S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Ez a 2 részvény a legellenállóbb szektorból, amit a bolygón találhat.

György Sárosi
7. 12. 2022
5 min read

Valószínűleg mindenkinek eszébe jut, hogy rossz időkben a befektetők a rugalmas ágazatokba vonulnak vissza. És az egyikük valószínűleg még a többinél is ellenállóbb.

Nem sok ellenállóbb ágazatot találunk az élelmiszernél.

A befektetők recesszió előtt és alatt hajlamosak a biztonságos területekre költözni. Ez azért van így, mert amikor recesszió sújt le, a nagyobb nyereséggel rendelkező, ciklikusabb és kockázatosabb vállalatok rosszabb kilátásokat kínálnak az ember tőkéjének, mint azok a vállalatok, amelyeket kevésbé érint a gazdasági visszaesés.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az olyan ágazatok, mint a technológia és a fogyasztási cikkek általában nagyon rosszul teljesítenek, míg az olyan ágazatok, mint a közüzemi szolgáltatások és az alapvető fogyasztási cikkek megbízható nyereségáramlásuk miatt jobban teljesítenek. És tudsz olyat, amire az embereknek a helyzettől függetlenül szükségük van? Így van - étel és víz!

Ezt szem előtt tartva nézzünk meg két vállalatot ebben az ágazatban.

Campbell Soup $CPB-1.1%

Egy vállalat, amely az Egyesült Államokban élelmiszerek és italok széles választékát gyártja és forgalmazza. Ezeken a szegmenseken keresztül a vállalat a névadó márkájához tartozó leveseket, húsleveseket, tésztákat, szószokat, babot, mártásokat, paradicsomlevet és egyebeket kínál. Emellett kiterjedt snack-élelmiszer üzletággal rendelkezik, olyan népszerű márkákkal, mint a Pepperidge Farm, Milano, Goldfish, Late July, Emerald és mások. A Campbellnek több ezer forgalmazási helye van az Egyesült Államokban és még több ezer nemzetközi.

Éves árbevétele körülbelül 9 milliárd dollár, piaci kapitalizációja pedig valamivel 16 milliárd dollár alatt van. A Campbell régóta magas hozamú részvény, amely több mint egy évtizede folyamatosan osztalékot fizet a részvényeseknek . Az osztalékemelések sorozata azonban a 2022-es pénzügyi évben véget ért, mivel a vállalat úgy döntött, hogy nem növeli a kifizetéseket. Ma is 1,48 dollár részvényenként és évente.

A vállalat osztaléktörténete nem néz ki rosszul. Forrás

Ennek ellenére a kifizetési arány a nyereség 51%-a, ami fenntartható, különösen mivel a vállalat jövedelemáramlását nem befolyásolja a recesszió. A Campbell főként alapvető fogyasztási cikkeket - alapvető élelmiszereket, amelyek inkább alapvető javaknak, mint luxuscikkeknek számítanak - értékesít, így a kereslet még a különböző gazdasági körülmények között is stabil.

Továbbá, a Campbell számára 3%-os éves növekedést látunk a horizonton, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években képes lesz fenntartani és saját belátása szerint növelni az osztalékát. Rámutatok, hogy az alacsony kifizetési arány és a tisztességes nyereségnövekedés kombinációja általában azt jelenti, hogy nincs nagy kockázata az osztalékcsökkentésnek, akár jön egy súlyos recesszió, akár nem.

General Mills $GIS-0.8%

Egy olyan vállalat, amely márkás csomagolt élelmiszereket gyárt és forgalmaz világszerte. A vállalat változatos áruválasztékot forgalmaz, többek között gabonapelyheket, joghurtokat, leveseket, étkezési csomagokat, snackeket, fagylaltot, táplálékszeleteket, fagyasztott pizzát, állateledelt stb. stb. A General Mills hajlamos az általa kiszolgált prémium piacokra összpontosítani (ami kissé ellentmondásosnak tűnhet a recesszió elleni védekezés gondolatával), ami hírnevét és hosszú működési múltját tekintve jól sikerült. Ez stabil keresletet és általában erős árképzési erőt biztosít.

https://www.youtube.com/watch?v=eeluKqXaaYU

A vállalat biztosan nem könnyű eset. A vállalat éves bevétele megközelítőleg 19,5 milliárd USD, piaci kapitalizációja pedig 49 milliárd USD.

A befektetők tudják, hogy a vállalat képes megvédeni a pénzüket válság esetén - ezért is emelkedik az értéke a baj első jelei óta.

A Campbellhez hasonlóan a General Mills sem megbízható, ha osztalékemelésről van szó. A vállalat jelenleg három éve folyamatosan emeli az osztalékot, de gyakran úgy dönt, hogy nem emeli az osztalékot. A General Mills azonban évtizedek óta fokozatosan fizet osztalékot a részvényeseknek, így bár az emelések nem feltétlenül megbízhatóak, maga a kifizetés igen. A részvény hozama ma 2,6%, ami egy teljes százalékponttal jobb, mint az S&P 500-é.

Mi a helyzet veled? Van a portfóliójában valamelyik páros?

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.