal na to, že není snadné dosahovat velkých zisků a zároveň nakládat s velmi velkými částkami peněz. Radši nechci vědět jaká byla jeho vnitřní očekávání, když mu nestačily ani takto neskutečné výsledky 🫣

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

Černá středa

Kromě svých dlouhodobých výsledků se proslavil hlavně jednou věcí - shortoval se Sorosem BofE. A vyšlo mu to.

V letech 1990-92 Anglie podporovala svou měnu miliardami dolarů, aby ji udržela nad vodou. Obchodníci s měnami po celém světě již začali britskou libru krátit a banka ji musela neustále nakupovat z trhu, aby zvýšila její hodnotu.

Hodně lidí to vidělo, ale nikdo jiný do toho nešel. Důvodů, proč se nikdo jiný neodvážil k tak drastickému kroku, bylo hned několik. Především platilo zlaté finanční pravidlo: nebojuj s Fedem. Jen málo lidí v historii mělo tolik drzosti, aby se postavilo proti tak významné vládní síle, jako je národní banka, a vyhrálo. George Soros a Stanley Druckenmiller rozbili Bank of England, britskou obdobu národní banky. Nikdo jiný neměl tolik chytrosti - nebo, dalo by se říci, chamtivosti -, aby se o takový krok pokusil.

Jak se podařilo, že se situace ve Spojeném království tak zhoršila? Událostí, nebo spíše osobou, která tuto lavinu spustila, byl prezident Bundesbanky Helmut Schlesinger. Dne 15. září 1992 poskytl rozhovor deníku Wall Street Journal a německému listu Handelsblatt. Prohlásil, že evropské měny je třeba znovu sladit, a vyslovil myšlenku devalvace. Podle Schlesingerova názoru byla libra ve srovnání s německou markou příliš silná.

Tyto komentáře vedly k Černé středě. Naši dva zmínění investoři čekali na vhodný okamžik a ten nastal. Byl čas udeřit. Po Schlesingerově rozhovoru britská vláda věděla, že pokud libra nedevalvuje, zůstane pravděpodobně na spodní hranici svého 6% rozpětí. Pokud by však měna devalvovala, prudce by se propadla. Vláda plánovala nakoupit velké množství liber, aby hodnotu měny opět zvedla. Nakonec se tento plán nezdařil.

Dne 15. září začal Soros agresivně shortovat britskou libru. Když říkám "shortování", mám na mysli, že prodával libry tak, že je konvertoval do jiných měn a dohodl se, že je později znovu konvertuje. To způsobilo drastický pokles hodnoty libry.

Dne 16. září, jakmile se otevřel akciový trh, začala Bank of England nakupovat svou měnu ve snaze odradit medvědí obchodníky s měnou. Soros však libru rozbíjel, jakmile se jen trochu zvedla. Banka intervenovala dvakrát před půl devátou ráno a pokaždé bezvýsledně skoupila obrovské množství libry šterlinků.

Boj pokračoval až do rána. Banka zvýšila úrokové sazby na 10 %, pak na 12 % a nakonec na 15 %, aby nalákala investory k nákupu liber. Nic nezabíralo. Hodnota měny klesla o 9,5 %, protože Soros a Bank of England pokračovali v souboji po celý den. Nakonec tuto bitvu vyhrál. Jeho chytrá taktika mu vynesla zisk více než 1 miliardu dolarů.

https://www.youtube.com/watch?v=LJlXwF7ap7I

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.