S&P 500 ^GSPC 5,096.29 +0.95%
Alphabet GOOG $172.83 +9.42%
Nvidia NVDA $868.63 +5.12%
Amazon AMZN $178.29 +2.66%
Microsoft MSFT $409.16 +2.54%
Apple AAPL $170.48 +0.35%
Meta META $439.89 -0.34%
Tesla TSLA $170.27 +0.05%

Jak funguje ETF? Je tu jedno značné riziko, které byste neměli brát na lehkou váhu, a o kterém se moc nemluví.

Martin Bartkovský
29. 11. 2022
5 min read

V posledních letech se stalo velmi populárním pasivní investování do burzovně obchodovaných fondů (ETF). Des si povíme, jak tyto fondy fungují, a podíváme se na jedno riziko, o kterém byste určitě měli vědět, ale moc se o něm nemluví.

ETF se staly doslova hitem mezi investory, kteří si z nějakého důvodu nechtějí vybírat jednotlivé akcie. Prostě koupí například celý trh, nebo celý sektor, a vědí že mezi akciemi, které koupili, budou i vítězné akcie. ETF se považují za jednu z nejbezpečnějších investic. Může tomu tak být ale i za 10 nebo 20 let? Abychom si mohli na tuto otázku odpovědět, musíme se zamyslet nad tím jak takové ETF funguje.

Jak funguje ETF?

ETF funguje podobně jako každý jiný fond. Akorát na rozdíl od aktivně spravovaného fondu, kde sedí portfolio manager, který akcie do fondu vybírá na základě analýzy, zde se vše děje pasivně. ETF jsou založená na kopírování něčeho, co už je vytvořeno (indexy). Může se jednat o tržní indexy, nebo například sektorové indexy atd. Tím pádem zde není tolik práce kolem správy těchto ETF, a proto tyto fondy mají nižší poplatky než aktivně spravované fondy.

Princip je zde jednoduchý. Tyto fondy nakupují určitý koš akcií v momentě, kdy obdrží hotovost, a prodávají v momentě, kdy mají požadavek na vyplacení hotovosti. Tudíž fondy nakupují prakticky kdykoliv, když obdrží hotovost od investorů, a nehledí na cenu daných akcií. Z toho vyplívá, že fondy nemají v podstatě žádnou hotovost, nebo je jejich hotovostní pozice minimální. Toto je důležité si pamatovat, protože se k tomu vrátíme u níže probíraného rizika.

Zde může v budoucnu vzniknout velký problém

Podíváme se tedy, kde může vzniknout v budoucnu velký problém. Začneme tedy od začátku. Na trhu se dají definovat 2 skupiny investorů.

  • Aktivní investoři- zde jsou aktivně spravované fondy portfolio managery, individuální investoři- Zkrátka tato skupina si určuje co a kdy bude nakupovat, nebo prodávat. Může to být například na základě hodnotových kritérií, analýz atd.
  • Pasivní investoři- zde spadají právě ETF, které nakupují bez ohledu na to, co se děje, nebo jaká je cena. A zároveň nakupují pouze tehdy, když k nim přitečou peníze.

V momentě, kdy tyto pasivně spravované ETF drží menšinový podíl aktiv na trhu, tak zde je vše v pořádku, a není problém. Vzhledem k tomu, že ETF musí při každém přílivu nové hotovosti nakupovat více aktiv, tak při vyšším zájmu o tato ETF může v budoucnu dojít k tomu, že tato ETF budou vlastnit většinu aktiv z daného trhu. V této situaci už cena ETF nekopíruji koš podkladových aktiv, ale tento koš kopíruje cenu ETF, proč? Pokud je o tato ETF vysoký zájem, znamená to, že do nich bude plynout hodně kapitálu, který ETF musí využít na nákup podkladových aktiv. Což znamená, že do těchto aktiv bude putovat velké množství kapitálu právě ze strany ETF.

A teď tedy už k jádru celého problému. Samotný otec pasivního investování Jack Bogle v roce 2018 prohlásil následující

Pokud bude více jak 50 % aktiv držené pasivními ETF, nesloužilo by to národnímu zájmu.

Co je tím myšleno? Vraťme se k dvěma skupinám, které na trhu působí. Jsou to aktivní investoři, a pasivní investoři. Pokud by tedy tito pasivní investoři drželi většinu aktiv, hrozí zde, že nezbyde dostatek aktivních investorů, kteří by byli ochotni případně tato aktiva od pasivních investorů koupit. A vzhledem k tomu, že tyto pasivní fundy nedrží prakticky žádnou hotovost, tak v případě, kdy by chtěli investoři z těchto fondu odejít, může se stát, že je nebudou mít fondy jak vyplatit, protože zde nebude nikdo, kdy by koupil od těchto fondů aktiva, ze kterých by tyto fondy investory vyplatili. V tom případě by fondy s vyplacením musely čekat na nižší cenu aktiv, při které by aktivní investoři byli ochotni tyto aktiva od fondů koupit. Toto by mohlo mít za následek nedůvěru v tyto fondy, a tím pádem i snížení ceny v důsledku poklesu poptávky.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.