S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Akciový trh už nikdy nebude jako dřív. Teď budeme hrát úplně jinou hru, tvrdí experti z BlackRocku

Dominik Petrnoušek
16. 12. 2022
6 min read

BlackRock je bezpochyby jednou z nejdůležitějších společností na Wall Street. Nyní tento gigant přichází se znepokojujícím prohlášením. Jaké drastické změny podle nich přichází na trh?

BlackRock je ve finančním světě známým pojmem

Akciový trh se mění. Pravidla téhle hry se mění, říkají představitelé společnosti BlackRock $BLK-1.0%

Investiční stratégové největšího světového správce aktiv ve svém globálním výhledu na rok 2023, který byl zveřejněn tento týden, varovali před několika faktory. Zejména jsou to blížící se recese, vysoká, neustupující inflace a fundamentální změny trhu.

Inflace zůstává i přes veškeré snahy Fedu vysoká. Zdroj

"Čtyřicetileté období převážně stabilní aktivity a inflace, je za námi," napsal místopředseda Philipp Hildebrand a tým vrcholných manažerů. "Nastává nový režim větší makro a tržní volatility. Navíc na příchodu recese se shodnou skoro všichni."

Hildebrand a jeho tým tvrdí, že ona velká stabilita, období nízké inflace a stabilního hospodářského růstu, umožnila akciím a dluhopisům vzkvétat způsobem, který nebude v budoucnu možný.

Pro investory bude tato nová ekonomická éra vyžadovat novou, flexibilní strategii, která zahrnuje selektivní výběr akcií a aktivnější správu portfolia.

To trochu nahrává k názoru mnohých odborníků, o kterém jsem se zde zmiňoval již začátkem roku - že SAP a ostatní indexy už nemusí být zárukou dobrého výnosu, protože už prostě nemají kam růst.

"Nevidíme důvod pro trvalé býčí trhy jako v minulosti. Proto je zapotřebí nová investiční příručka," napsali. "Co fungovalo v minulosti, nebude fungovat nyní."

Podle společnosti BlackRock budou tři faktory udržovat inflaci nad cílovými hodnotami centrálních bank, tlumit hospodářský růst a ztěžovat investorům dosažení zisku v následujících letech.

Ona příručka pak pdle BlackRocku vypadá takto. Zdroj

1) Stárnutí

Stárnutí populace sníží počet pracovních sil a donutí vlády vynakládat více prostředků na péči o seniory, což způsobí nedostatek pracovníků a snížení výroby.

2) Deglobalizace

Napětí mezi globálními velmocemi signalizuje, že jsme vstoupili do "nového světového řádu", v němž mohou být přerušeny globalizované dodavatelské řetězce, které kdysi pomáhaly snižovat cenu zboží.

"Podle našeho názoru se jedná o nejsložitější globální prostředí od druhé světové války," napsal Hildebrand a jeho tým. "Vidíme, že geopolitická spolupráce a globalizace se mění v roztříštěný svět s konkurenčními bloky. To jde na úkor ekonomické efektivity."

3) Ekologie

A konečně, rychlejší přechod na čistou energii bude mít v konečném důsledku inflační charakter, pokud do uhlíkově neutrálních řešení netečou obrovské investice.

"Pokud bude výroba produkující uhlík klesat rychleji, než budou postupně zaváděny nízkouhlíkové alternativy, mohlo by dojít k nedostatku, což by vedlo ke zvýšení cen a narušení hospodářské činnosti," napsali. "Čím rychlejší bude přechod, tím více by mohlo dojít k nesynchronizovanému předání - což by znamenalo větší volatilitu inflace a ekonomické aktivity."

A jak se připravit?

Společnost BlackRock ve své prognóze pro rok 2023 také rozdělila tři témata, která mají investorům pomoci připravit se na "novou éru".

1) Při hodnocení akcií bude v příštím roce rozhodující zohlednit "škody" způsobené zvyšováním úrokových sazeb centrálními bankami a riziko recese.

"Ocenění akcií podle našeho názoru ještě neodráží škody, které nás čekají," napsali. "Zjistili jsme, že očekávání výnosů zatím nezohledňují ani mírnou recesi."

Zohlednění škod

2) Přehodnocení dluhopisů
Po letech nedostatečné výkonnosti ve srovnání s akciemi může nastat čas poohlédnout se po trhu dluhopisů, který zajistí stabilní příjem, protože hrozí recese.

"Fixní výnosy konečně nabízejí příjem poté, co výnosy celosvětově prudce vzrostly," napsal Hildebrand a jeho tým. "To zvýšilo přitažlivost dluhopisů - investoři tu po léta hladověli po výnosu."

Doporučují investorům, aby se poohlédli po úvěrech investičního stupně a krátkodobých státních dluhopisech, ale varovali, aby se vyhnuli dlouhodobým státním dluhopisům kvůli rostoucí úrovni zadlužení a vyšší inflaci.

Zvážení dluhopisů

3) Život s inflací
Meziroční inflace měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) pravděpodobně dosáhla v červnu svého vrcholu na úrovni 9,1 %. A někteří generální ředitelé a finanční manažeři tvrdí, že bude rychle klesat.

Společnost BlackRock má však jiný názor.

"I když se blíží recese, myslíme si, že budeme žít s inflací," napsal Hildebrand a jeho tým. "Vidíme sice ochlazení inflace s tím, jak se normalizuje struktura výdajů a ceny energií ustupují - ale myslíme, že v příštích letech bude přetrvávat nad politickými cíli. Domníváme se, že trhy zatím nepočítají s volatilnější a trvalejší inflací."

V tomto prostředí vyšší inflace doporučují dluhopisy chráněné proti inflaci a vyhýbání se akciím - alespoň v nejbližší době.

Život s inflací

CPI bylo v tomto týdnu velkým tématem. Poslední čísla byla totiž poněkud překvapivá. V listopadu se index spotřebitelských cen zvýšil o 0,1 % a za posledních 12 měsíců vzrostl o 7,1 %.

Celou predikci společnosti BlackRock si můžete projít zde.

Poslední CPI. Zdroj

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů (YTB, BlackRock). Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.