S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Univerzální příručka DEGIRO: na tyto nedostatky známého brokera si dejte pozor

Martin Bartkovský
30. 11. 2022
7 min read

Každý z nás používá nějakého brokera. Spousta lidí používá právě Degiro například na ETF které zde jdou nakupovat bez poplatků. Dnes jsem se rozhodl zaměřit se na problémy, a otázky, které vás mohou při používání této platformy pronásledovat. Podíváme se na to, a řekneme si, jak tyto problémy řešit.

Minulý týden jsem viděl v jedné skupině uživatelů Degira, kdy zde rozebírali jeden problém. Projel jsem tuto skupinu, a nasbíral informace o tom, jaké problémy, a otázky vás mohou na Degiru potkat. Jsou zde popsané i mé vlastní zkušenosti. Tak jdeme na to.

IBAN vs. číslo účtu

Spoustu uživatelů se pere s otázkou, jakou metodu vkladu vlastně zvolit? Zkrátka jim není jasné, zda mají vklad provést na IBAN, nebo na číslo účtu, a případně v jaké měně mají vklad provést.

Degiro v tuto chvíli nabízí dvě možnosti vkladu.

  • Vklad přes IBAN
  • Vklad přes číslo účtu

Vklad přes IBAN slouží pro posílání prostředků na učet v měně euro. Platbu musíte zadat jako zahraniční platbu, tudíž vám zde banka může účtovat poplatek za převod do zahraničí. Tato varianta je výhodná podle mě pro lidi, kteří mají účty v zahraniční měně, a mají zde i transakce v zahraniční měně (například výplata, příjmy z podnikání atd.) POZOR, touto metodou jdou opravdu zasílat jenom eura. Koruny touto metodou zasílat nejdou.

Druhá možnost je vklad pomocí klasického čísla účtu. Degiro má v česku zřízený sběrný účet na české koruny. Zde vklad provedete jako klasickou tuzemskou platbu, tudíž u většiny bank vás to nestojí žádné poplatky. Nevýhoda zde trochu je, že peníze budete moci k nakupování používat až tak dva dny po odeslání. Proč? Nejdříve peníze musí dorazit na účet od degira, což může být až následující pracovní den, potom buď musíte počkat až se peníze po půlnoci převedou na eura, nebo provést převod manuálně, proto 2 dny. Podle mě je ale tato varianta pro české občany nejlepší variantou vkladu. Nejsou zde žádné poplatky za zahraniční platbu, pokud peníze nepotřebujete ihned používat, tak se nemusíte starat kolem směny. Číslo účtu pro převod najdete přímo pod tlačítkem vklad. Zde si buď číslo účtu a kód banky odvodíte z IBAN, nebo údaje pro tuzemskou platbu jsou popsány v textu pod údaji pro zahraniční platbu. Prosím číslo účtu neopisujte, ale ověřte si jaké číslo účtu tam máte vy.

Červeně vyznačené číslo účtu.

Převod měn

Pokud se vám nechce čekat na automatickou směnu, můžete převod udělat manuálně, nejedná se o žádný extra složitý proces. Stačí kliknout na tlačítko zadat objednávku, které je v pravém horním rohu. Zde vybereme převod měn, vybereme měnu, z které budeme převádět, měnu, do které budeme převádět, a zadáme sumu, která má být převedena. Převody mezi CZK a EUR jsou bez poplatku, pokud budete chtít převádět na jinou měnu, tak je zde zapotřebí brát v úvahu, že zde může být poplatek za převod.

Výběr peněz

Když už víme, jak peníze vložit, řekneme si i jak peníze vybrat. První věc, kterou musíte udělat, je převést si peníze na české koruny. Následně přes tlačítko vložit/vybrat peníze, vybereme výběr peněz. Následně už jen stačí zadat částku v korunách a potvrdit výběr.

Většina uživatelů zde má problém s výběrem, kdy jim vyskočí hláška, že nemají dostatek finančních prostředků na účtu. Tady tuto hlášku způsobuje opožděné zadání příkazu pro výběr. Příkaz pro výběr totiž musíte zadat v ten stejný den, kdy převedete peníze na koruny. Pokud totiž tento příkaz nezadáte ve stejný den, kdy proběhne směna na koruny, tak Degiro po půlnoci převede koruny zpět na eura. Výběr jde provádět pouze v korunách.

Nejde koupit akcie

Sem tam se můžete setkat s tím, že vám Degiro neumožní koupit určitou akcii i přesto, že ji třeba v portfoliu už máte. Jako důvod je většinou uváděno interní rozhodnutí. Degiro má totiž nastavený systém vyhodnocení rizikovosti aktiv, na základě, kterého může omezovat obchodování s některými akciemi. Nemusíte se bát, většiny velkých amerických společností se toto týkat nebude. Jedná se spíš o omezení nákupu akcií, které jsou ve velmi špatném stavu. Sem tam se ale omylem připlete do tohoto seznamu i nějaká větší společnost, která je v pořádku.

Pokud tedy narazíte na akcii například velké společnosti, která vám nejde koupit, a hodí vám to hlášku, že Degiro zakázalo tuto akcii nakupovat z důvodu interního rozhodnutí, tak zde stačí napsat na podporu, která zde funguje flexibilně, a druhý den dostanete odpověď a akcii zase můžete nakupovat dál. Pokud máte problém s angličtinou, můžete klidně využít i Google překladač. Na podpoře vám budou rozumět. Tento problém se stává málokdy, a je způsoben právě filtry pro vyhodnocování rizikovosti, a některé akcie se tam dostanou omylem, a můžou být zaměstnanci přehlídnuty.

Shortování akcií přes Degiro

Poslední dobou se zde taky párkrát objevil i dotaz na téma shortování přes tohoto brokera. Zde asi ovšem některé zklamu. Degiro totiž není ideální volba na shortování akcií. Proč? Degiro totiž neumožňuje shortovat americké akcie, a další finanční produkty označené kategorií D.

Takže i když si přepnete účet s basic na jeden ze dvou dalších, které shortování umožňují, a splníte i znalostní test, tak zkrátka můžete shortovat například evropské akcie, ale americké akcie ne. Pokud tedy chcete shortovat americké akcie, tak zde pro vás nemám řešení. Nebo jedno řešení tu je, najít si jiného brokera na shortování.

Pokud byste tedy přeci jen chtěli shortovat například evropské akcie, tak jednoduše zadáte prodejní příkaz u akcie, kterou nevlastníte. Pozor nelze shortovat akcie, které vlastníte.

Výměna dokladu

Pokud jste například obdrželi nový občanský průkaz, tak ho musíte aktualizovat i u Degira. Zde Degiro nikoho na tuto věc neupozorňuje, ani si sami neumíte tento dokument aktualizovat. Zkrátka musíte napsat email na podporu, která vám odblokuje nahrání nového dokumentu. Poté, co se přihlásíte do účtu, hned v úvodu na vás vyskočí okno s nahráním nového dokladu. Nebojte nemůžete to přehlédnout.

Těchto 6 věcí je dle mého názoru nejvíce probíraných mezi investory, pokud byste měli ještě nějaké věci, které zde nebyly zodpovězeny, napište je dolů do komentářů, a já se na ně pokusím odpovědět. Doufám, že to alespoň někomu pomůže při cestě s Degirem.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.