S&P 500 ^GSPC 5,062.05 -1.06%
Tesla TSLA $183.55 -5.41%
Microsoft MSFT $393.75 -2.11%
Alphabet GOOG $165.59 -1.38%
Nvidia NVDA $867.74 -1.12%
Amazon AMZN $179.60 -0.75%
Apple AAPL $172.82 -0.39%
Meta META $432.49 -0.03%

Extrémní inflace nás bude drtit ještě 10 let, tvrdí Bank of America. Kam podle nich investovat?

Dominik Petrnoušek
6. 12. 2022
4 min read

Inflace je poněkud šílená. A podle jedné z nejdůležitějších bank světa se zdaleka neblíží konec. Naopak to prý dokonce vypadá, že na uklidnění bude třeba dalších 10 let!

Podle Bank of America je možné, že inflace bude pokračovat dalších 10 let

Navzdory agresivnímu zvyšování úrokových sazeb americkým Federálním rezervním systémem - včetně čtyř po sobě jdoucích zvýšení o 75 bazických bodů - je inflace stále vysoká.

Fedu se daří krotit inflaci jen mírně. Zdroj

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v říjnu vzrostly o 0,4 % a oproti předchozímu roku se zvýšily o 7,7 %. Vysoká inflace nejenže snižuje kupní sílu peněz, ale také znamená, že Fed pravděpodobně zůstane jestřábí. A to pro akciový trh nevěstí nic dobrého. V tom případě ale přichází otázka - vrátí se v dohledné době inflace k normálu? Bank of America tomu nevěří.

CPI vzroslo v říjnu o 0,4 %. Zdroj

"Z historického hlediska trvá rozvinutým ekonomikám návrat k 2% inflaci po překročení 5% hranice v průměru 10 let," uvádí banka v nedávném sdělení.

To je statistika, která nevěstí nic dobrého. 

Na druhou stranu právě již zmíněné CPI přineslo i pozitivní signál. Americké akcie ve čtvrtek v říjnu rostly poté, co index spotřebitelských cen ukázal, že inflace roste méně agresivním meziročním tempem, než se očekávalo.

Přesto není pravděpodobné, že by americká ekonomika rychle reagovala na prudce vyšší úrokové sazby, částečně proto, že 95 % úvěrů na bydlení tvoří hypotéky s pevnou úrokovou sazbou, spotřebitelé zůstávají celkově odolní vůči přebytku hotovosti a nezaměstnanost zůstává nízká, uvádí BofA Global.

Zároveň ale BofA přichází s tím, že vidí sektor, který by měl být odolný - energie a ropa. Konec konců třeba Warren Buffett se svým $XOM-1.0% to dokazuje docela dobře. Jsou tu ale i jiná jména, na která se neupírají zraky naprosto všech investorů.

Diamondback Energy $FANG-1.8% 

FANG je nezávislá ropná a plynárenská společnost se zaměřením na těžbu v Permské pánvi v západním Texasu. Akcie letos zatím vzrostly o 33 %, což je vlastně určité zklamání.

Všechno ostatní sice klesá, ale FANG ve svém sektoru zaostává. Takže i přes svůj růst (což je letos opravdu vzácné) je pozadu. Energetický sektor indexu S&P 500 si od začátku roku připsal více než 60 %. Analytici však tvrdí, že relativně slabá výkonnost FANGu jej jen připravuje na další výrazné zisky. S průměrnou cílovou cenou 179,5 USD dává ulice akciím v příštím roce implikovaný růst ceny o 23 %.

Od začátku roku přes 30 % a přesto zaostává!

Když k tomu připočteme štědrý dividendový výnos, celkový implikovaný 12měsíční výnos se pohybuje kolem 32 %. Býci uvádějí jako důvod pro konstruktivní postoj k této společnosti přesvědčivé ocenění FANG a závazek vedení vracet akcionářům hotovost prostřednictvím zpětných odkupů a dividend.

Predikce ceny podle analytiků. Zdroj

BofA ale tvrdí, že celý sektor se může i nadále tešit na další pozitivní měsíce. I přes to, že je to nyní většinový názor, tak tvrdí, že příležitosti zde stále jsou.

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů (Yahoo, MW, Statista, BLS). Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.