S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Goldman Sachs: Index S&P 500 zůstane v roce 2023 na stejné úrovni. Zde je pětibodový návod, jak v tomto období vydělat

Michal Šnobl
30. 11. 2022
10 min read

Konec roku se neodkladně blíží a špičkový analytici začínají přicházet se svými prognózami pro rok následující. Mezi nimi také Goldman Sachs, která mimo cenového cíle pro index S&P 500 zveřejnila i pětibodový návod, jak v roce 2023 zhodnotit své vložené peníze.

Stratégové Goldman Sachs akciovému trhu v roce 2023 příliš nevěří

Cenový cíl indexu S&P 500 pro rok 2023 

V pondělním sdělení klientům hlavní americký akciový stratég banky David Kostin a tým jeho kolegů stanovili pro příští rok cílovou cenu indexu S&P 500 na 4 000, což je přesně kolem současné úrovně indexu.

Jejich výzva předpokládá, že Federální rezervní systém může dosáhnout měkkého přistání, kdy se mu podaří snížit inflaci, aniž by americká ekonomika upadla do recese. Pokud však k recesi dojde, Kostin vidí pokles indexu S&P 500 na 3 150 bodů.

Přestože jeho základním scénářem je měkké přistání, Kostin jako důvod pro svůj neutrální výhled na rok 2023 uvádí pravděpodobný pokles zisků v důsledku růstu úrokových sazeb. Ale i když je podle něj jakýkoli návrat širšího trhu nepravděpodobný, příležitosti podle něj stále zůstávají. V poznámce se stratégové podělili o svůj pětibodový návod, jak by měli investoři v příštím roce přistupovat k trhu, včetně toho, kde hledat výnosy a co dělat, aby se vyhnuli ztrátám.

Pětibodový plán Goldmanů pro investování v roce 2023

1. Za prvé, Kostin uvedl, že investoři by měli svá portfolia vychýlit směrem k defenzivním akciím, které nejsou zranitelné vůči růstu úrokových sazeb.

Goldman $GS+1.8% doporučuje zejména sektory zdravotní péče, spotřebního zboží a energií. Expozici vůči výše uvedeným sektorům nabízejí například: Fondy Health Care Select Sector SPDR Fund $XLV+0.0%; Vanguard Consumer Staples ETF $VDC-0.2% a iShares Global Energy ETF $IXC-0.7%.

XLV dominuje americkému segmentu zdravotní péče prakticky ve všech směrech. Fond poskytuje expozici společnostem v oblasti léčiv, zdravotnického vybavení a potřeb, poskytovatelů zdravotní péče a služeb, biotechnologií, nástrojů a služeb biologických věd a odvětví zdravotnických technologií. XLV je nejstarší v segmentu, jako takový je široce používán pro strategické nebo taktické pozice.

VDC poskytuje expozici spotřebního zboží. Fond sleduje all-cap index vybraný a vážený podle tržní kapitalizace. Pro zajištění diverzifikace index uplatňuje určité investiční limity s maximálně 25 % hodnoty na jednoho emitenta a součet vah všech emitentů s více než 5 % nepřesahuje 50 % celkových aktiv. Index je čtvrtletně rebalancován.

IXC se hodí, pokud hledáte neutrální expozici vůči globálnímu energetickému sektoru. Fond začíná s podkladovým indexem vybraným výborem a zúžil se pouze na společnosti, které odrážejí široký energetický sektor.

2. Za druhé, Kostin uvedl, že má rád akcie, které dosahují lepších výsledků, když je inflace vysoká, ale klesá.

Mezi subsektory, které tomu nejlépe odpovídají, patří mimo jiné zdravotnické vybavení, polovodiče, spotřebitelské služby a software. Expozici vůči těmto oblastem trhu lze nalézt v diverzifikovaných fondech, jako je First Trust Indxx Medical Devices ETF (MDEV); VanEck Semiconductor ETF $SMH+2.6%; iShares U.S. Consumer Discretionary ETF $IYC+0.7% a SPDR S&P Software & Services ETF $XSW+1.3%.

MDEV poskytuje koncentrovanou a čistou expozici segmentu lékařského vybavení v globálním sektoru zdravotní péče. Fond drží 50 nejlepších společností na základě tržní kapitalizace, které získávají alespoň 50 % svých příjmů z podniků souvisejících s vývojem zařízení, nástrojů a strojů pro diagnostiku, sledování a léčbu nemocí. Způsobilé společnosti musí také splňovat požadavky na investování a likviditu, včetně minimální tržní kapitalizace 500 milionů USD.

SMH je vysoce koncentrovaný fond, který investuje do kmenových akcií a depozitních certifikátů polovodičových společností kotovaných v USA. Mohou být zahrnuty také společnosti se střední kapitalizací a zahraniční společnosti kotované v USA.

IYC sleduje index amerických společností v odvětví spotřebního zboží, což jsou společnosti nejcitlivější na ekonomické cykly a cyklické nákupní zvyklosti. Mezi způsobilé společnosti patří ty, které vyrábějí zboží dlouhodobé spotřeby pro domácnost, oděvy, elektroniku a další nepodstatné položky, a ty, které nabízejí služby, jako jsou hotely, restaurace, maloobchod/elektronický maloobchod, zábava a reklama.

XSW se zaměřuje na segment softwaru a služeb amerického akciového trhu. Při snaze o sledování výkonnosti indexu S&P Software & Services Select Industry Index (dále jen „index“) fond používá strategii vzorkování. Obecně investuje v podstatě všechna, ale alespoň 80 % svých celkových aktiv do cenných papírů tvořících index. Index představuje segment softwaru a služeb indexu S&P Total Market Index ("S&P TMI").

