S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 ok, amiért az Alphabet részvények nem fognak jobban teljesíteni az S&P 500-nál a következő évben

György Sárosi
17. 12. 2022
9 min read

A "nagy technológiai" részvények idén elmaradtak a széles S&P 500 index mögött, és ez alól az online hirdetési óriás, az Alphabet sem kivétel. A részvények közel 34%-kal csökkentek az elmúlt egy évben az S&P 500-hoz képest, amely körülbelül 16%-kal csökkent. Íme 3 ok, amiért a GOOG részvények ilyen alulteljesítménye 2023-ig fennmaradhat.

Ábécé

Közelebbről megvizsgálva azonban az a kérdés, hogy a javuló gazdasági feltételek jelentenek-e nagy fellendülést a technológiai óriás részvényei számára. Az út vissza az eddigi legmagasabb záróárhoz (150,71 dollár részvényenként) sokkal hosszabb lehet a jelenleg vártnál.

Három tényező van, amelyek mindegyike a mai problémák - például az infláció és a lassuló gazdasági növekedés - megoldása után is fennmarad. Ezt szem előtt tartva a részvény (ma alig 100 dollár alatt van részvényenként) nem biztos, hogy olyan lehetőség, amit egyesek szerint el kell szalasztani.

AGOOG részvények közel 34%-ot estek az elmúlt egy évben, Forrás: Google Finance

Ez a 3 tényező korlátozhatja az Alphabet részvények jövőbeni hozamát.

Még a 2022-es tőzsdei visszaesés során bekövetkezett hosszan tartó visszaesés után is az Alphabet $GOOG+10.0%, $GOOGL+10.2% részvényei az elmúlt évtizedben 481%-kal emelkedtek. Ez körülbelül 19,24%-os évesített hozamot jelent. Nem is olyan rossz.

A vállalat jelenlegi méretét tekintve (1,24 billió dolláros piaci kapitalizáció) kevesen számítanak hasonló nyereségre a következő évtizedben. De nem biztos, hogy a GOOG-részvények a következő évtizedben jobban teljesítenek majd, mint a teljes piac, mivel három tényező korlátozhatja a jövőbeli hozamokat.

Először is, a kamatlábak, amelyek kétségtelenül összefüggésben vannak a vállalat jelenlegi ellenszéllel. Az infláció évtizedek óta a legmagasabb szinten van. Az ország monetáris politikáját meghatározó Federal Reserve azonban a legutóbbi ülésén újabb lépést tett a gazdasági feszültségek megfékezésére, amikor idén negyedszer is háromnegyed százalékponttal emelte a kamatlábakat. "Árstabilitás nélkül a gazdaság senkinek sem működik" - mondta Jerome Powell, a Fed elnöke november 2-án, szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

A magas infláció magas kamatlábakhoz vezetett, ami hatással volt a gazdasági növekedésre és az Alphabet alapteljesítményére. Mégis, még az infláció lehűlése után sem feltétlenül térnek vissza a kamatlábak a nulla közeli szintre. Ez korlátozhatja, hogy a GOOG nyereségtöbbszöröse (jelenleg 18,94 ) a visszaesés után újra növekedni fog. A befektetők ezért most azon tűnődnek, hogy a világszerte zajló kamatemelési ciklus után a piacok közelednek-e az úgynevezett fordulathoz, azaz a gyors szigorítás ütemének lassulásához és a központi bankárok retorikájának megfordulásához. Ma ismét a Fed van soron. Az amerikai fogyasztóiár-infláció növelte a Fed lanyha lépésének esélyét. A kamatemelés a mai ülésen több mint biztos. A piac jelenleg 50 bázispontos kamatemeléssel számol a FOMC holnapi ülésén. Szintén figyelemre méltó lesz a (negyedévente közzétett) dot-plot kiadása, amelyben a tagok közlik a kamatlábakra vonatkozó aktuális várakozásaikat.

FOMC dot-plot közzétett szeptember 21, 2022, Forrás .

Másodszor, a teljesítményt lassítja az Alphabet keresőhirdetési üzletágának érése. Természetesen más szegmensek, például a felhőalapú számítástechnika növekedése ezt ellensúlyozhatja.

Egy harmadik tényező (a növekvő verseny) azonban elronthatja ennek esélyét. Az Alphabet és az olyan riválisok, mint az Amazon és a Microsoft közötti erős verseny a piaci részesedésért korlátozhatja a jövőbeni növekedést és a felhőüzletág jövedelmezőségét.

