S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

3 akcie, které Warren Buffett nakupoval ve 3. čtvrtletí a zároveň je doporučuje uznávaná společnost Morningstar

Michal Šnobl
2. 12. 2022
7 min read

Jen málokdy uděláte chybu při kopírování investic Warrena Buffetta. Americká firma Morningstar tedy dala dohromady seznam tří akcií, které ve 3. čtvrtletí nakupovala Buffettova Berkshire a které zároveň doporučují analytici Morningstar. Pojďme se na ně podívat.

Za posledních 10 let akcie Berkshire Hathaway v ročním vyjádření vrátily 13,6 %, čímž těsně překonaly index S&P 500

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. $TSM+2.7%  

Analytik Morningstar Phelix Lee vidí u společnosti širokou konkurenční výhodu a stanovil reálnou hodnotu jejích akcií na 133 USD. Nedávno se obchodovala za 83 USD.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. je největší specializovaná slévárna čipů na světě s více než 57% podílem na trhu v roce 2021. Společnost TSMC byla založena v roce 1987 jako společný podnik společnosti Philips, tchajwanské vlády a soukromých investorů. V roce 1997 vstoupila na veřejnost jako ADR v USA. Rozsah TSMC a vysoce kvalitní technologie umožňují firmě vytvářet solidní provozní marže, a to i ve vysoce konkurenčním slévárenském podnikání. TSMC má proslulou zákaznickou základnu, včetně společností Apple, AMD a Nvidia, kteří chtějí u svých polovodičových konstrukcí aplikovat špičkové procesní technologie.

Tržby za 3Q22 podle platformy

Lee uvádí dva dlouhodobé růstové faktory pro TSMC. „Zaprvé se očekává, že konsolidace polovodičových firem vytvoří poptávku po integrovaných systémech vyrobených pomocí nejpokročilejších uzlů,“ řekl. "Za druhé, organický růst umělé inteligence, internetu věcí a vysoce výkonných počítačových aplikací může trvat desetiletí."

Konglomerát Warrena Buffetta získal v posledním čtvrtletí ve firmě podíl ve výši 4,1 miliard dolarů. K dohodě se veřejně nevyjádřila, ale pozorovatelé trhu připisují nákup levnému ocenění TSMC, technologickému vedení a solidním základům. 

Akcie TSMC na Tchaj-wanu od zveřejnění nákupu Berkshire minulý týden vyskočily zhruba o 10 %. Morgan Stanley říká, že se obchodují pod svým klesajícím oceněním s 30% až 40% slevou kvůli geopolitickým rizikům, podle poznámky z 8. listopadu. Podle údajů sestavených agenturou Bloomberg má akcie násobek ocenění přibližně 13,9krát na základě odhadovaných zisků pro příští rok. Goldman Sachs Group Inc. odhaduje, že jde o spodní hranici 10letého průměru. Společnost je levnější než většina členů Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, který sleduje největší čipové společnosti kótované v USA.

Paramount Global $PARA-3.9%

Analytik Morningstar Neil Macker vidí u společnosti úzkou konkurenční výhodu a reálnou hodnotu akcie odhaduje na 45 dolarů. Nedávno se obchodovala za 20 USD.

Paramount Global je rebranded rekombinace CBS a Viacom, která vytvořila mediální konglomerát s globálním rozměrem. CBS přispěla Showtime kromě svých televizních aktiv – televizní sítě CBS, 28 místních televizních stanic a 50 % CW, společného podniku mezi CBS a WarnerMedia. Viacom přinesl několik předních kabelových sítí, včetně Nickelodeon, MTV, BET, Comedy Central, VH1, CMT a Paramount. Paramount Pictures produkuje originální filmy a má vlastní knihovnu o 2500 filmech, včetně sérií Mission: Impossible a Transformers. Paramount provozuje řadu streamovacích služeb, zejména Paramount+ a Pluto TV.

logo společnosti PARA

"Vzhledem k našemu zastřešujícímu předpokladu, že hodnota vysoce kvalitního obsahu se bude i nadále zvyšovat, patří produkční studia k nejatraktivnějším aktivům znovu sjednocené firmy." 