3. Zatřetí je třeba se vyhnout akciím s dlouhou dobou splatnosti, které jsou nerentabilní - obvykle se jedná o růstové akcie, které se nacházejí v technologickém sektoru, uvedl Kostin.

"Neziskové růstové akcie budou i nadále čelit jak zvýšenému riziku diskontní sazby z důvodu vyšších nákladů na kapitál, tak dodatečnému riziku z nutnosti zajistit si financování v prostředí přísných finančních podmínek," uvedl.

4. Za čtvrté, Kostin má rád akcie, které mají rostoucí ziskové marže navzdory zpřísněným ekonomickým podmínkám.

Podělil se o seznam akcií, jejichž ziskové marže byly za posledních několik let nejodolnější a u nichž se očekává růst marží v příštím roce. Mezi několik společností, u nichž se očekává, že v příštím roce marže porostou nejvíce, patří např: Air Lease Corporation $AL+0.2% (v roce 2023 se očekává růst ziskové marže o 4,29 %), T-Mobile US $TMUS+0.1% (3,75 %) a Eli Lilly and Company $LLY+1.2% (3,68 %).

Air Lease Corp je společnost zabývající se leasingem letadel se sídlem ve Spojených státech amerických. Většinu svých příjmů však získává z oblasti Asie. Její činnost zahrnuje nákup letadel od renomovaných výrobců, jako je The Boeing Company a Airbus S.A.S, a jejich pronájem leteckým společnostem po celém světě. Primární zdroj příjmů společnosti pochází z pronájmu letadel a do určité míry z poskytování služeb správy flotily investorům a vlastníkům portfolia letadel.

Deutsche Telekom v roce 2013 sloučil svou jednotku T-Mobile USA se specialistou na předplacené služby MetroPCS, čímž vznikl T-Mobile US. Po fúzi společnost poskytovala celostátní služby na hlavních trzích, ale jinde byla pokryta mnohem viditelnější. T-Mobile agresivně utrácel za nízkofrekvenční spektrum, které se dobře hodí pro široké pokrytí, a podstatně rozšířil svou geografickou stopu. Tato expanze spolu s agresivním marketingem a inovativními nabídkami přinesla rychlý růst zákazníků. S akvizicí Sprint se nyní rozsah firmy zhruba rovná jejím větším konkurentům: T-Mobile nyní obsluhuje 71 milionů zákazníků využívajících tarifní a 21 milionů předplacených telefonů, což se rovná přibližně 30 % maloobchodního bezdrátového trhu v USA. Kromě toho firma poskytuje velkoobchodní služby prodejcům.

Eli Lilly je farmaceutická firma se zaměřením na neurovědu, endokrinologii, rakovinu a imunologii. Mezi klíčové produkty Lilly patří Verzenio na rakovinu; Jardiance, Trulicity, Humalog a Humulin pro diabetes; a Taltz a Olumiant pro imunologii.

5. A konečně Kostin doporučil vyhnout se akciím, jejichž růst ziskové marže v posledních letech mohl být způsoben poklesem nákladů na rozdíl od růstu tržeb. Rostoucí nebo normalizující se náklady těchto společností by mohly snížit ziskové marže.

Mezi několik společností, jejichž výdaje se od roku 2019 nejvíce snížily, s výjimkou výdajů na výzkum a vývoj - a mohly by tedy být nejvíce ohroženy poklesem ziskové marže - patří např: Pfizer $PFE+0.6%; Autodesk $ADSK+0.7%; a Hologic $HOLX+0.4%.

"Pokles prodejních, správních a režijních nákladů jako podílu na tržbách představoval nejméně polovinu nárůstu čistých marží u každé akcie na seznamu, což naznačuje potenciál pro tlak na snižování marží, jakmile se nákladové prostředí normalizuje a poptávka zpomalí," uvedl Kostin k seznamu akcií, který zahrnoval tři výše uvedené. 

Pfizer je jednou z největších farmaceutických firem na světě s ročními tržbami téměř 50 miliard USD (bez prodeje produktů COVID-19). Zatímco historicky prodávala mnoho druhů zdravotnických produktů a chemikálií, nyní tvoří většinu prodejů léky na předpis a vakcíny. Mezi nejprodávanější patří pneumokoková vakcína Prevnar 13, lék na rakovinu Ibrance, kardiovaskulární léčba Eliquis a imunologický lék Xeljanz. Společnost Pfizer prodává tyto produkty po celém světě, přičemž mezinárodní prodeje představují téměř 50 % jejích celkových tržeb. V rámci mezinárodních prodejů jsou hlavním přispěvatelem rozvíjející se trhy.

Autodesk je aplikační softwarová společnost, která slouží odvětvím architektury, strojírenství a stavebnictví; návrh a výroba výrobků; a média a zábava. Software Autodesk umožňuje návrh, modelování a vykreslování potřeb těchto odvětví. Společnost má více než 4 miliony platících předplatitelů ve 180 zemích.

Hologic vyrábí proprietární produkty pro potřeby zdravotní péče žen. Společnost působí ve čtyřech segmentech: diagnostika (64 % celkových tržeb, podpořeno pandemií), zdraví prsů (21 % tržeb, potlačeno pandemií), chirurgické (12 %) a zdraví skeletu (2 %). Zatímco se společnost tradičně zaměřovala na zdraví prsou, akvizice Gen-Probe kladla větší důraz na komerční diagnostiku. Největší část příjmů firmy tvoří Spojené státy americké (75 %), následované Evropou (16 %), Asií (6 %) a dalšími mezinárodními trhy (3 %). Společnost Hologic má sídlo v Bedfordu, Massachusetts.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.