S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Warren Buffett tanácsai a jó menedzsmenttel rendelkező vállalatok azonosításához

György Sárosi
14. 12. 2022
4 min read

Egy vállalat vezetésének minősége kulcsfontosságú tényező abban, hogy egy részvény jó befektetés lesz-e. Milyen tulajdonságokat kell tehát keresnünk e vállalatok vezetőiben? Lássuk, mit szól ehhez a legnagyobb befektető, Warren Buffett.

Warren Buffett

Buffett meghatározza a sikeres menedzserek legfontosabb jellemzőit.

Nem szokatlan, hogy egy menedzser nagyjából az ágazatnak megfelelően teljesít, de befektetőként olyan menedzsereket keresünk, akik úgy vezetik a vállalatokat, hogy azok felülmúlják azt az ágazatot, amelyben a vállalat működik . Warren Buffett úgy véli, hogy egy vállalat menedzsmentjének minősége kulcsfontosságú tényező abban, hogy egy részvény jó befektetés lesz-e vagy sem. A Berkshire Hathaway 1994-es éves részvényesi közgyűlésén tette meg ezzel kapcsolatos észrevételeit.

https://youtu.be/cSHX_gg7uTE

"Szerintem kétféle mérce szerint ítéled meg a menedzsmentet" - mondta Buffett. "Az egyik az, hogy mennyire jól vezetik az üzletet, és szerintem erről sokat megtudhatunk abból, ha elolvassuk, hogy mit értek el, mit értek el a versenytársaik, és megnézzük, hogyan osztották el a tőkét az idők során."

Elmondta, hogy fontos látni, hogyan teljesít egy vezető a vállalat helyzetéhez és az iparágon belüli versenyhelyzetéhez képest, miután először vállalt vezetői szerepet. Meg kellene néznünk, hogy mit értek el ahhoz képest, ami az iparágban történik.

A második módszerrel kapcsolatban Buffett szerint a befektetőknek azt kell elolvasniuk, hogy a menedzsment hogyan bánt a részvényesekkel a múltban.

"Meg akarod tudni, hogy ... mennyire bánnak jól a gazdáikkal" - mondta. "Olvassa el a meghatalmazási nyilatkozatot, nézze meg, mit gondolnak - nézze meg, hogyan bánnak magukkal és hogyan bánnak a részvényesekkel. ... A rossz menedzserek történetesen azok is, akik valójában nem gondolnak annyira a részvényesekre."

Buffett Bill Gates-t a Microsoftnál , Tom Murphy-t a Capital Citiesnél és Donald Keough-t a Coca-Colánál említette példaként olyan kiváló menedzserekre, akik a részvényesekért dolgoztak.

A sikerhez nincs sablon

Ez nem egy kész sablon a jó menedzserek megtalálására, de hasznos tervrajz. Az amerikai üzleti világban viszonylag kevés azoknak a vezetőknek a száma, akik nem tartják be az ígéreteiket, és a részvényeseket helyezik a második helyre. Sajnos nem könnyű elválasztani a búzát a pelyvától.

Azegyetlen módja annak, hogy megismerjünk egy vezetőt és csapatát, ha időt töltünk az éves jelentések és a részvényeseknek szóló levelek olvasásával. Ez némi képet ad arról, hogyan bánnak a befektetőkkel, és hogy betartják-e az ígéreteiket, vagy következetesen elszalasztják a célokat.

Természetesen a világ legjobb menedzserei sem tudnak megfordítani egy bajba jutott vállalkozást. Tehát a jó vállalkozás megtalálása valószínűleg az első lépés, amit a befektetőknek meg kell tenniük, mielőtt elkezdenék értékelni a menedzsment minőségét. Ennek ellenére még a jó vállalatokat is tönkretehetik a rossz vezetők, ezért talán jobb, ha először a vezetőséggel kezdjük.

Forrás: Guru Focus, CNBC, YouTube, Yahoo Finance

KIZÁRÓLAG: Az itt közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmiképpen nem minősülnek befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.