Mezitím si „myslíme, že nejvyšší růst bude tažen streamovanými z Paramount+ a Pluto TV,“ řekl Macker. „Tyto dvě služby staví na silných schopnostech společnosti vytvářet obsah, hluboké programovací knihovně a sekulárním trendu směřujícím k většímu přijímání streamování. Výsledkem je, že Paramount+ si stále může vydobýt pozici na tomto silně konkurenčním trhu.“

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta v průběhu 3. čtvrtletí zvýšila svůj podíl, což je čerstvý signál, že mediální a zábavní společnost by mohla být nákupní příležitostí. Berkshire ve veřených podáních oznámila, že nyní vlastní více než 91 milionů akcií společnosti Paramount. Buffettova firma poprvé zveřejnila svůj nový podíl v Paramountu v květnu.

Zvýšená pozice dělá z Berkshire největšího externího investora do akcií třídy B společnosti Paramount s přibližně 15 % nebo v hodnotě více něž 1,7 miliardy USD. Paramount je ovládán prostřednictvím svých akcií třídy A společností National Amusements, holdingové společnosti Shari Redstone, předsedy představenstva.

RH $RH-3.4%

Analytik Morningstar Jaime Katz nevidí u společnosti žádnou konkurenční výhodu a stanovil reálnou hodnotu akcií na 383 dolarů. Nedávno se obchodoval za 278 USD.

RH je luxusní maloobchodní prodejce působící v odvětví domácího nábytku a bytového zařízení. Firma nabízí zboží v mnoha kategoriích včetně nábytku, osvětlení, textilu, koupelen, dekorací, dětí a rozšiřuje svou přítomnost v pohostinství (se 14 restauracemi). RH inovuje, spravuje a integruje produkty, kategorie, služby a podniky napříč kanály a rozšířeními značky (například RH Teen, RH Modern a Waterworks).

RH se snaží stát se světovou luxusní značkou

„Společnost RH získala v posledních letech podíl na roztříštěném trhu s bytovým nábytkem a vybírala různé nabídky od specializovaných světových řemeslníků,“ napsala v komentáři. „Firma rozšířila povědomí o své značce tím, že se rozšířila do nedostatečně obsluhovaných kategorií, včetně moderního, teenage a pohostinství, kde má jen málo kolegů rozsah.“ To pomáhá získat na trhu od butikových konkurentů, řekl Katz.

Dále: „Elektronický obchod RH pomáhá zvyšovat povědomí o značce. Jistě, „poptávka RH zůstává svázána s podmínkami na trhu s bydlením a akciemi, které nedávno ovlivnily ochotu spotřebitelů utrácet za luxusní vybavení domů,“ řekla. To „podporuje naši tezi bez příkopu“.

Berkshire poprvé získal akcie v roce 2019. Existuje několik důvodů, proč by chtěl Buffett nebo některý z jeho portfoliových manažerů tuto akcii vlastnit. RH se odrazila od dřívějších poklesů pandemie a tržby se v roce 2021 meziročně zvýšily o 32 %. Je také vysoce zisková a čistý příjem v poslední době raketově vzrostl, protože společnost začala účtovat vysoké ceny a rozšiřovat své marže.

Toto zvýšení přichází navzdory stejným problémům dodavatelského řetězce, se kterými se potýká většina maloobchodníků. Při pohledu do budoucna čelí RH těžkému meziročnímu srovnání s rokem 2021, a proto směřuje k 5% až 7% meziročnímu růstu výnosů. Otevírá také nové galerie, včetně svého prvního nájezdu mimo USA. Dlouhodobě je zde spousta příležitostí.

A konečně, akcie RH jsou super levné a zlevnily, jak cena jejich akcií klesá, takže nyní je vhodný čas na nákup akcií. Akcie RH letos klesly o 44 % a akcie se obchodují za nízké ocenění 14krát za posledních 12 měsíců.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.