S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Azonnal lépjünk a fékre, különben óriási katasztrófa lesz, mondja Elon Musk

György Sárosi
8. 12. 2022
4 min read

Mondhatnánk, hogy Elon Musk "csak" üzletember, és kevés beleszólása van a gazdaságba és a politikába. De a világ leggazdagabb emberének befolyása óriási, és szavainak nagy súlya van. Ezúttal keményen nekiment a Fednek. Mit mondott?

Elon Musk nem ért egyet a Fed intézkedéseivel

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán kijelentette, hogy a jegybank az eredeti várakozásokat meghaladó mértékben emelni fogja a kamatlábakat, és hosszabb ideig ezen a szinten fogja tartani azokat. Az extrém infláció elleni küzdelem érdekében akarják ezt tenni. Ez legalábbis egy kicsit megfékeződött, de nem úgy, ahogyan azt a Fed elképzelte.

Az infláció csak kissé szelídült meg. Forrás

Powell elmondta, hogy a Fed megpróbálja emelni az alapkamatot annyira, hogy az lassítsa a gazdaságot, a munkaerő-felvételt és a bérnövekedést, de nem annyira, hogy recesszióba taszítsa az Egyesült Államokat. Nemes gondolat. Sokak szerint azonban nem járnak sikerrel. És még sokan azt mondják, hogy ennek az ellenkezőjét teszik. Vegyük Elon Muskot, aki ezt a Twitteren mondta. Véleményét a cikk következő részében tárgyaljuk.

https://twitter.com/elonmusk/status/1597878869910253569

A Fed idén már többször emelte a kamatokat - egészen 4%-ig, ami 15 éve a legmagasabb kamatemelés.

"Úgy gondoljuk, hogy a lassítás ezen a ponton jó módja a kockázatok kiegyensúlyozásának" - mondta Powell. "A kamatemelések ütemének enyhítésére már a decemberi ülésen sor kerülhet", amelyet december 13-14-én tartanak.

Powell azonban azt is hangsúlyozta, hogy a kisebb kamatemelések nem jelentik azt, hogy a Fed a közeljövőben enyhíteni fog az infláció elleni küzdelemben.

A kamatlábak több éve a legmagasabb szinten vannak. Forrás

"Valószínű, hogy az árstabilitás helyreállításához egy ideig korlátozó szinten kell tartani a (kamatlábakat)" - mondta Powell. "A történelem erősen óva int az elhamarkodott politikai lazítástól."

A milliárdosok másképp gondolkodnak

Ezt a nézetet azonban a bolygó leggazdagabb emberei közül többen nem osztják.

"Elmondhatom, hogy a gazdaság most nem áll jól. Minden lelassul. A gazdaság sok-sok, sok-sok ágazatában elbocsátásokat látunk. Az emberek lassítanak" - figyelmeztetett november közepén Jeff Bezos, az Amazon alapítója és ügyvezető elnöke.

Ezeket az aggodalmakat osztja a milliárdos Elon Musk is, aki a fent említett tweetben felszólította a Fed-et , hogy azonnal hagyja abba a kamatemelést, hogy megelőzze a gazdasági katasztrófát.

Többek között azt is megemlítette, hogy recesszióra készül, amely szerinte 2023-ban fog bekövetkezni.

Musk nem először figyelmeztetett a kamatemelés gazdaságra gyakorolt következményeire. Tavaly szeptemberben az üzletember arra figyelmeztetett, hogy a kamatlábak megugrása hosszú távú deflációt okozna.

"Egy jelentős Fed-kamatemelés deflációs kockázatot jelent" - mondta akkor az elektromos autók piacvezetőjének, a Tesla $TSLA-nak+5.0% a vezérigazgatója. A defláció következményei pusztítóak lehetnek a gazdaságra nézve, mivel a csökkenő árak arra ösztönzik a háztartásokat, hogy elhalasszák a vásárlási döntéseket, és várják meg, amíg az árak tovább csökkennek. Amit egyébként érthető módon (autógyártóként vagy Amazon-tulajdonosként) nem szeretnél látni.

Ez viszont az általános fogyasztás csökkenéséhez és a készletek növekedéséhez vezethet azoknál a vállalatoknál, amelyek már nem tudják eladni termékeiket. Erre válaszul csökkentik a termelést és a beruházásokat.

https://www.youtube.com/watch?v=-98MIHb0N70

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból(The Street, APNews, Statista, FED) származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.