Az Amazon Web Services (AWS), a nyereséges felhőplatformot kínáló online kiskereskedő, amely a felhőinfrastruktúra piacának korai vezetőjévé vált, még mindig az élen jár. A Synergy Research Group becslése szerint az Amazon piaci részesedése a globális felhőinfrastruktúra-piacon 2022 harmadik negyedévében eléri a 34 százalékot, ami még mindig meghaladja két legnagyobb versenytársa, a Microsoft Azure és a Google Cloud együttes piaci részesedését.

AzAmazon, a Microsoft és a Google uralja a felhőpiacot, Forrás.

A felhőinfrastruktúra-szolgáltatásokra fordított globális kiadások 2022 harmadik negyedévében 57 milliárd dollárt értek el, így az elmúlt tizenkét hónapban az iparág összértéke elérte a 217 milliárd dollárt. Amint a fenti ábra mutatja, a szeptember 30-ig tartó három hónapban az Amazon, a Microsoft és a Google szerezte a felhőinfrastruktúra-bevételek kétharmadát, és a piac több mint 80 százalékát a nyolc legnagyobb szolgáltató uralja.

"A felhőalapú számítástechnika előnyeit jól mutatja, hogy a növekedés két fő akadálya ellenére a globális piac még mindig 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest" - mondta John Dinsdale, a Synergy Research Group vezető elemzője.

Folytatódnak a költségcsökkentési erőfeszítések

A TCI Fund Management, amely több mint 6 milliárd dollárnyi Alphabet-részvényt birtokol, és 2017 óta jelentős részvényes, levélben közölte a Google anyavállalatával, az Alphabet-tel, hogy agresszívan csökkenteni kell a költségeket.

https://twitter.com/_prashantnair/status/1592778272840224769

A TCI Fund Management aktivista fedezeti alap kedden, november 15-én levelet küldött az Alphabet vezérigazgatójának, Sundar Pichainak. A TCI szerint az Alphabet költségalapja "túl magas, és a menedzsmentnek agresszív lépéseket kell tennie". A levelet Christopher Hohn, a TCI vezérigazgatója írta alá.

"(Az Alphabetnek) túl sok alkalmazottja van, és az egy alkalmazottra jutó költségek túl magasak" - írta a TCI a levélben. "A menedzsmentnek ki kell tűznie az Ebit-árréscélt, jelentősen csökkentenie kell az egyéb fogadások veszteségeit, és növelnie kell a részvény-visszavásárlásokat."

Az Alphabet nem reagált azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre. Ruth Porat pénzügyi igazgató azonban az Alphabet harmadik negyedéves eredménybeszámolója során elmondta, hogy "az Alphabet intézkedései a munkaerő-felvétel ütemének lassítására 2023-ban még nyilvánvalóbbá válnak".

Ezen túlmenően nem tűnik valószínűnek, hogy az Alphabet engedni kíván a TCI további költségcsökkentési követeléseinek. Az aktivista fedezeti alap megütközhet a vállalat magas átlagfizetésein, de mivel a vállalat nagy technológiai riválisaival versenyez a legjobb tehetségekért, ez is egy olyan terület lehet, ahol a költségcsökkentés lehetősége korlátozott.

Lehet, hogy még nem áll készen az "Egyéb fogadások" részleg megnyirbálására sem. Bár az "Egyéb fogadások" veszteségének ellensúlyozása erősítheti az Alphabet működési teljesítményét, a vezetőség valószínűleg nem fogja megnyirbálni ezt a részleget, mert fél egy újabb nagy, nagy növekedési potenciállal rendelkező projekt elvesztésétől.

Összefoglaló

Az Alphabet bevételei az eladói oldal előrejelzései szerint 2024-re visszaerősödhetnek, de ez csak akkor adhat némi lökést a részvénynek, ha a jelenlegi viharok elvonulnak. A jövőre nézve a nyereség növekedését korlátozhatja a vállalat keresőhirdetési üzletágának érése és a felhőalapú számítástechnikai egységét érintő erős verseny. Nem is beszélve a streaming egységéről, mivel az olyan platformok, mint a TikTok piaci részesedést (és hirdetési dollárokat) szereznek a YouTube-tól.

Mielőtt a GOOG-részvényt megvásárolná a legutóbbi emelkedés után, tartsa szem előtt, hogy a jövőbeli hozamok sokkal kevésbé lehetnek csillagszerűek. Bár a részvények nem érhetnek el új mélypontokat, ez egy lassú és kiábrándító utazás lehet vissza a magasabb árfolyamokhoz.

Forrás: Investor Place, Barrons, Yahoo Finacne, XTB, Statista, Time

KIZÁRÓLAG: Az itt közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmiképpen nem minősülnek befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.