S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

3 bezpečné dividendové akcie ze sektoru zdravotnictví, které vám zaručí pravidelný a rostoucí pasivní příjem

Michal Šnobl
3. 12. 2022
6 min read

Jednou z ověřených strategií, kterou zle uplatnit v době zvýšené volatility je nákup defenzivních společností, které generují stabilní příjmy a zisky a pravidelně odměňuje své akcionáře prostřednictvím dividend. Tyto akcie mohou investorům pomoci překonat téměř jakýkoli pokles trhu.

Tyto podniky možná nejsou „vzrušující“, ale to v současnosti není tak špatné je vlastnit

1. Johnson & Johnson $JNJ-1.2%

Johnson & Johnson je největší a nejrozmanitější zdravotnická firma na světě. Firmu tvoří tři divize: farmaceutická, zdravotnická zařízení a diagnostika a spotřebitelská. Skupiny léků a přístrojů představují téměř 80 % tržeb a řídí většinu peněžních toků firmy. Léková divize se zaměřuje na následující terapeutické oblasti: imunologie, onkologie, neurologie, plicní, kardiologická a metabolická onemocnění. Segment přístrojů se zaměřuje na ortopedii, chirurgické nástroje, péči o zrak a několik menších oblastí. Poslední segment spotřebitelů se zaměřuje na péči o miminka, krásu, péči o ústní dutinu, volně prodejné léky a zdraví žen. Z geografického hlediska je něco přes polovinu celkových příjmů generováno ve Spojených státech.

Kvartální dividenda společnosti JNJ za posledních 10 let vzrostla z 0,57 USD na 1,13 USD

Johnson & Johnson vykázal za 3Q zisk ve výši 2,55 dolaru na akcii, čímž překonal odhad analytiků ve výši 2,49 dolaru na akcii. V porovnání se ziskem 2,60 USD na akcii před rokem. Tyto údaje jsou upraveny o jednorázové položky.

Tato čtvrtletní zpráva představuje překvapení ve výši 2,41 %. Před čtvrt rokem se očekávalo, že tento největší světový výrobce zdravotnických produktů vykáže zisk 2,57 dolaru na akcii, když ve skutečnosti vyprodukoval zisk 2,59 dolaru, což představuje překvapení ve výši 0,78 %. Za poslední čtyři čtvrtletí společnost čtyřikrát překonala konsensuální odhady EPS.

Mezitím společnost nadále věnuje pozornost svým akcionářům. J&J se může pochlubit silným volným cash flow a nedávno oznámila program zpětného odkupu akcií za 5 miliard dolarů. J&J je také členem elitního klubu Dividend Kings. Výrobce léků zvyšoval své výplaty 60 po sobě jdoucích let. Aktuálně nabízí nadprůměrný výnos 2,55 %.

Investoři si mohou být velmi jisti, že Johnson & Johnson bude své dividendy zvyšovat po dlouhou dobu. Koneckonců, společnost nikam nesměřuje. Život zachraňující léky a inovativní zdravotnické prostředky budou stále důležitější, až bude světová populace stárnout. To poskytne společnosti Johnson & Johnson velký zadní vítr. Jako lídr v obou oblastech je více než schopna těžit z těchto dlouhodobých trendů. Společnost během své více než stoleté historie přežila mnoho recesí. To je další důkaz, že může být bezpečným přístavem v dnešním náročném prostředí.

2. AbbVie $ABBV-0.3%

AbbVie je farmaceutická společnost se silnou expozicí v oblasti imunologie a onkologie. Nejlepší lék společnosti, Humira, představuje téměř polovinu současných zisků společnosti. Společnost byla vyčleněna z Abbott na začátku roku 2013. Nedávná akvizice společnosti Allergan přidává několik nových léků v oblasti estetiky a zdraví žen.

Společnost ABBV zvýšila svoji kvartální dividendu za posledních 10 let z 0,4 USD na 1,48 USD 

Společnost AbbVie vykázala za třetí čtvrtletí roku 2022 zisk 3,66 USD na akcii, čímž překonala odhad analytiků ve výši 3,56 USD. Vykazované zisky také překročily směrnici 3,55–3,59 USD. Zisky vzrostly meziročně o 29,3 %.

Tržby ABBV ve výši 14,81 miliardy USD nedosáhly odhadu 14,92 miliardy USD. Tržby vzrostly meziročně o 3,3 %. Prodeje byly taženy produkty imunologie a neurovědy, přičemž klíčové léky jako Rinvoq, Skyrizi a Venclexta přispěly k nejvyšší linii. To bylo částečně kompenzováno nižšími prodeji Juvedermu a Imbruvica.

Robustní podnikání společnosti může podpořit její štědrou dividendu. AbbVie je také Dividendovým králem a nabízí výnos 3,74 %. A jen za posledních pět let, tedy období, které zahrnuje devastaci způsobenou pandemií COVID-19, AbbVie zvýšila své výplaty o 108 %. AbbVie v dohledné době nepřestane odměňovat své akcionáře, bez ohledu na to, co ekonomika vrhne na trhy příště.

2. UnitedHealth Group $UNH+1.3% 

UnitedHealth Group je jednou z největších soukromých zdravotních pojišťoven, která poskytuje zdravotní výhody 50 milionům členů po celém světě, včetně 5 milionů mimo USA na konci roku 2021. Jako lídr v pojišťovacích plánech sponzorovaných zaměstnavatelem, samostatně řízených a podporovaných vládou , UnitedHealth získal masivní rozsah v řízené péči. Pokračující investice UnitedHealth do jejích franšíz Optum spolu s pojistnými aktivy vytvořily kolos zdravotnických služeb, který zahrnuje vše od lékařských a farmaceutických výhod až po poskytování ambulantní péče a analýz jak přidruženým zákazníkům, tak zákazníkům třetích stran.

Kvartální dividenda společnosti UNH se za posledních 10 let zvýšila z 0,16 USD na 1,68  USD 

UnitedHealth Group i nadále vede v ziskovosti, podle posledních zpráv o výdělcích velkých národních pojistitelů. Masivní zisky společnosti rozhodně nezůstanou bez povšimnutí. Pokračující expanze dceřiné společnosti Optum společnosti, která byla významným motorem růstu v průběhu několika čtvrtletí, je plán, který konkurenti začínají následovat.

Ve třetím čtvrtletí společnost UHG vykázala zisk 5,3 miliardy dolarů. Její další nejbližší konkurent, Cigna, vykázala zisk 2,8 miliardy dolarů. UnitedHealth je také pohodlně vpředu v zisku během prvních tří čtvrtletí roku, přičemž zdravotnický gigant vykázal za prvních devět měsíců roku 2022 zisk 15,35 miliardy dolarů. Cigna také vykázala druhý nejvyšší zisk za prvních devět měsíců letošního roku, když vykázala 5,5 miliardy dolarů.

UnitedHealth Group vyniká jako další výjimečná dividendová akcie, kterou lze právě teď koupit. Velká zdravotnická společnost začala vyplácet roční dividendy v roce 1990. V červnu 2010 přešla na čtvrtletní výplatu dividend a poté 13 po sobě jdoucích let zvyšovala dividendu. Dividendový výnos je v současnosti 1,24 %.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.